Zdravlje mačaka: 8 savjeta za držanje vaše mačke

Imati mačku je sjajna odluka, jer steknite prijatelja koji će vam pružiti ljubav, naklonost, radost i toplinu. No, uz to dolazi odgovornost i obveze prema kućnom ljubimcu. Vlasnik mora mački pružiti odgovarajuću njegu, emocionalnu i fizičku dobrobit. Čak i uz najbolju njegu, vaš kućni ljubimac može se razboljeti. Ali ako ne slijedite komplicirane savjete, onda možete umanjiti šanse da imate zdravstvenih problema za vašeg ljubimca.

Za zdravlje i dugovječnost mačke je potrebno

  • Redovni pregledi kod veterinara, Čak i ako je vaša mačka naizgled potpuno zdrava, onda biste je barem jednom godišnje trebali pokazati veterinaru. Zapamtite da je bolest otkrivena u ranoj fazi mnogo lakše i jeftinije za liječenje od zanemarenog oblika. Uz to, možete dobiti stručni savjet o brizi za vašeg kućnog ljubimca, jer se potrebe mačaka mijenjaju s godinama.
  • cijepljenje, Čak i ako vaša mačka ne hoda ulicom, to ne znači da nije podložna zaraznim bolestima. Zbog toga je potrebno redovito cijepljenje. O tom pitanju se posavjetujte s veterinarom, tako da danas postoji nekoliko cjepiva koja štite od raznih bolesti.
  • Liječenje protiv parazita, Redovno liječenje buva i anthelmintika potrebno je za domaće i ne baš životinje. Paraziti ne samo da nanose veliku štetu zdravlju mačke, već mogu biti i opasni za ljude, pa nemojte zanemariti liječenje buha i glista.
  • Dobra prehrana, Danas postoji hrpa mišljenja različitih stručnjaka i vaše vlastite, što bolje nahranite mačku. Na policama trgovina i kućnih ljubimaca postoji čak više vrsta hrane za životinje nego mišljenja o hrani. Izbor je, naravno, vaš. Ali zapamtite da su mačke mesožderke. Nikad ne hranite mačku hranom za pse, I što god odlučite, posavjetujte se s veterinarom kako biste bili sigurni da je prehrana vaše mačke prikladna za nju. Pazite da hrana sadrži sve potrebne vitamine i minerale. Otkrijte je li Wiskas štetan i kako odbiti mačku iz Wiskasa i Kiticketta. Također imajte na umu da mačke imaju različite prehrambene potrebe ovisno o dobi. Ono što mačiću treba nije prikladno za odraslu mačku i obrnuto. Pročitajte o tome kako odabrati hranu za mačke.
  • Tjelesna aktivnost, Kretanje je život. Izreka je relevantna ne samo za ljude, već i za mačke. Osigurajte svom ljubimcu redovite tjelesne aktivnosti, igrajte se s njim, to ne samo da će poboljšati fizičko zdravlje, već će i ojačati vezu između vas.
  • Kućna sigurnost, U idealnom pogledu na život mačke, kućni ljubimci bi trebali šetati vani, disati svježi zrak, sunčati se, baviti se tjelesnom aktivnošću penjanjem na drveće i trčanjem za golubima. Ali danas to nije moguće: infekcije, automobili, zli ljudi i druge životinje - sve je to opasnost za mačku koja se nađe na ulici. Stoga, kada vaša mačkica hoda na balkonu ili udiše svježi zrak na prozoru, vodite računa da je za nju sigurno. Pored otvorenih prozora, u kući postoje i mnoge druge opasnosti za mačke, postoji mnogo cvijeća u zatvorenom prostoru koje može biti opasno, kemikalije, električne žice, visoki ormari itd.
  • Bez stresa, Odavno je poznato da stres negativno utječe na imunološki sustav, što dovodi do različitih bolesti. Uzrok stresa može biti dosada, usamljenost, briga ili obrnuto izgled novog člana obitelji, selidba itd. Pokušajte zaštititi životinju što je više moguće od stresnih situacija, a ako ih se ne može izbjeći, tada se posavjetujte sa svojim veterinarom kako ublažiti stanje životinje. Još jedna vrlo važna točka - djeca i kućni ljubimci trebali bi živjeti u skladu i ne miješati se jedni s drugima. Važno je da dijete ne ozlijedi životinju i tretira je s poštovanjem, a kućni ljubimac će, zauzvrat, odgovoriti na isto. Imati dijete ili kupiti mačku, razmislite o svemu do najsitnijih detalja kako bi svima bilo ugodno.
  • Najvažnije je biti pažljiv i drag domaćin., Trebali biste znati uobičajeno ponašanje vaše mačke tako da, ako odstupite od svog uobičajenog ponašanja, na vrijeme potražite pomoć. Promatrajte sami koliko, obično, životinja konzumira hranu i pije vodu, koliko se aktivno igra i koliko dugo spava.

Najbolja prevencija bilo koje bolesti je ljubav i briga. Ne zaboravite na to.

Pogledajte video: 10 Things to do in Kotor, Montenegro Travel Guide (Siječanj 2020).

Loading...