Serengeti

Mačka brbljivac, uši na vrhu glave! Točnije o pasmini mačaka Serengeti i ne može se govoriti. Ali sliku možete nadopuniti detaljima! Pa što je jedna od najrjeđih pasmina na svijetu?

Povijest podrijetla pasmine

Klan Serengeti na svijetu ima samo nekoliko stotina predstavnika. Ali svaki od njih - kao sa slike, lijep je i šarmantan! Zaista, Serengeti su izvedeni kako bi uživali u divljoj afričkoj gracioznosti i ljepoti.

Ali domovina mačke Serengeti nije vrući crni kontinent, već sasvim ugledna Amerika. Uzgajivačica Karen Southman, koja je 1990-ih vodila utočište divljih životinja, bila je fascinirana divljom mačkom Serval. I Karen je odlučila ponoviti značajke servala kod domaće mačke, uz uvjet da sami servali ne sudjeluju u uzgoju.

Na putu do cilja napravljen je prvi križ između orijentalne kratkodlake pjegave mačke i bengalske mačke. To nisu bile prve životinje koje su uzgajivaču pripale. Ne uopće - Karen Southman pažljivo je odabrala genski materijal i pregledala sve prethodno odabrane životinje ultrazvukom na prisutnost bolesti. Četiri godine temeljite pripreme vrijedile su. Mačke Serengeti danas nisu samo jedna od najrjeđih na svijetu, već su i neke od najskupljih!

Uzgajivači se još uvijek masovno ne bave Serengetijem, samo nekoliko desetaka stručnjaka uzgaja ovu pasminu u profilu. Nekoliko desetaka - po cijelom planetu Zemlji!

Opis pasmine

Divlja velika mačka i simpatična domaća mačka urodila je lijepim potomcima. Odsutnost agresije i grabežljivi izgled podmićuju sve bez iznimke. Mačke i mačke, bez ikakvih nagona servala u setu kromosoma, bile su iznenađujuće slične njima.

 1. Mače Serengeti ima klinastu ravnu glavu. Obris glave nije oštar, ali glatka, fileti su mekani. Brada je snažna, ali nije masivna, obrazi ne bi trebali biti uočljivi:
 • uši su na vrhu glave. Velike su i „oprezne“ - uši su uvijek visoke. Veličina ušiju jednaka je veličini glave životinje. "Budnost" ušiju i njihova velika veličina karakteristična su obilježja pasmine;
 • očiju raširenih. Velike su i zaobljene, medene boje. Iako standard pasmine predviđa i druge žute nijanse, dopuštena je i orah ili svijetlo zelena boja;
 • nos je velik, a širina se održava duž cijele duljine nosa. Nos je izuzetno taman, vibrisse su duge;
 • vrat je dugačak, visok, širi se od glave do ramena.
 1. Mačići Serengeti iz prvih tjedana života već pokazuju sve karakteristične osobine pasmine - eleganciju i mišićavost!
 • Savršeno Serengeti - srednje. Istodobno, njihova tjelesna građa je sport - riječ je o polu-stranom jakom tipu tijela. Znakovi pasmine - ravna linija leđa, jednaka u širini krune i ramena, neko izduženje tijela. Mišići nisu prerazvijeni. Seksualni dimorfizam je izražen (mužjaci su veći od ženki).
 • udovi su dugački i snažni. Od svih domaćih mačaka, Serengeti ima najduže noge. Šape nisu velike, ovalne
 • rep ove pasmine nije predug, ali je gust. A vrh repa uvijek je obojen crno.


Težina Serengetija je prilično impresivna. Mačka teži 8-12 kg, a mačke 15 kg!

 1. Još jedna razlika između serengetija i ostalih domaćih pasmina je u strukturi dlake. Nemaju apsolutno podlanke. Također, ne postoje poznate „mačke“ i „gaćice“. Sam kaput je kratak, tanak i vrlo ugodan na dodir!

Standard omogućuje nekoliko vrsta slikanja:

 • crna pjegava tabby (kontrast pjegavosti);
 • crna (sablasno pjegavo);
 • dimljen, siv (sablasno pjegav).

Mjesta uvijek trebaju biti zaobljena, blago izdužena isključivo u vodoravnom položaju. Mračna staza iz unutarnjih uglova očiju je dobrodošla.

Nedostaci boje: uobičajena bijela, crvena, mrljasta boja, poznata domaćim mačkama, mrlje izdužene u vertikalnom smjeru.

Karakter


Serengeti je mačka razgovora. Ah, jesmo li to već spomenuli? Zato nemojte reći nakon toga da niste upozoreni! Govornost i grabežljiva gracioznost - odlike pasmine. Oni mogu pratiti vlasnika i mrštiti se, mrmljati, cviliti, lupkati - njihov vokabular je ogroman. Ponekad ta razgovorljivost umori, ali nećete uspjeti nagovoriti mačku da šuti!

A mačka Serengeti je vrlo tvrdoglava. Ako želi nešto, nema smisla zatvoriti ovo „nešto“ iza sedam brava u najudaljenijoj sobi. Čim se sakrijete iza praga, Serengeti će prevladati sve barijere i "nešto" će biti u njenim mišićavim šapama. Da biste mačku preusmjerili pozornost s vrijednih predmeta interijera - pružite joj dovoljno igračaka.

Vrijedi primijetiti njihovu neustrašivost. Oni, potomci ponosnih divljih životinja, ne boje se ni uličnih pasa ni chupacabra. Uvidjevši jedno od gore navedenog, seerengeti će vjerojatno odabrati taktiku "Najbolja obrana je napad"! Da, ova mačka ima borbeni karakter, stoga nemojte dopustiti da životinja hoda sama ulicom - odjednom će susresti protivnika prejakog, ili bolje rečeno, izvan njegovih snaga.

Opis karaktera treba dopuniti njihovim voditeljskim kvalitetama. U kući Serengeti postoji vođa. To je prva točka. Ako se netko ne slaže, neka prvo pročita članak, ili krivi sebe! Oni koji prihvaćaju vodstvo pasmine počašćeni su najvećim milosrđem - nježnošću i ljubaznošću.

Zdravlje


Urolitijaza je bolest kojoj su predisponirane mačke serengeti. Kako prepoznati i ne propustiti nastanak bolesti? Prvo, važno je znati da su bolesti bubrega mnogo rjeđe kod mačaka nego kod mačaka.

I drugo, gotovo je nemoguće razaznati prve simptome. Bolesti se manifestiraju odmah i iznenada:

 • Mače Serengeti ne mogu dugo ići na pladanj;
 • kućni ljubimac liže otvor mokraćne cijevi i blago plače;
 • neočekivano urinira na pogrešnim mjestima itd.

Samo-lijek je besmislen, samo veterinar može zaustaviti problem.

Također, veterinar će savjetovati kako nahraniti kućnog ljubimca kako bi se izbjegle takve bolesti.

Ostatak Serengetija su mačke dobrog zdravlja. Način na koji serengeti izgleda, u potpunosti joj određuje dobrobit. Repovi trube - naprijed, mačke!

VAŽNO! Serengeti se ne smije križati sa servalima i divljim mačkama. Mačići iz takvih legla neće biti slični ovoj pasmini niti će biti neplodni.

Očekivano trajanje života mačke ove pasmine je oko 10 godina.

Njega i održavanje


Ali s brigom za Seerengeti uopće nema problema. Trebaju im mjesta i malo vaše brige. Često češljati kosu, trljati oči i uši - možda je to briga. O da, još uvijek mazite. I razgovaraj!

Hranjenje

Isključeni su jeftini gotovi feedovi (posebno suhi). Samo premium, samo hardcore! Ali ozbiljno, zaista je za mačku najbolja dijetalna hrana od početka. Iako, ako saznate koliko košta mačka pasmine Serengeti, nikoga neće iznenaditi ako ima i osobnog nutricionista. I kuharica. I barista.

Svinjsko meso je mački strogo zabranjeno. Također ne nude mlijeko i morsku ribu. Lean variva teletine, govedine - to je osnova dnevnog jelovnika za egzotičnu ljepotu.

Video

Foto


Čak i gledajući fotografiju možete vidjeti kako Serengeti mačke imaju najduže šape od svih domaćih maca. A mogu skočiti i do 2 metra visine!

Gdje kupiti mačića


Naravno, ako na svijetu postoji samo nekoliko desetaka ljudi koji mogu za sebe reći da su uzgajivači serengetija, postaje jasno da je odgovor na pitanje "Gdje kupiti ovo čudo?" vrlo teško.

U Ukrajini i Rusiji rasadnici još uvijek nisu uobičajeni. Neki rasadnici nude mačiće ove pasmine bodovno.

Ako vam je princip važan, tada američki uzgajivač Karen Southman ima najbolji ugled među svima. Recenzije vlasnika Kareninih serenhetija potvrđuju da je njena maca sigurno najbolja, jer uzgajivač ne stavlja pasminu u tok.

Prosječni trošak mačića je 30.000 rubalja. Ali razumiješ li da je to prava cijena za rijetki domaći afrički gepar?

Rasadnici

U Moskvi

U Kijevu i Minsku, mačiće ove pasmine nude na prodaju uglavnom ne rasadnici i uzgajivači, već obični sretni vlasnici ove pasmine.

Stručnjaci pjesnički govore o ovoj pasmini: "Serengeti - osmijeh pustinje!"

Pogledajte video: ᴴᴰ Documentary Africa - The Serengeti (Studeni 2019).

Loading...