Kako spriječiti mačku da izgrebe namještaj

Mnogi se vlasnici ponekad pitaju je li uopće moguće imati mačku i lijep namještaj u istoj kući. Kad mačke nanesu štetu namještaju, neki se vlasnici mogu toliko naljutiti da se okreću deklasiranju mačke ili čak da je se riješe.

Ove se drastične mjere mogu izbjeći. Razumijevanje mačjih potreba može nam pomoći da pružimo dobre alternative za grebanje. Ako sve drugo ne uspije, postoje razni proizvodi koji vam mogu pomoći ukloniti štetu bez ozljeđivanja mačke.

Zašto se mačke grebu?

Predmeti ogrebotina su prirodni za sve mačke i imaju nekoliko razloga. Prvo, grebanjem grube površine, vaša mačka gubi vanjski omotač nokta, što je potrebno za održavanje kandži oštrim i zdravim.

Ogrebotine također služe kao sredstvo za označavanje teritorija. Mačke imaju posebne žlijezde na šapama koje tajne pojedine tragove mirisa. Ne možemo ih nanjušiti, ali za ostale mačke služe kao jasan putokaz. Oznake mirisa naglašavaju se vizualnim oznakama ogrebotina, što čini postolje za grebanje mački ekvivalent osobnom potpisu.

Druga važna funkcija kojoj grebanje služi je da mačka pusti prepuštenu energiju ili emocionalni stres. Mnoge će se mačke ogrebati kad su uzbuđene, bilo dolaskom vlasnika bilo zbog dolaska i odlaska druge mačke.

Posljednje, ali ne najmanje bitno, mačke jednostavno uživaju u dobrom rastezanju kad ogrebotine po površini. Zbog toga mnoge mačke vole dobru ogrebotinu kao dio svoje rutine istezanja buđenja.

Posljednje, ali ne najmanje bitno, mačke jednostavno uživaju u dobrom rastezanju kad ogrebotine po površini. Zbog toga mnoge mačke vole dobru ogrebotinu kao dio svoje rutine istezanja buđenja.

Iako je ponašanje ogrebotina prirodno i zdravo za sve mačke, ono može imati pogubni učinak na predmet koji se koristi kao mjesto ogrebotine. Vremenom, svakodnevni kontakt oštrim kandžama uzrokuje značajne štete drvetu ili tkanini. Ako je Kitty odabrala komad namještaja ili tepih za dnevnu sobu kao svoje mjesto za grebanje, to može biti ozbiljan problem.

Prvi korak za rješenje problema je spoznaja da mačka samo prakticira normalno mačje ponašanje. Ne radi se loše ili pokušava napraviti štetu - jednostavno koristi najbolji post za grebanje koji može pronaći.

Ono što trebamo učiniti nije je spriječiti da u potpunosti upotrebljava kandže, već preusmjeriti to ponašanje na objekt koji će služiti kao ispravno mjesto za grebanje. Tek nakon što Kittyju pružimo prihvatljiv post za grebanje, možemo je početi poučavati da namještaj nije na granici.

Ono što trebamo učiniti nije je spriječiti da u potpunosti upotrebljava kandže, već preusmjeriti to ponašanje na objekt koji će služiti kao ispravno mjesto za grebanje. Tek nakon što Kittyju pružimo prihvatljiv post za grebanje, možemo je početi poučavati da namještaj nije na granici.

Mnogi vlasnici izlaze kako bi dobili Kitty označenu mačku za grebanje. Puno novca ulažu u skupi post samo kako bi otkrili da njihova mačka još uvijek voli sofu. Problem je što su mačke pojedinci, a različite mačke preferiraju različite vrste ogrebotina.

Možda ćete trebati eksperimentirati s nekoliko vrsta objava za grebanje dok ne pronađete onaj koji vam se mačka najviše sviđa. Lokacija posta je također značajna - pravi post na pogrešnom mjestu možda nije dovoljno atraktivan. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir pri postavljanju mjesta za grebanje za svoju mačku:

Stabilnost - grebanje vrši veliki pritisak ogrebanog predmeta i ako nije dovoljno čvrst, vjerojatno će se prevrnuti ili čak prevrnuti. Pravilo je ovdje pronaći postolje za grebanje koje je stabilno kao i svaki teški namještaj i nepomično poput tepiha od zida do zida.

Veličina - Kad mačke grebate po postu, ona također izvodi istezanje cijelog tijela. Da bi to postigla, većina mačaka treba površinu za grebanje koja je duga najmanje 28-30 centimetara. Vrlo male mačke mogu raditi s površinama koje su manje, ali pravilo je dulje, to bolje.

Okomito ili vodoravno - Ovo je stvar mačjeg osobnog ukusa. Neke mačke više vole vertikalne ogrebotine, dok druge idu za horizontalne. Možda ćete morati eksperimentirati s obje vrste dok ne otkrijete koja vaša mačka najviše voli.

Tekstura - Postolje za grebanje treba biti prekriveno grubim materijalom koji vaša mačka može upotrijebiti kao dobru datoteku za nokte. Mačke također uzimaju vizualni znak s površine i ako je izgledala pomalo izgrebana, možda je atraktivnija. I ovdje različite mačke imaju različite sklonosti. Sisali, konop i tepisi su obično dobrodošli. Neke mačke preferiraju karton ili grube tkanine. Opet, možda ćete trebati eksperimentirati kako biste otkrili poseban ukus vaše mačke.

Mjesto - čak i ako pronađete idealnu grebanje za svoju mačku, ona će možda odlučiti da je ne koristi ako se ne nalazi na pravom mjestu. Razmislite o situacijama kada vaša mačka grebe. Obično je kad ustane iz ugodne dremke, dobro se protegne ili kad vas pozdravi dok uđete u kuću, kao način da se oslobodite uzbuđenja. Ako u blizini ne uspije pronaći odgovarajući postolje za grebanje, vjerojatno je da će potražiti namještaj ili tepih. Dakle, ne skrivajte post u podrumu - smjestite ga na istaknuto područje kuće, jasno vidljivo vašoj mački. Ako živite u velikoj kući, vašoj će mački biti potreban više od jednog ogrebotina.

Trening post grebanja

Jednom kada svojoj mački osigurate pravi post za nju, trebate osigurati da ona koristi post i izbjegava vaš namještaj. Mačići se uče ponašanju grebanja kad imaju nekoliko mjeseci, pa se nemojte iznenaditi ako vaše dijete od deset tjedana još uvijek ne koristi post. S vremenom će Kitty otkriti radosti stezanja i morate se pobrinuti da ona zna gdje je najbolje mjesto za to.

Bez obzira na to da li trenirate mačića ili odraslu mačku, nemojte praviti uobičajenu pogrešku pokušavajući staviti mačje šape na mjesto za ogrebotinu. S mačkama se ne voli postupati na ovaj način i riskirate stvoriti negativnu povezanost s postu.

Umjesto toga, zainteresirajte mačku za post igrajući interaktivne igre oko njega. Neka mačka lovi igračku oko i na postu. Tijekom lova mačka će vjerojatno pokušati kandžirati igračku i vjerojatno će otkriti ugodnu površinu. Kad to učini, možda će zapravo početi izgrebati post kao način da se ublaži uzrujano uzbuđenje koje je izazvala igra. Kad se to dogodi, dajte puno pohvale ugodnim tihim tonom. Budite strpljivi - ovo može potrajati nekoliko seansi i želite da vaša mačka bude opuštena i razigrana.

Ako je vaša mačka već otkrila čari vašeg namještaja, morate ih učiniti manje privlačnim; barem dok ne budete sigurni da mačka koristi samo grebanje. Namještaj možete prekriti aluminijskom folijom ili još bolje s ljepljivim šapima - posebnim prozirnim proizvodom koji sprečava mačku da ogrebotine pokriva po površini. Također možete isprobati pomoću posebnog repelenta na vašem namještaju za istu namjenu, ali imajte na umu da sprej na neke mačke nije pod utjecajem.

Imajte na umu da ove preventivne mjere možete koristiti samo nakon što mački dostavite odgovarajuće grebanje i osigurate da ona zna gdje je i kako je koristiti.

Imajte na umu da ove preventivne mjere možete koristiti samo nakon što mački dostavite odgovarajuće grebanje i osigurate da ona zna gdje se nalazi i kako je koristiti.

Dugoročno gledano, bolje je odvojiti vrijeme i slijediti gore opisani program treninga. Ako iz nekog razloga ne možete to učiniti ili želite brže rješenje, razmislite o upotrebi posebnih plastičnih kapa za kandže mačke, poznatih kao Meke šape ili Meke kandže.

Ove šarene plastične kapice zalijepljene su na mačje izrezane kandže i oduzimaju im razorni rub. Vaša će mačka i dalje moći povući kandže i koristiti ih kao i obično. Proći će kroz poteze grebanja i uživat će u blagodatima takvog ponašanja, ali na vašem namještaju neće nastati nikakva šteta.

Kapule treba zamijeniti svaka tri mjeseca, a mačje kandže potrebno je obrezati prije primjene. Članovi foruma TheCatSite.com koji su koristili ovaj proizvod izvijestili su o odličnim rezultatima i lakoći uporabe.

Kapule treba zamijeniti svaka tri mjeseca, a mačje kandže potrebno je obrezati prije primjene. Članovi foruma TheCatSite.com koji su koristili ovaj proizvod izvijestili su o odličnim rezultatima i lakoći uporabe.

Mačja onhyektomija ili uklanjanje dlaka radikalni je postupak koji uključuje amputiranje mačjih nožnih prstiju na prvi zglob. Ovo je izuzetno bolan postupak nego ništa osim omalovažavanja mačke. Mnogi stručnjaci za mačke slažu se da pljačka mačke jednom od najprirodnijih mačjih ponašanja može kasnije dovesti do ozbiljnih problema s ponašanjem. Dekodirane mačke vjerojatno su sklonije postajati grickalice, a neke od njih mogu razviti i probleme s kutijama za smeće.

Nažalost, u Sjedinjenim Državama još uvijek postoje mnogi veterinari koji nude deklariranje kao rutinski postupak, zajedno s pjegiranjem ili kalemljenjem. Deklariranje može biti rutina za veterinara (a također prilično profitabilno), ali to je nepotrebno i krajnje bolno i traumatično za vašu mačku. U većini zapadnih zemalja ovaj je postupak zapravo nezakonit. Dok se u SAD-u ne promijeni zakon, na nama kao brižnim vlasnicima mačaka ovisi kako ćemo ostati educirani i spasiti naše mačke od deklariranja.

Naučite mačku da koristi posticu za grebanje može vam trebati malo vremena i truda, ali uz toliko mnogo proizvoda koji su vam na raspolaganju, zaista nema potrebe pribjegavati deklariranju.

Razmislite o tome da to podijelite. Mačji život mogli biste spasiti jednostavnim dijeljenjem na Facebooku ili učvršćivanjem na Pinterestu. Imate li svoj blog ili web stranicu? Koristite Embed kôd za dijeljenje infografike o temi:

Također imamo letak koji možete preuzeti, ispisati i dati svojim prijateljima. Slobodno distribuirajte ovu letku gdje god želite. Preporučena mjesta su skloništa za mačke, veterinarske ambulante, trgovine za kućne ljubimce itd.

Gledaj video: EDUKACIJA Šta mačke rade kada im vlasnici nisu kod kuće? (Travanj 2020).

Loading...