Kako oprati psa

U većini slučajeva problemi s kupanjem pasa nastaju zadnji, nakon gorućih problema - šetnje i jedenja. Ali češće od toga, ovaj trenutak najviše smeta početnicima. Koliko puta možete kupati svog kućnog ljubimca, što znači koristiti, češće umivati ​​zimi ili ljeti itd. Ovo su važne točke u držanju i njezi psa koje je potrebno unaprijed odrediti. Dakle, kako oprati psa?

Koliko često trebate oprati psa

Naravno, svaki ljubimac treba biti čist, a plivanje je savršeno razuman higijenski postupak. Ako kućni ljubimac živi u stanu, kreće se po cijelom teritoriju i može se nasloniti na majstorske sofe, ovo pitanje postaje najoštrije.

Bez obzira na to kako bi vlasnici željeli, često se ne preporučuje pranje psa, jer se potrebna masna mast za njega, koja se dugo obnavlja, ispire s pokrova psa.

Ulični pas koji živi na lancu ili u plićaku uopće ne zahtijeva kupanje. Stanište mu je blizu prirodnih uvjeta, a u poznatom se okruženju ove životinje ne kupaju samostalno. Ako dođu teške zime, psima je dozvoljeno da prenoće u kući, naravno, prije toga, kućni ljubimac će još morati dogovoriti "dan kupanja". Takav rijedak postupak neće naštetiti ljubimcu, što je najvažnije, ne ostavljajte ga na ulicu dok se potpuno ne osuši.

Psi u apartmanima peru se češće, ali to se događa više kada je potrebno. Nakon svakodnevnog hodanja dovoljno je obrisati šape vlažnom krpom.

Predstavnici patuljastih pasmina koji idu u toalet u ladici i rijetko se pojavljuju na ulici također ne trebaju često pranje. Ne možete se nositi s tim slatkim stvorenjima, poput igračaka i kupati se kad vam srce poželi.

U izvan sezone, kada često pada kiša vani, postoje lokvice i prljavština, pas se mora oprati nakon značajnog zagađenja. Ljeti se to radi mnogo rjeđe, ovaj postupak možete zamijeniti prskanjem u ribnjacima. Mnogi psi vole ovu vrstu zabave.

Zimi se mora paziti, nedovoljno osušeni kućni ljubimac može zahvatiti prehladu, jer bez prirodnog sloja masti koža se ne može nositi s hladnoćom.

Ponekad je vrlo korisno obrisati pseći kaput čistim snijegom i pustiti ga da se namota u njega. Po povratku kući, dovoljno je očistiti ostatke snijega s psa.

Osim toga, zimi će biti korisno isprati pseće šape nakon šetnje. Ovo će ukloniti čestice reagensa iz jastučića. Ulice grada prepune su se tim kemikalijama kako bi proces otapanja snijega bio intenzivniji.

Kupanje prema dobi i pasmini

Gotovo sve pasmine pasa, bez obzira na duljinu dlake, preporučuje se kupanje jednom ili dva puta godišnje. Izuzetak čine psi iz klase namijenjeni izložbama i dugodlaki - kokeri, terijeri, afganistanski goniči i druge slične pasmine. Njihova kosa zahtijeva stalnu njegu, njegu, češljanje i oblikovanje.

Usred izložbi, kućni ljubimac kupa se 3-4 puta tjedno, ostatak vremena prosječno dva puta mjesečno. Moram reći da se kaput nakon tako čestih vodenih postupaka apsolutno ne pokvari. Kupanje je preduvjet pravilne njege, jer se u tom procesu koriste samo posebni proizvodi koji su dizajnirani za njegu osjetljive kože. Pse pasmine sklone čestim molitvama treba kupati što je moguće rjeđe.

Štenad su prava djeca koja se, nalazeći se na ulici, vrlo često zaprljaju. Stoga se do šest mjeseci starosti kupaju jednom ili dva puta mjesečno. Kasnije, kad dijete odraste i ojača, prebacuje se u rijetko kupanje odraslih - dva puta godišnje ili kad za to postoji potreba. Mala štenad, koja još nisu navikla na ulicu, nakon svakog toaleta moraju se oprati, ali ne oprati u potpunosti.

Kućni ljubimci starije dobi se peru još rjeđe, jer kaput postaje sve sušiji i obnavljanje masnih masti je izuzetno sporo. Dosta često psi pokazuju posebnu ljubav prema plivanju. Vrijedi li se prepustiti takvoj slabosti? Stručnjaci ne preporučuju, ipak, psa treba oprati po potrebi, a ne prema njegovoj želji.

Neke pasmine imaju specifičan miris, koji izlučuju žlijezde kućnog ljubimca. U većini slučajeva vlasnici kućnih ljubimaca prestaju ga primjećivati, ali gosti koji dođu obratit će pažnju na njega.

Ako se odjednom u takvoj situaciji želite riješiti mirisa psa svakodnevnim pranjem, tada biste trebali znati da čak i vrlo često pranje neće utjecati na rad žlijezda i izlučivanje. Miris će ostati, osim toga, s mokrom kosom postat će još intenzivniji, ali značajnoj šteti učinit će se četveronožni prijatelj. Možete odabrati i nježniju opciju - okupati kućnog ljubimca jednom u dva mjeseca koristeći posebna blaga sredstva.

Pravilno kupanje pasa

Kvalitetni vodeni postupak koji se provodi u skladu sa svim pravilima dugo će zaboraviti na njegovo ponavljanje i neće naštetiti ljubimcu. Da biste to učinili, morate se pridržavati nekih profesionalnih preporuka:

 • Usklađenost sa sigurnošću. Kada se kupate, treba izbjegavati gelove, šampone i vodu u očima, nosu i u predjelu akumulatora. Vrijedno je paziti da nema jakog pritiska vode. Za sigurno pranje potrebno je struju usmjeriti što je pažljivije, pritom zadržavajući glavu ljubimca u ispravnom položaju.
 • Ako mlaz uđe u nos, životinja se može udaviti.
 • Prije postupka štenci mogu utaknuti uši u komade pamučne vune.
 • Ako voda dođe do osjetila, pas može izazvati trajno neprijateljstvo prema vodenim postupcima ili čak panični strah. Stoga takve slučajeve treba izbjegavati.
 • Navikavanje psa na kupanje trebalo bi se pojaviti u ranoj dobi jer malo je vjerojatno da će odraslog ljubimca uvjeriti u to.

Koja sredstva treba koristiti

Stručnjaci toplo ne preporučuju korištenje ljudskih deterdženata za pranje kućnog ljubimca, jer se smatraju previše agresivnim za životinje. Za pse postoje posebni šamponi u prodaji koji imaju blagi učinak, dobro očiste dlaku i kožu, ali ih ne isušuju.

Možete kupiti i proizvode sa specifičnim karakteristikama, na primjer, za pse koji pate od alergijskih reakcija, za njegu tanke duge dlake, za obrazovanje i za uklanjanje peruti.

Ako se dogodi da pri ruci nema posebnog proizvoda, tada možete koristiti šampon dizajniran za suhu kosu.

Radi bolje raspodjele proizvoda na vunu, može se prethodno razrijediti u toploj vodi, protresti i oprati psa dobivenom pjenom.

Algoritam za pranje kućnih ljubimaca

Prilikom kupanja kućnog ljubimca slijedite ovaj algoritam postupaka:

 • Prije svega, potrebno je osigurati prikladno mjesto i za kućnog ljubimca i za vlasnika. Najprikladnije je psa oprati stavljanjem u kadu. Dno je moguće prekriti gumenom prostirkom kako se pseće šape ne bi razdvajale i na sloju ne ostavlja ogrebotine.
 • Prije pranja, dlaku kućnog ljubimca potrebno je temeljito navlažiti, a tek potom nanijeti deterdžente.
 • Bolje je započeti postupak s leđa, glatko se krećući na strane i noge. Područje anusa je posebno temeljito isprano.
 • Lice također treba oprati, posebno na mjestu gdje kućni ljubimac uzgaja bradu i brkove.
 • Šampon se ispire pomoću iste tehnologije kao i nanesen. Da biste uklonili otopinu sapuna s glave kućnog ljubimca, morate je nagnuti i držati u tom položaju do kraja postupka.
 • Ako je potrebno, primjenjuju se razni balzami i balzami za njegu kose.
 • Korištenje hladne vode učinit će kaput težim, toplim i lepršavim.

Nakon postupaka potrebno je osigurati da se kaput suši što je brže moguće. Naravno, nema posebnih problema s ljubimcima kratke dlake, oni se suše sami i brzo, s dugom i srednjom dlakom morat će je pokositi. Ne možete ih poslati na samostalno sušenje, jer trčanje po njima, brisanje po svim površinama može vući vunu u zapetine.

U početku se vuna mora odviti ručno, a potom je osušiti ručnikom. Potrebno je dati ljubimcu priliku da trči - tako on regulira proces prijenosa topline, ne dopuštajući sebi da se smrzne. Uši se mogu nježno obrisati suhim pamučnim tamponom kako bi se oslobodili suvišne vlage.

Postupci vode za pse s kratkom ili tvrdom dlakom mogu se zamijeniti brisanjem otopinom koja se sastoji od votke, stolnog octa i vode.

Ne možete kupati kućnog ljubimca prije dobi od četiri mjeseca, odmah nakon cijepljenja ili operacije. Slijedeći jednostavna pravila, kupanje za kućnog ljubimca i vlasnika bit će nevjerojatno zadovoljstvo.

Pogledajte video: Kako kupati psa (Veljača 2020).

Loading...