Vjerojatno vas vaša mačka mrzi kad ...

Mačke su tako ludo obožavane, nije čudo što većina vlasnika jednostavno ne može skinuti ruke s voljene mačke. Međutim, to što vaša mačka smatra izrazom ljubavi ne mora nužno vidjeti na taj način. Evo nekoliko uobičajenih stvari koje vlasnici rade, a neke mačke apsolutno mrze.

Vaša mačka vjerojatno mrzi kada učinite jedno od sljedećeg -

hugging

Držiš svoju mačku čvrsto u svoje naručje i pružiti mu dobar zagrljaj obično nije dobra ideja. Ljudi imaju ruke i ruke stvorene za zagrljaj, ali za mačke, snažno držanje bilo čega, samo nije pravi oblik komunikacije. Ako zagrlite mačku koja vas poznaje i voli, možda će biti u redu - ovisno o mačjem temperamentu - ali nekoliko će mačaka tolerirati snažan zagrljaj.

ljubljenje

Mačke ponekad spajaju nos u onome što može izgledati kao poljubac. U stvari, samo miruju jedan na drugog da vide ima li što novo. To je "Je li to tuna koju mirišem na dah?!?" vrsta geste. Iako vaša mačka ponekad može približiti usta vašim, kako bi provjerila najnovije mirise na vašem dahu, ne pokušavajte to učiniti bez mačjeg odobrenja. Mnoge mačke smatraju da je takva blizina ljudskog lica prijeteća i neugodna.

Ispiranje trbuha

Dok većina mačaka kućnih ljubimaca uživa u povremenim sitnicama, mnoge zamjeraju što ljudska ruka poseže za njihovim trbuhom. Kada se pas prevrne kako bi izložio svoj trbuh, to je čin pokornosti, a većina pasa to voli kada krenete da grebete po trbuhu. Kod mačaka je prevrtanje i pokazivanje trbuha čin povjerenja, a ne pokornosti. Neke mačke možda imaju dovoljno povjerenja da vam dopuste da dodirnete trbuh, ali češće nego ne, posezanje za dodirom svega što će pozvati pahuljice izazvat će agresivnu reakciju mačke.

Pokupite svoju mačku

Berba bebe ili mališana toliko je prirodna za ljude da smo skloni tome da učinimo isto s našim malim kućnim ljubimcima. Međutim, Kitty nije ljudska beba. Za mačku ne postoji ništa prirodno u tome da je netko uzme i drži u naručju. Neke će mačke to tolerirati - pogotovo ako su navikle biti pokupljene od malih nogu - ali mnoge će se šuškati i boriti se protiv vašeg stiska - zuba i noktiju ako bude potrebno.

Čitaj više:

Vole li mačke biti sitne?

Približavajući se mački

Mačke cijene svoj osobni prostor jednako kao i mi. I baš kao i ljudi, nije samo pitanje koliko daleko, već i pitanje koga. Ako ste vezani za mačku, izgledi su da se on ili ona neće ustručavati biti u neposrednoj blizini. Međutim, ako vas mačka ne poznaje dobro, držite se podalje. Osigurajte mački vrijeme da vam se približi prema njegovim uvjetima.

Neke su mačke stidljive po prirodi i mogu im biti neugodne što su preblizu bilo kojem čovjeku. Ove nesretne mačiće često se odluče zbližiti sa svojim vlasnikom samo kad čovjek leži ili čak spava, izgleda manje prijeteće.

"Ali moja mačka voli ove stvari!"

To apsolutno može biti slučaj. Mačke su pojedinci sa svojim vlastitim sklonostima, uključujući i fizički kontakt s vlasnicima. Mnoge mačiće i neke odrasle mačke totalni su "ljubavni kukci" koji će vam doslovno biti "u licu", tražeći zagrljaje, poljupce, trbušnjake i čak da vas pokupe!

Ipak imajte na umu da je većina odraslih mačaka vjerojatnije da će više voljeti fizičku interakciju više udaljenu i - što je najvažnije - prema vlastitim uvjetima. Bez obzira koliko želite zagrliti, poljubiti i maziti svoju ljupku pahuljicu, trebali biste biti sigurni da je Kitty doista entuzijastičan partner.

Nikada se ne prisiljavajte na mačku - čak i ako čini se da on "tolerira" vaše postupke. Toleriranje nije dovoljno dobro. Trebali biste ciljati na to da svoju mačku učinite 100% ugodnom i sretnom dok ste u blizini. To je osnova dobre mačje-ljudske veze.

Pa, kako reći je li vaša mačka mrzi ili voli ova djela prijateljstva?

Naše mačke ne mogu govoriti riječima, ali još uvijek nam mogu slati poruke.

Nekim mačkama je vrlo jasno što hoće i neće dopustiti. Koriste kandže i zube da pošalju poruku na način koji je svima jasan. Ako vas poznaju i vas dvoje vežete, ti napadi su vjerojatno bezopasni, pa mačka često vodi računa da ne probije kožu. I dalje će biti bolno i poslati poruku, ali nitko se neće ozlijediti. Međutim, ako pređete granice čudne mačke, mogli biste je uplašiti u izravni način napada koji vas šalje u kutiju za prvu pomoć ili čak Hitnu pomoć.

Neke mačke uopće nisu agresivne i trebat će vrlo ekstremna situacija da ih napadnu. Pa ipak, i oni mogu biti neugodni za bilo koju od ovdje opisanih radnji. Pažljivo pratite govor tijela mačke i provjerite njegove reakcije prilikom zagrljaja, poljupca ili pokušaja da ga podignete. Je li mačka opuštena? Ili je to mačje tijelo napeto, otvorenih očiju i zjenica proširenih? Ako držite mačku, da li on ili ona viri ili se trgne u naporu da se izvuče iz vašeg razumijevanja?

Možete reći je li mački ugodno zbog vašeg pokazivanja naklonosti ili ne. Samo pazite na znakove!

Što učiniti ako moja mačka ne voli moje pokazivanje naklonosti?

Vrlo je važno poštovati granice vaše mačke i ne prisiljavati se na nju ili na nju. Ne čekajte da vas mačka napadne. Pročitajte mačji jezik tijela, a ako vaša mačka nešto ne voli - izbjegavajte je.

Dopustite Kitty da odluči hoćete li i na koji način komunicirati i steći ćete njegovo povjerenje. Vaša mačka mora znati da ste izvor dobrih stvari - nije loše. Vremenom se neke mačke iscrpljuju i omogućavaju vlasniku bliži fizički kontakt.

Neke se mačke nikad ne promijene i ostanu udaljene. To ne znači da vas mačka ne voli! To samo znači da će za ovu mačku zagrljaj i zadržavanje možda zauvijek biti izvan izbornika. Još uvijek možete reći da vas vaša mačka voli iz mnoštva drugih znakova, poput bilo kojeg od ovih 25 znakova koje vaša mačka voli

Ako se vaša mačka čini izuzetno uplašena ili udaljena, trebali biste pročitati i naše članke o tome kako živjeti sa stidljivom mačkom -

10 obaveznih savjeta za sretan život s stidljivom mačkom

16 najboljih stručnjaka za mačke dijele savjete za suočavanje s plahim mačkama

Što kažete na svoju mačku? Ostavite nam komentar kako biste mogli reći da li vaša mačka voli - ili mrzi - trljanje trbuha ili je pokupljena. Još nešto što Kitty neće dopustiti? Želimo znati o tome!

Gledaj video: Voli Li Vas Mačka? Top 10 Znakova Kojima Mačka Pokazuje Da Vas Voli! (Travanj 2020).

Loading...