Kanan

Kanaani (Canaani) je mlada eksperimentalna pasmina mačaka. Počeli su ih uzgajati s ciljem stvaranja domaće mačke koja izgleda poput divlje šumske mačke. I rezultat je postignut: nova pasmina postala je poput plemenitih pjegavih mačaka. Mnogi uspoređuju Canaanis s Ocicatom i Savannom.

Povijest podrijetla

Rodno mjesto pasmine je Jeruzalem, Izrael. A ime "kanaani" ili "canaani" povezano je s povijesnim biblijskim područjem Kanaana.

Prvi put su ove mačke uzgajane u uzgajivačnici "Ha Jeruschalmi" 1990-ih. Kreatoricom se smatra rusko-izraelska kiparica Doris Polachek. Isprva su se križale divlje i domaće mačke. Potom je dodana krv mačaka orijentalne kratkodlake, abesinske i bengalke.

Konačni prikaz Kanaanija predstavljen je 2000. godine. Od 2008. križanje je dopušteno samo unutar pasmine.

Opis pasmine Canaani

Canaanie mačke su srednje ili velike veličine i teže od 4 do 8 kg. Kanaani je službeno priznata samo od međunarodne njemačke organizacije WCF, jer se upravo u Njemačkoj ova pasmina dugo uzgajala.

Detaljan opis prema WCF-u:

 • Glava je srednje veličine, ima oblik širokog trokuta, s istaknutim jagodicama, ali bez uboda. Čelo je, za razliku od njuške, blago konveksno, nos je ravan bez oštrog zastoja, jaka brada;
 • Uši su široke u podnožju, velike i šiljaste na vrhovima, široke su postavljene i djeluju oprezno. Uši na ušima su poželjne, a na stražnjoj površini je ispisan uzorak;
 • Oči su velike, bademovog oblika, široko postavljene i s blagim nagibom (međutim, orijentalni kanapići smatraju se odstupanjem od norme). Boja očiju je kod odraslih mačaka uvijek zelena (dopušteno je žuto-zeleno);
 • Tijelo je mišićavo, atletsko, ali vitko, graciozno i ​​elegantno, dugih vrata;
 • Šape - duge i vitke jastučići šapa, hod podsjeća na veliku divlju mačku;
 • Rep - dugačak, prilično debeo u podnožju i sužava se do vrha;
 • Dlaka - tijesna uz tijelo, kratka, s malom podlankom. Struktura je prilično gruba nego meka. Dlačice su dovoljno duge da se jasno označe glavnom bojom i uzorkom, ali to ne bi trebalo zamagliti mrljasti uzorak.

Karakter

Kanaani mačke snažno su vezane za ljude. Pametni su, privrženi i razigrani. Unatoč činjenici da je ova pasmina vrlo temperamentna, lako je trenirati kućnog ljubimca u domaćim pravilima. Ali pripremite se da se morate suočiti sa tvrdoglavošću i pretjeranim samopouzdanjem ovih mačaka. Kanaani vam može sjediti u naručju i malo progutati, ali neće dugo trajati.

Zahvaljujući snažnim zadnjim nogama, ove mačke jako skaču i mogu se popeti na bilo koju visinu. To su energične i sportske životinje koje trebaju pružiti prilično velik prostor za kretanje i budite sigurni da imaju mjesto za ogrebotine. Vrlo su znatiželjni i stalno se pokušavaju negdje popeti.

Kanaani ne vole biti sami, ali će rado prihvatiti drugu mačku ili psa u svom društvu.

Pročitajte o tome što mora biti u veterinarskom kompletu za vašu mačku.

Njega i zdravlje

Kako je ovo prilično mlada pasmina, nema podataka o nasljednim bolestima karakterističnim za nju. S obzirom na to da Kanaani ima dodatak krvi bengalske mačke, iz nje se može dobiti sklonost hipertrofičnoj kardiomiopatiji.

Pored toga, bengalci imaju vrlo osjetljiv želudac, pa ih stoga kananai moraju pažljivo hraniti. Ne smijete mu davati hranu sa vašeg stola, posebno za masnu, slanu i slatku hranu. Bolje je odabrati uravnoteženo hranjenje, uključujući grede i ugljikohidrate. Te mačke nisu sklone pretilosti, naprotiv, aktivno se kreću i troše energiju, ali ih također ne treba prekomjerno hraniti.

Općenito, značajke brige o canaanisima su standardne: češljajte se jednom tjedno, četkajte zube, uši i oči, redovito odlazite veterinaru.

Pročitajte kako nabaviti veterinarsku putovnicu za mačku.

Boja


Standard pasmine dopušta bež do smeđe nijanse s mrljama koje su lagano mutne zbog otkucaja. Uzorak može biti pjegav ili mramorni. Tako kanaani mogu biti sljedeće boje:

 • Uočene snage
 • Čokolada pjegava
 • Spotirani cimet
 • Mramorne sile
 • Čokoladni mramor
 • Cimet u mramornoj boji.

Srebrni tonovi nisu dopušteni. Bez obzira na boju, na vrhu repa treba biti najmanje tri prstena. To su njihovi znakovi razlike od drugih pasmina. Sam vrh repa i jastučići šape trebali bi biti crni, poput prave šumske mačke. Na vratu se nalazi i "ogrlica", koja može biti poderana. Na čelu je jasno vidljiv uzorak u obliku slova "M". Nos je cigleno crvene boje s obodom koji odgovara boji.

Još nekoliko fotografija i slika prikupljeno je na videu:

Koliko je kanaanska mačka

Ovo je još uvijek mlada i vrlo rijetka pasmina, tako da će troškovi njenih predstavnika biti prilično veliki. Na nekoliko stranih web mjesta cijena varira od 650 do 1000 eura (38 tisuća rubalja / 17 tisuća UAH - 59 tisuća rubalja / 26 tisuća UAH).

Gdje kupiti Kanaani

Ova je pasmina dobro poznata samo u Izraelu i Njemačkoj. Neki drugi zainteresirani uzgajivači su u SAD-u. Ali tu završava popularnost Kanaanija. U Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji ne uzgajaju ovu pasminu.

U Moskvi postoji rasadnik u kojem uzgajaju savanu sličnu kananama //www.murmulet.ru/. Prema vlasnicima, mogu kupiti rjeđu pasminu.

U Ukrajini postoje i rasadnici savane, Abesinijci i Bengalci - različiti rođaci Kanaana. Jedan od njih u Kijevu - //www.luxurycats.com.ua

Pogledajte video: Jedi Night: The Death of Caleb Dume. Star Wars Rebels. Disney XD (Studeni 2019).

Loading...