Je li suha mačja hrana štetna

Police supermarketa i trgovine za kućne ljubimce prepune su širokog asortimana hrane za mačke. Duga godina suha mačja hrana bila je lider u prodaji kao najpopularniji način prehrane kućnih ljubimaca. Iz pakovanja nam poručuju: "Hrana je uravnotežena, lako ih je hraniti, a izgleda da ih mačke vole." Je li to sve istina? Je li suha mačja hrana štetna?

Nažalost, suha mačja hrana, čak i vrhunska (da ne spominjemo je li Whiskas štetan za mačke), vrlo je blizu mačje "brze hrane" (drugim riječima, bezvrijedna hrana).

Hranite mačku samo suhom hranom, to je isto što i hranite dijete samo slatkim kukuruznim pahuljicama.

1. Mačke su mesožderke

To znači da im treba meso za normalan život (pročitajte kako nahraniti mačku). Mačke nemaju prehrambenu potporu biljnim proteinima (bilje ili povrće). Biljna hrana bogata je ugljikohidratima, koji se mačkama ne preporučuju. Hrana bogata ugljikohidratima može uzrokovati bolesti poput dijabetesa, bolesti bubrega i upale gastrointestinalnog trakta.

2. Zašto birati?

Većina nas hrani mačke suhom hranom jer se takva hrana može ostaviti dan u posudi i neće ići loše; životinja neće biti gladna dok ste cijeli dan na poslu. Ova metoda hranjenja je glavni uzrok pretilosti kod mačaka. Mačke su po prirodi lovci. Upravo to znači da oni ne moraju imati pristup hrani 24 sata dnevno.

Hranjenje 2 puta dnevno mnogo je bliže prirodnom načinu prehrane. Mnogo je bolje kontrolirati davati hranu dva puta dnevno nego suhu hranu ostavljati u neograničenim količinama.

3. Bolesti

Također, suha hrana je glavni uzrok urolitijaze u mačaka.

Iako mačke koje jedu suhu hranu piju više vode, one i dalje nemaju dovoljno tekućine u tijelu da bi apsorbirale svu hranu.

Zbog visokog udjela ugljikohidrata, suha hrana povećani je izvor šećera u mačkama, što narušava prirodni metabolizam u mačaka. U ekstremnim situacijama to dovodi do dijabetesa.

4. Suha hrana ne pere zube mačkama

Suprotno tome, suha mačja hrana kao izvor šećera uzrokuje stvaranje zubnog kamena.

Najbolje što možete učiniti za svoju mačku je da iz prehrane eliminirate što više suhe hrane i nahranite je tekućim hranom na bazi mesa.

Ponekad je vrlo teško odbiti mačku od suhe hrane. Mogli biste reći da imaju ovisnost o krekerima sa suhom hranom. Nešto slično se opaža kod ljudi koji vole ljubav prema šećeru.

Takav prilog opravdan je posebnom obradom stočne hrane tijekom pripreme posebnim pripravcima koji pojačavaju okus. Bez ovog tretmana vaša se mačka teško dotaknula takve hrane.

Nikada ne ostavljajte vašeg ljubimca bez hrane 24 sata ili više. A u komentarima podijelite svoje mišljenje je li suha mačja hrana štetna.

Pogledajte video: VLOG: KAKO OSTANEM FIT & MOJA PREHRANA ČEZ DAN. Evina lepotilnica (Veljača 2020).

Loading...