Snow shu

Snowshoe (engleski Snowshoe) - vrlo lijepa i rijetka pasmina mačaka. Njegove su karakteristike da čak i iskusni uzgajivači ne mogu predvidjeti koji će se mačić roditi. A s obzirom na stroge standarde, uzgoj snow shu-a pretvara se u pravu rusku ruletu.

Naziv pasmine u prijevodu s engleskog znači "snježna cipela". Zbog bijelih cipela te su mačke izdvojene kao zasebna pasmina. Idealan "recept" za snow shu: sijamski uzorak krznenog kaputa, bijele čarape američke kratkodlake mačke, plave oči, duge noge i jedinstveni lik.

Usput, jedan od poznatih nasljednika ove pasmine je internetska zvijezda - Grumpy Cat. Jedan od njegovih roditelja očito je bio sniježni šu. Ali ne biste trebali suditi o tim mačkama samo po izrazu na licu ove mačke.

Povijest podrijetla

Domovina snow shu mačke je grad Philadelphia, Pennsylvania, SAD. Šezdesetih godina prošlog stoljeća siamska uzgajivačica mačaka Dorothy Hinds-Dougherty skrenula je pozornost na mačiće koji su rođeni s bijelim mrljama i čarapama. Tada ih je odlučila poboljšati i dovela je siamsku mačku s dvobojnom američkom kratkom dlakom. No mačićima je još uvijek nedostajala sijamska boja. Potom su se opet spojili sa sijamcima i postignut je željeni rezultat.

Hinds-Dougherty je nazvao pasminu Snow Shue i odvezao se na izložbu. Međutim, mačke tamo nisu odmah prepoznate, jer ih je Amerikanac odbio dalje uzgajati. Tada je palicu presreo drugi uzgajivač Vicki Olander. Upravo je ona stvorila prvi standard pasmine snow-shu i postigla da je 1974. godine prepoznata kao eksperimentalna u felinološkim organizacijama CFF i ACA.

No do 1977. Olander je bio jedini uzgajač snijega u Sjedinjenim Državama. Potom se okrenula drugim vlasnicima mačaka i zajedno s njima stekla status CFF prvaka za pasminu 1983. godine.

Opis pasmine mačaka snow shu

Snow shu mačka je srednje veličine, mačke mogu biti malo veće. Težina odraslog snijega-shu može doseći 6 kg, ali u prosjeku je 4 kg.

Opis snježnog shu prema TICA standardima:

  • Glava je klinastog oblika, više nalikuje izosceles trokut, s visokim jagodicama i nježnim konturama;
  • Uši - srednje širine u podnožju, nastavite klinast oblik glave, s blago zaobljenim vrhovima, normalne proporcionalne veličine;
  • Nos je srednje širine, može biti s malom grbom, glatkim zavojem u nosu;
  • Oči su ovalne, blago zaobljene i izdužene. Nagnuta prema bazi ušiju, a ne konveksna. Boja: dopuštena je bilo koja nijansa plave boje;
  • Tijelo je proporcionalno presavijeno, snažno, pokretno;
  • Šape - dobri dugi sportovi, ali ne ističu se u općoj pozadini, proporcionalni su tijelu;
  • Rep - normalne duljine, lagano i postupno se sužava prema kraju;
  • Dlaka je kratka ili bliža srednjoj duljini, glatka.

Pročitajte i o tome kako neobično imenovati mačića.

Boja

U osnovi, snijeg shu se nalazi s klasičnom bojom sijamskih mačaka: bluepoint, forcepoint, tortie. Ostale boje je teško uzgajati.

Neki čak nazivaju mačkama snijega shu panda. Doista, poput pandi, imaju tamnu pigmentaciju na glavi, ramenima i bokovima.

Na licu se ističe obrnuto slovo V. I, naravno, bijele čarape na šapima glavni su znakovi razlike u snow shu-u. U tom slučaju, konačna boja može se oblikovati samo do 2 godine, a mačići se rađaju bijeli.

Jastučići za nos i šape mogu biti u tonu boje, ružičaste ili čak mrljaste.

Defekti su duga kosa, odsutnost bijelih čarapa, neplave oči i neproporcionalan stas.

Pogledajmo fotografiju snijega shu

Video

Karakter

Pasmina mačaka Snow Shu jedinstvena je po karakteru kao i u boji. Nikad im nije dosadno. Radoznali su, aktivni. Unatoč bliskoj vezi s bučnom sijamkom, snow shu ima mekan i melodičan glas. Iako neki gotovo potpuno šute.

Većina snow shu-a vrlo je društvena. Ali često biraju svog vlasnika, prate ga svugdje, ali vole komunicirati s drugim ljudima i životinjama. To su ekstravertirane mačke. Rado će naučiti različite trikove s psom.

Kako odrediti je li snow shu prikladan za vas? Ako možete obratiti pažnju na ovu mačku i dugo ne izlazite iz kuće, ako volite biti u mačjem društvu, onda je ova pasmina za vas. A ako imate djecu, onda je snow shu najbolji izbor. Emocionalni pregledi beba još su jedna potvrda toga. Kao krajnje sredstvo, nabavite dva snow-shu mačića kako im više nikada neće biti dosadno.

Zanimljivo svojstvo snow shu-a je da većina voli plivati ​​u vodi.

Njega, održavanje i zdravlje

Par puta tjedno potrebno je češljati snijeg za čišćenje kaputa. Da biste spriječili parodontitis, najbolje je oprati zube mački. Ako to ne možete sami ili se bojite oštetiti zube, redovito idite na taj postupak veterinaru (jednom mjesečno).

Da biste održali zdrave zube, trebate hraniti vašeg ljubimca uravnoteženu prehranu i vitamine.

Općenito, snow shu su zdrave mačke, unatoč činjenici da miješane pasmine često imaju genetske bolesti. U nasljedstvo od sijamske pasmine, snježni shu ima nagib repa ili škljocanja, ali to nije ozbiljna zdravstvena prijetnja.

Očekivano trajanje života mačaka ove pasmine je prilično veliko - 14-19 godina.

Recenzije vlasnika pasmine mačaka snow shu

Margaret: "Ne znam, možda mi je tako sreće, ali moj Platon je predivan pakao. Ne pretjerujem koliko Platon živi s nama, koliko hodam s rukama urezanima u krv. Nemoguće ga je čak ni hraniti - baca se u naručje, Na kraju mu samo bacim komade hrane. On je osvetoljubiv i kažnjava nas razmazivanjem cipela, što onda smrdi nemoguće. Naravno, mi smo odgovorni za one koji su je ukrotili i neću je nikome dati, ali vjerojatno ću dobiti još jednu mačka da bi mogla barem maziti svog ljubimca. "

Oksana: "Prema fotografiji sam odabrao svoju mačku u službenom uzgajivačici snow-shu. Dijete je stiglo u dobi od tri i pol mjeseca i odmah je očaralo sve. Ovo je životinja neobičnog karaktera - zamjenjuje nas istovremeno s mačkom, psom i papigom. Da, Tishka je stalno tweet tweets, to je vrlo pitom i nježan, ne skida mi se s ruku i pokazuje se na svaki način - glatko me posvuda! Neću plivati ​​u kupaonici ni za što, ali volim ležati u sudoperu kad iz slavine curi tanka struja vode. ali uzgajivač ju je tome naučio i odlučili smo ga ne mijenjati navike «.

Alexey: "Snow shu - mirotvorna mačka. U našoj kući nije moguće povisiti glas - mačka se odmah pojavljuje i tuče onu koja je šapom prekinula tišinu. Uvijek zauzima mjesto kraj računala i voli gledati kako radim za računalom. Ja sam više prijateljska životinja Nisam je upoznala - ona mirno odlazi u goste, dopušta sebi da privuče tuđu djecu i čini se da je ta mačka već našla svoj zen. "

Koliko košta snježna mačka

Snow shu je vrlo rijetka pasmina. Čitav problem je poteškoća u uzgoju ovih mačaka sa savršenim standardnim izgledom. Suština je da se njihova boja temelji na recesivnim genima. Ista pigmentacija na licu u obliku slova V ovisi i o genu nepotpune dominacije. Stoga, ako je mačić snow-shu i pokaže se prava boja, onda je njegova cijena prilično velika.

Prosječna cijena mačića razreda kućnih ljubimaca iznosi 15 tisuća rubalja (6 tisuća grivna), viša klasa - od 35 do 90 tisuća rubalja (15-38 tisuća grivna).

Gdje kupiti snijeg shu

Vrijedno je reći da je nakon najfinijeg sata Moody Mačka potražnja za snijegom-shu mačićima rasla i sve više uzgajivača se zainteresiralo za njih. Međutim, rasadnici ove pasmine još su rijetki u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.

U Moskvi je jedino rusko gnijezdo snow-shu-a najviše klase - to je Snow Angel //snowshoe-cat.ru/. Vlasnici osiguravaju čistoću mačića i poštivanje standarda.

U Kijevu i Minsku nije registrirana nijedna rasadnica.

Pogledajte video: SNOW FLOWER AND THE SECRET FAN: "Nu Shu" (Studeni 2019).

Loading...