Kako rezati pseće kandže

Čučanje nije najprijatnije, ali jedan je od najvažnijih higijenskih postupaka skrbi o četveronožnom ljubimcu. Rast kandži u pasa nastavlja se tijekom života, i stoga je njihovo obrezivanje redovan događaj, na koji je preporučljivo trenirati psa što je prije moguće. Kako rezati kandže psa, što je potrebno za to i koliko često treba provoditi ovaj postupak - ova pitanja najviše brinu vlasnike pasa koji svoj ljubimac žele vidjeti zdravim i lijepim.

Priprema kandži

Vrlo važna stvar u ovom procesu je odabir pravog alata. Postoje dvije vrste kandži:

 1. vrsta škara - imaju vanjsku sličnost i princip rada, kao i kod škara, kandža se nalazi između dviju lopatica, a oni se spajaju nakon pritiska na ručicama;
 2. vrsta giljotine - rezač kandži ima rupu u koju se stavlja kandža, ručke su komprimirane, oštrica je spuštena i odrezava dio nokatne ploče.

Za obrezivanje kandži pasa kod kuće možete koristiti bilo koju vrstu alata, samo što je rezačem kandže giljotine malo teže izrezati previše debele kandže velikih pasmina pasa.

Pored toga, morate pokušati provesti postupak u najprikladnije vrijeme. Na primjer, pas će manje odoljeti ako je tek došao iz duge šetnje ili je pojeo.

Prije nego što započnete akciju, morate pripremiti sve što vam treba. Uz rezač kandži, korisno je i hemostatsko sredstvo (ako je kandža prerezana pregloboko) i kao ohrabrenje za dobro ponašanje i strpljenje omiljena poslastica.

Iako se ne preporučuje prerezati nokte prekratko, čak ni profesionalci nisu imuni na pogreške i na takvu opciju morate biti spremni.

Ako kućni ljubimac nikada nije prošao sličan postupak, tada ga možete pokušati pripremiti unaprijed. Da biste to učinili, morate sjediti pored psa nekoliko puta dnevno, glačati ga, uzeti šapu u ruke i držati ga neko vrijeme. Kad se navikne na takve manipulacije, možete pokušati dodirnuti šape instrumentom i budite sigurni da razgovarate s kućnim ljubimcem, odvlačeći ga. Čim pas to normalno primijeti, možete polako odrezati dlaku s šapa, a zatim se upleteti u kandže. Pa kako rezati pseće kandže?

Postupak rezanja kandži

Neki su vlasnici pasa imali sreće ako su uzgajivači sami pokušali i naučiti štenad ovom postupku. Ako se to dogodi, tada rezanje kandži neće uzrokovati posebne poteškoće. U suprotnom, morat ćete uložiti neke napore i biti strpljivi u treningu.

Prvo se preporučuje vidjeti kako profesionalci urežu pasove kandže, a zatim sami provode postupak, ali uz pomoć druge osobe kao pomoćnika.

Unaprijed morate paziti na udoban, dobro osvijetljen prostor. Pomoćnik bi trebao staviti ljubimca na jednu stranu, pokušavajući ga držati u jednom položaju, a pritom ga nježno milovati i izgovarati simpatične riječi. Čim se pas smiri i opusti, možete krenuti u akciju.

Ako kućni ljubimac ima lagane, prozirne kandže, tada neće biti posebnih problema, jer golim okom možete primijetiti krvne žile cirkulacijskog sustava iznutra. Potrebno je obrezati ploču nokta na takav način da je ne ošteti i ne dostavi bol psu. Tamnim kandžama ćete morati rezati "okom", a kako ne biste oštetili žile, zahvatit će samo savijeni dio kandže.

Pri rezanju je važno biti što pažljiviji kako se ne bi dodirivala meka tkiva koja se nalaze unutar kandže. Inače, kućni ljubimac može početi krvariti, osjetit će bol i sljedeći će put odbiti takve manipulacije.

Nije potrebno rezati kandžu jednim potezom, bolje je to učiniti postupno, rezanjem ploča 2-3 mm.

Upravljanje oštećenjima

Kao što je već spomenuto, čak i profesionalac u svom poslu može pogriješiti i još uvijek oštetiti krvne žile tijekom izrezivanja. U takvoj situaciji nema ništa posebno strašno, ali svejedno trebate liječiti nastalu ranu. Za to su prikladni antiseptički lijekovi - možete staviti obris ili zavoj natopljen vodikovim peroksidom ili posipati malom količinom streptocida. Na zahvaćeno područje možete staviti i tampon s kalijevim permanganatom i držati neko vrijeme. Nakon toga pas se mora ohrabriti tako što će ga počastiti omiljenom poslasticom.

Nakon što trebate brusiti sve obrezane rubove posebnom datotekom za nokte. Ako krvarenje iz oštećene posude ne prestane ili je obilno, trebate odmah kontaktirati veterinarsku kliniku za pomoć.

Povezani video:

Korisni savjeti i trikovi

Postoji nekoliko posebnih pravila koja vlasnik kućnog ljubimca treba znati prije postupka:

 • S pravodobnim obrezivanjem, živi dio kandže (pulpe) može se pomaknuti malo dublje i tada je isjecanje kandži potpuno nepotrebno.
 • Čak i ako je pas previše aktivan i provodi puno vremena na otvorenom, potrebno je redovito pregledavati jastučiće njegovih šapa, uključujući ploče na noktima, radi oštećenja. Na prednjem prstu prednjih nogu nalaze se kandže, koje najčešće izrastaju u kožu.
 • Prilikom odabira alata morate obratiti pažnju na praktičnost ručke i oštrinu noža. Potonja kvaliteta može biti presudna jer nedovoljno oštar rezač kandže za rezanje tvrdih slojeva kandže neće uspjeti.
 • Povoljno vrijeme za rezanje kandži je period nakon što je kućni ljubimac uzeo vodene postupke. Prvo, opušteni pas neće se nasilno oduprijeti, a drugo, kandže namočene u vodi lakše se režu.
 • Ako je pas velik, onda to ne znači da će se snažno oduprijeti. Praksa pokazuje da predstavnici malih pasmina uzrokuju više problema, imaju mnogo loših navika, a to je zbog njihovog mirnog, odmjerenog života.
 • Vlasnici kućnih ljubimaca ne vrijede pokazati svoju nesigurnost i strah prije postupka, jer to pas može osjetiti i pokušati izbjeći nadolazeću manipulaciju.
 • Ne možete započeti obrezivanje bez procjene stanja svih kandži, jer možete preskočiti zaraznu bolest ili drugo oštećenje jastučića šapa.
 • Da biste frizuru učinili ugodnijom, možete ukloniti dlaku koja raste u području šapa i ometati potpuni pogled.
 • Teže je izrezati odraslog psa nego štene. Tek nakon što uspješno prođe nekoliko postupaka, životinja će se prestati bojati. Zbog toga se preporučuje podučavanje mladih pojedinaca ili njihovih štenaca.

Šišanje je problematično, ali vrlo ozbiljno i važno. Provodeći neko vrijeme na manikuru za pse, možete značajno poboljšati kvalitetu života kućnog ljubimca i izbjeći mnoge neugodne posljedice.

Pogledajte video: Klinika vet nega noktiju pasa 2 Vetgate (Studeni 2019).

Loading...