Često postavljana pitanja o mačkama s prekomjernom težinom

Hoće li kopanje ili kaširanje učiniti moju mačku masnoćom?

Mačka s prekomjernom težinom


Izbacivanje ili kažnjavanje vaše mačke neće učiniti da vaš ljubimac postane mastan ukoliko mačku ne nanesete previše kalorija ili ne pružite mački dovoljno vježbanja. Točno je da katedrirane i raspršene životinje sagorijevaju manje kalorija od netaknutih kućnih ljubimaca, tako da ih općenito moramo hraniti manje.

Kako mogu znati je li moja mačka prekomjerna težina?

Kao i kod ljudi, neke su mačke velike kosti, a neke su sitne oko kosti, tako da nam samo provjeravanje težine životinje općenito ne može pružiti dovoljno podataka za odlučivanje. Neke su mačke u optimalnoj težini od 7 kilograma, dok su druge u finoj formi od 14 kilograma. Provjerom nekoliko područja na vašem kućnom ljubimcu kao što su rebra, podnožje repa, struk i trbuh, možemo bolje utvrditi je li mačka prekomjerna težina. Takva se procjena naziva "bodovanje stanja tijela". Više informacija potražite u našem članku Kako mogu utvrditi je li moja mačka prekomjerna težina?

Moram li koristiti 'reducirajuću dijetu' ili mogu samo hraniti manje uobičajene hrane svoje mačke?

Vaš će vam veterinar moći dati najbolji savjet kojim dijetom trebate hraniti svoju mačku. Neke mačke, posebno one koje ne moraju izgubiti veliku količinu kilograma, mogu činiti dobro na manjoj količini svoje normalne hrane. Mačke koje su na posebnoj dijeti zbog drugog stanja (npr. Kamenje iz mjehura) trebaju ostati na toj dijeti i jednostavno se hraniti manje.

U većini slučajeva, ako dobijete dobre rezultate programa mršavljenja, znači da mačku treba staviti na "reducirajuću dijetu". Postoji nekoliko prednosti prehrane uravnotežene prehrane za smanjenje tjelesne težine. Prvo, dijeta za smanjivanje tjelesne težine uglavnom su dijeta sa visokim sadržajem vlakana i s nižom masnoćom koja imaju manju gustoću energije i omogućavaju veći gubitak tjelesne masti nego jednostavno hranjenje manjih količina dijeta visoke masnoće. To je zato što masti sadrže preko dvostruko više kalorija od proteina i ugljikohidrata. Hrana sa nižom gustoćom energije ima tendenciju stvaranja sitosti (osjećaj punoće) na nižoj razini unosa kalorija. Uz to, više energije se koristi u probavljanju i apsorbiranju dijeta s visokim vlaknima. Konačno, ako koristite redovitu prehranu i jednostavno smanjite količinu hrane koja se trenutno hrani, smanjujete i razinu proteina, vitamina, minerala itd., Mačka prima.

Koliko brzo bi moja mačka trebala smršavjeti kad je stavljena na program smanjenja težine?

Općenito, dobar bi cilj bio da vaša mačka izgubi 0,5-2,0% svoje tjelesne težine tjedno. Gubitak kilograma više od 2% tjedno mogao bi nanijeti više štete nego koristi. Posebno je važno da pretile mačke ne gube prekomjerno težinu. Prije nego što započnete mačku na programu mršavljenja, uputite ga na pregled kod veterinara i razgovarajte o tome koji će put biti najbolji za vas i vašu mačku.

Zašto je moja mačka dobila na težini kad sam hranila ono što preporučuje proizvođačka naljepnica?

Preporuke etiketa smjernica su i temelje se na kalorijskim potrebama onoga što proizvođač smatra „prosječnom“ mačkom sa „prosječnom“ aktivnošću. Po mom mišljenju, mnoge će mačke dobiti višak kilograma ako se hrane tako što sugeriraju proizvođači mačjih namirnica. Za većinu mačaka započeo bih s nižim krajem predložene količine za hranjenje, pratio mačku težinu nekoliko tjedana i prilagođavao količinu hranjenja u skladu s tim.

U odgovoru na ovo pitanje, morao bih postaviti još jedno pitanje: 'Što još vaša mačka jede?' Ako vaša mačka dobiva ostatke stola, poslastice i „nešto što će hranu učiniti dobrom“, to je najvjerojatnije razlog da vaša mačka dobije višak kilograma. Kalorije u ‘malim dodacima’ sabiraju se vrlo brzo.

Koji čimbenici mogu pridonijeti pretilosti kod mačaka?

Mačke postaju prekomjerne težine, jer unose više kalorija nego što ih koriste. Mogući suradnici uključuju:

Vrsta hrane, dostupnost i okus

Razina aktivnosti

Kaširanje i spaying

Genetika i pasmine predispozicije

Dob

Društveno okruženje

Fizičko okruženje

lijekovi

Metabolički poremećaji

Za detaljnu raspravu o tim čimbenicima, pogledajte Bolesti i uvjeti koji doprinose pretilosti kod Mačke.

Pretilost je značajan zdravstveni rizik kod mačaka, povećava se mogućnost dijabetes melitusa, masne bolesti jetre (jetrena lipidoza), hromosti, problema s kožom i njegom te rizika od operacije i anestezije. Razgovarajte sa veterinarom ako mislite da je vaša mačka prekomjerna težina, i pokrenite program za kontrolu težine. Bit će vam drago da jeste.

Članak: Odjel za veterinarske i vodene usluge, doktor Foster & Smith

Loading...