Kako odabrati vitamine za mačke

Davanje mačaka ili ne dajenje vitamina? Neki vjeruju da ih kućni ljubimac ne treba ako je zdrav. Ostali su sigurni da se može dati kao poslastica. I oni i drugi griješe! Za odgovor na ovo pitanje potrebno je analizirati: kakvu hranu mačka ima, kojom se hranom hrani, je li zdrava, dob, životni stil i fiziološko stanje.Kako odabrati najbolje vitamine za mačke za cjelovitu prehranu i dobro zdravlje? O svemu tome pročitajte u nastavku.

sadržaj

Vitamini su potrebni mačkama koje dobivaju prirodnu prehranu - u prirodnim proizvodima nema svih potrebnih elemenata u tragovima i vitamina. Vitamini se daju mačkama koje primaju pripremljenu hranu koju je propisao veterinar i s oprezom, jer je većina vitamina i minerala već dio industrijske hrane. Za zdravlje kućnih ljubimaca, nedostatak vitamina i hipervitaminoza podjednako su opasni. Poseban pristup treba biti bolesnim životinjama i životinjama za vrijeme oporavka nakon bolesti, trudnicama i dojećim mačkama, kao i njihovom potomstvu.

Mačke trebaju vitamine za rast i normalan razvoj: grupe B, A, C, E, D3, H; minerali: kalcij, kalij, magnezij, bakar, selen, jod, fosfor, mangan, željezo; aminokiseline: taurin, biotin, L-karnitin. Manjak ili višak određenih mikroelemenata može dovesti do oslabljenog imuniteta, pogoršanja kvalitete dlake, gubitka zuba, gubitka apetita, lošeg probavljanja i mnogih drugih zdravstvenih problema. Samo specijalist može utvrditi uzroke lošeg zdravlja, smanjene aktivnosti ili poremećaja u ponašanju, pa vitamine odaberite na temelju preporuka veterinara.

Kako odabrati

Dakle, pokušajmo zajedno smisliti kako odabrati vitamine za mačku.

 1. Analiziramo vrstu prehrane mačke: prirodno hranjenje ili gotovu industrijsku hranu.
 2. Navodimo dob ljubimca. Većina proizvođača navodi svoje proizvode za koju su dob dizajnirani: za mačiće, za starije mačke, za odrasle životinje.
 3. U obzir uzimamo fiziološko stanje životinje. Za trudnice, dojeće, sterilizirane i kastrirane životinje postoje kompleksi.
 4. Procjenjujemo zdravstveno stanje. Vitamini su podijeljeni na preventivne za zdrave mačke i usko usmjereni za životinje s određenim zdravstvenim problemima.
 5. Obratite pažnju na izgled mačke. Postoji čitav popis vitamina za ljepotu i zdravlje kože i kaputa.
 6. Obavezno se posavjetujte sa svojim veterinarom. Samo će specijalist, nakon određenih studija na životinji, moći točno propisati složen ili pojedinačan lijek za zasićenje mačjeg tijela određenim vitaminima i mineralima.
 7. Pridržavamo se ukusnih sklonosti životinje. Proizvođači proizvode komplekse s različitim ukusima: plodovi mora, piletina, zec, govedina.
 8. Biramo vitamine željene strukture: tablete, kapsule, otopine, paste, krekeri, injekcije, suspenzije, praškovi.

Ocjena vitamina za mačke - proizvođače i robne marke

Asortiman obogaćenih proizvoda na tržištu kućnih ljubimaca ogroman je. Posjedovanje mačaka nije lako samostalno navigirati na ovu sortu. Nisu svi vitamini podjednako učinkoviti, a neki, umjesto očekivane koristi, mogu biti štetni. Naša ocjena temelji se na preporukama veterinara i preferencijama potrošača.

 1. Beaphar (Beafar) - Nizozemska;
 2. Canina (Canina) - Njemačka;
 3. VetExpert (VetExpert) - Poljska;
 4. Brewers (Brevers) - SAD;
 5. Nutri Vet (Nut Vet) - SAD;
 6. Gimpet (Dzhimpet) - Njemačka;
 7. Anivital (Anivital) - Njemačka;
 8. Polidex (Polydex) - Rusija;
 9. Agrovetzashchita (AVZ) - Rusija
 10. VEDA (Veda) - Rusija;
 11. Astrapharm - Rusija;
 12. Titbit (Titbit) - Rusija;
 13. Bayer (Bayer) - Njemačka;
 14. Snovi (Drimis) - SAD;
 15. ZOO liječnika - Rusija.

Podaci vrijede za veljaču 2018.

Vrste vitamina u obliku doze - tablete, injekcije, paste, kapi

Proizvođači vitaminskih i mineralnih proizvoda za mačke pokušavaju zadovoljiti sve potrebe potrošača i razvijaju lijekove različitih struktura i metoda primjene. Na tržištu veterinarskih proizvoda široko su zastupljeni i uobičajeni vitamini u obliku tableta i enteričnih kapsula, kao i sve vrste injekcijskih pripravaka, paste, krekera i praha.

Vitamini u tabletama (krekeri)

Kompleksi u tabletama često se proizvode u obliku krekera koji nalikuju industrijskim peletima za hranjenje kako bi privukli pažnju mačaka. A da bi smanjili probleme s upotrebom vitamina, proizvođači proizvode tablete s okusom i aromom mesa, ribe, sira ili mlijeka. Vitamini u tabletama prikladno se daju odraslim životinjama koje ih mogu gristi. Takvi ojačani dodaci za hranu daju se mačićima u drobljenom obliku, miješajući ih s hranom. U obliku tableta mogu biti okrugli, a u obliku srca, ribe, miševi. Shema boja lijekova je također opsežna. Mnogi proizvođači proizvode vitamine u tabletama (krekerima) različitih boja, tako da se mogu razlikovati po sastavu i ukusu, kao i za prikladno razdvajanje na jutarnje i večernje obroke.

Najbolji vitamini za mačke u tabletama:

 1. 8 u 1 Excel pivski kvasac (pivski kvas);
 2. Beaphar Kitty's Mix;
 3. AniVital FeliDerm;
 4. Polidex imunitet gore;
 5. Agro-zaštita Radostin.

Injekcije vitamina (injekcije)

Vitamini u obliku otopina za ubrizgavanje (injekcije) naznačeni su za mačke koje iz nekog razloga ne mogu uzimati lijekove oralno. Treba imati na umu da imenovanje takvih vitaminsko-mineralnih kompleksa mora obaviti veterinar. Samo on može odrediti što i u kojoj dozi vitamini su potrebni životinji. Zabranjeno je samostalno unositi vitamine i druge lijekove mačkama.

TOP vitamina za injekcije:

 1. Wittree-1 (AgroVetzashchita);
 2. Wittree-3 (AgroVetzashchita);
 3. Gamavit (GamaVetFarm);
 4. Multivitamin (Norbrook);
 5. Cijanokobalamin B12 (Mosagrogen).

Vitaminizirane paste za mačke

Oslobađanje multivitaminskih preparata za poboljšanje zdravlja mačaka u obliku pasta nastaje zbog fiziologije životinje. Vitamini za mačke u obliku paste primjenjuju se na životinju na prednjoj šapi. Mačka samostalno apsorbira vitaminski pripravak kad liže šapu. Možete dati potrebnu dozu proizvoda tako što ćete tijesto izvaditi iz cijevi izravno u usta životinje ili mu ga ponuditi rukom.

Popis najboljih utvrđenih pasta:

 1. Beaphar Duo aktivna tjestenina;
 2. Gimpet Multi-Vitaminska pasta Extra;
 3. Gimpet Malt-Soft Paste Extra;
 4. Nutri-Vet Pet-Easy;
 5. Beaphar Malt paste.

Tekući vitamini u suspenzijama (kapljicama)

Tekući obogaćeni pripravci otpuštaju se na bazi ulja ili vode, pakiraju ih u kapsule ili bočice. Tekući vitamini za mačke su jednostavni za upotrebu. Nema potrebe nagovarati mačku da proguta ili gricka zdravu pilulu. Životinji se dodaju u vodu, mlijeko ili hranu. Možete ih ubrizgati izravno u usnu šupljinu životinje medicinskom štrcaljkom bez igle. Ova metoda je najpovoljnija ako su vitamini propisani mačićima ili bolesnim životinjama kojima nedostaje apetit. Vitaminske kapi koriste se kao profilaksa za određene bolesti i koriste se kao dodatak u liječenju određenih bolesti.

Najbolji tekući vitamini za mačke:

 1. Beaphar Laveta Super;
 2. Petvital Energy (Canina);
 3. Nutri-Vet probiotici lososovo ulje;
 4. VetExpert VetAminex;
 5. VitOkey (Agrovetzashchita).

Vrste vitamina prema dogovoru - dob, zdravstveno stanje, funkcionalne značajke

Vitaminsko-mineralni kompleksi za mačke razlikuju se ne samo u obliku ispuštanja, već im je glavna gradacija u namjeni. Postoje općenito multivitaminski pripravci za jačanje, kombinirana i monoterapija za određena bolna stanja, kao i vitamini za trudnice, dojeće, katedrirane i sterilizirane životinje. Starost je još jedan važan uvjet odabira obogaćenih dodataka. Poznato je da rastućem tijelu mačića potreban je potpuno drugačiji niz elemenata u tragovima od tijela starije neaktivne životinje.

Multivitamini (Multivitamini)

Najčešća skupina lijekova koja je najpopularnija kod vlasnika mačaka su multivitaminski kompleksi. U pravilu sadrže kompletan set vitamina i minerala koji su potrebni za normalan rast i razvoj životinje. Dostupno za sve dobne skupine: mačići, odrasle životinje, stare mačke. Imaju restorativni i zdravstveno-poboljšavajući učinak. Pripisuje se kao profilaksa i liječenje hipovitaminoze.

Najbolji multivitamini za mačke:

 1. Beaphar Top 10;
 2. Gimpet Multi-Vitaminska pasta Extra;
 3. VetAminex;
 4. Radostin za odrasle mačke do 8 godina;
 5. Bioritam morskih plodova.

Vitamini za jačanje imuniteta (opće jačanje)

Imunostimulansi su kompleksi za jačanje imuniteta mačaka, koji povećavaju otpornost životinja na bolesti i negativan utjecaj okoline. Vitamini za jačanje imuniteta nužno sadrže antioksidante, esencijalne aminokiseline, adaptogens te esencijalne makro- i mikroelemente. Imunostimulansi se mogu dati mačkama samo prema uputama veterinara. Tijekom uporabe ove vrste lijeka, morate biti sigurni da životinje nemaju parazite. Paraziti značajno smanjuju imunitet mačaka.

TOP vitamina za imunitet:

 1. Gimpet Topinis;
 2. Nutri-Vet Multi-Vite paw-gel;
 3. VetoMune VetExpert;
 4. Omega Neo za mačke s biotinom i taurinom;
 5. Fitomini za imunitet.

Vitamini za uklanjanje vune sa želuca

Tijekom svakodnevnog pranja mačaka, jedan dio dlake ulazi u stomak životinje, stvarajući tako „želučane grudice“ u trbuhu. Nakupljajući se, ove kvržice negativno utječu na raspoloženje i zdravstveno stanje kućnog ljubimca. Vitamini za uklanjanje vune pomažu da se lako i bezbolno uklone grudice vune s želuca životinje. Moderni proizvodi sadrže biljna vlakna i posebne fitokomplekse koji ne samo da uklanjaju vunu, već i sprečavaju stvaranje novih kvržica.

Popis najboljih vitamina za uklanjanje vune sa stomaka:

 1. Beaphar Malt paste;
 2. Gimpet Malt-Soft Paste Extra;
 3. Meke žvakaće dlake za mačke;
 4. Beaphar Bits Mix;
 5. Cliny Ag +.

Vitamini za zdravlje kože i ljepotu dlake

"Prolijevanje" nije na rasporedu, gusta kosa, češljana koža - sve su to znakovi da životinji nedostaju vitamini B i H, taurin i biotin. Složene pripravke za kožu i vunu propisuju veterinari, a mogu se davati i prije nego što mačka pokazuje kako bi poboljšala izgled životinje. Vitamini ove skupine sprječavaju prerano otapanje i smanjuju njegovo vrijeme, poboljšavaju kvalitetu premaza.

Najbolji vitamini za kožu i kaput:

 1. FeliDerm (AniVital);
 2. 8 u 1 Excel pivski kvasac;
 3. Gimpet Beauty-Kiss;
 4. Zoološki vrt "Zdravlje kože i vune" s biotinom i taurinom;
 5. Farmavit Asset za mačke "Ljepota i zdravlje kaputa."

Vitamini za zdravlje zuba i kostiju

Usko ciljani kompleksi za zube i kosti imaju uravnotežen sastav kalcija, magnezija, fosfora i niza vitamina. Lijekovi iz ove skupine propisuju se mačićima tijekom intenzivnog rasta kao profilaksa rahitisa, trudnica i starih životinja kako bi se spriječilo uništavanje kostiju. Vitamini se koriste u složenoj terapiji životinja nakon ozljeda i kirurških intervencija. Također, preparati za zdravlje zuba i kostiju prikazani su svim životinjama koje se nalaze na prirodnom hranjenju.

TOP vitamini za zube i kosti:

 1. Beaphar irski Cal;
 2. Polidex Gelabon Plus;
 3. ArthroVet kompleks HA;
 4. VEDA Fitomini za zube i kosti;
 5. Mačja mineralna tableta.

Vitaminski i mineralni kompleksi za trudnice i dojeće mačke

Mačke koje očekuju potomstvo, kao i dojeće životinje, često mogu patiti od hipovitaminoze. Stoga je toliko važno od prvih dana trudnoće i hranjenja odabrati složeni pripravak koji će nadoknaditi gubitak vitamina i minerala u mačjem tijelu. Posebna se pažnja u preparatima ove vrste posvećuje povećanom sadržaju folne kiseline i vitamina E koji su odgovorni za reproduktivne funkcije mačaka. Gotovo svi proizvođači proizvoda za kućne ljubimce imaju liniju vitamina za trudnice i dojeće mačke.

Najbolji kompleksi za trudnice i dojilje:

 1. Beaphar Junior Cal;
 2. Farmavit Neo za trudnice i dojeće mačke;
 3. Radostin za trudnice i dojeće mačke;
 4. Farmina Vit-Asset;
 5. Unitabs Mama + Kitty (Neoterika).

Važno je znati: Prava hrana za trudnice i dojeće mačke.

Vitamini za sterilizirane mačke i kastrirane mačke

Glavni zdravstveni problemi kod steriliziranih i katedriranih mačaka povezani su s povećanim rizikom od urolita u mokraći, što može dovesti do urolitijaze. Stoga su takve životinje prikazane obogaćene suplemente koji optimiziraju rad mokraćnog sustava i smanjuju razinu masnih kiselina. To se postiže glukozom, cinkom, lecitinom, L-karnitinom i vitaminima B3 i B12.

Vitamini za sterilne životinje pomažu u kontroli njihove težine i sprječavaju razvoj pretilosti. Pretilost kod steriliziranih mačaka, koja se razvija na pozadini hormonalnih promjena u metabolizmu, jedna je od najčešćih komplikacija nakon operacije.

TOP vitamina za sterilizirane i kastrirane životinje:

 1. VEDA Fitomini za kastrirane mačke;
 2. Radostin za kastrirane mačke i mačke;
 3. Farmavit NEO za kastrirane;
 4. SEVavit za kastrirane mačke i sterilizirane mačke;
 5. Unitabs SterilCat s Q10 za mačke.

Vitamini za mačiće

Dojena mačići dobivaju sve potrebne vitamine i minerale s mačjim mlijekom. U dobi od 2-3 mjeseca prelaze na hranu za odrasle, trebaju dodatno primati vitamine i minerale. Ako se za hranjenje koristi gotova hrana klase koja nije niža od „premium“, tada se mačićima mogu davati vitamini samo onako kako je propisao veterinar s posebnim indikacijama da ne bi izazvali hipervitaminozu.

Oni koji primaju prirodnu hranu bez dodatka trebaju dodatne vitamine. Pripreme za odrasle životinje ne sadrže dovoljnu količinu mikro i makro elemenata potrebnih tijelu koje raste. Stoga proizvođači razvijaju posebne formule vitaminsko-mineralnih kompleksa za mačiće.

Najbolji vitamini za mačiće:

 1. GimCat Baby-Paste;
 2. Beaphar Kitty mlađi;
 3. Farmavit Neo za mačiće; energija rasta;
 4. Radostin za mačiće;
 5. Fitomini Hematocat za mačiće.

Mišljenja kupaca vitamina za mačke

Arina: "Nakon kastracije veterinar nas je savjetovao da pijemo mačku posebnim vitaminima za takve životinje. Kupili smo Famavit NEO za kastrirane životinje. Mačka je odbila pojesti cijelu tabletu, pa sam je morala miješati s hranom. Osjeća se dobro, ne vidimo probleme s mokrenjem i pretilošću, sve je testirano "Ne znam kako su vitamini utjecali na dobrobit mačke, ali nastavimo ih uzimati."

Leonid: "Poštujem proizvođača Gimpeta, pa kad su naše Škotice rodile mačiće i malo porasle, bez sumnje sam odabrao vitamine za bebe. Kupio sam u ljekarni Gimpet BabyTabs - staklenku posebnih vitamina za mačiće. To su trobojne okrugle tablete različitih ukusa i aditiva. "Proizvođač preporučuje davati do 10 komada dnevno, ali ja dajem od 5 do 7. To je dovoljno. Tablete su velike veličine, potrebno ih je zgnječiti prije nego što daju mačiće. Okus vitamina svidjeli su se djeci i njihovoj majci."

nadam se: Kitty's + Taurin-Biotin s taurinom i biotinom kupila je Vitamin Dainty po savjetu veterinara, kad je moja ljepota izblijedjela i počela se obilno topiti. Krekeri su napravljeni u obliku krem ​​boje srca. Mačka me doslovno moli za vitamine kad ugleda kutiju. Znam kako je toliko privlače! Prerano je govoriti o učinku, popili smo samo pola paketa, ali vuna je počela primjetno ispucati i na vunama se pojavio sjaj. "

Renat: "Kupio sam vitamine za kožu i vunu 8 u 1 Excel Brewers, nakon što sam na Internetu pročitao recenzije veterinara i nisam požalio. Sastav je vrlo dobar i uravnotežen.Ali glavno je da sam odmah primijetio učinak - moj Perzijanin je prošao sva tri ljetna mjeseca i nije izblijedio! Ovo je za njega postignuće. Naravno, ovaj učinak povezujem s unosom vitamina, moj je veterinar potvrdio moje pretpostavke. "

Irina: "Ne pripadam onima vlasnicima mačaka koji jure skupe stočne hrane i aditive za hranjenje. Zašto preplaćivati? Mnogo je jeftinih domaćih lijekova koji su kvalitetni i dokazani tijekom godina. Među njima je Radostin, on je u svim veterinarskim stajama i ljekarnama. Cijena za to kupio sam Radostin za odrasle životinje, mačiće i trudne mačke. I moje životinje i ja bili smo zadovoljni svim drogama. Mačke su zdrave i aktivne, ali moj novčanik nije ozlijeđen. "

Vitaminski pregledi za mačke - mišljenje i savjet veterinara

Oleg, veterinar: "Uvijek kažem svojim klijentima da je potrebno odabrati hranu i vitamine za mačke pojedinačno, ovisno o mnogim čimbenicima. Danas u svom arsenalu imamo puno uvoznih i domaćih pripravaka koji su vrlo učinkoviti. Dakle, savjetujem davanje mačića, trudnica i dojećih mačaka Radostin ili Farmavit Neo; za starije životinje - Beaphar Kitty Mix; za propadanje kože i dlake - FeliDerm; za uklanjanje vune sa stomaka - Malta-paste Gimpet. Možete samostalno odabrati kompleks s vitaminima, s obzirom na dob i estetskih njegovog fiziološkog stanja. Ali, zapamtite, da idiosinkrazija se mogu pojaviti na bilo kojem proizvodu, tako da u prvih znakova trovanja ili alergija odmah treba kontaktirati veterinara! "

Maria, veterinar: "Glavno pravilo - budite sigurni da se konzultirate s liječnikom! To je ono što inspiriram svoje klijente. Ne možete bez razmišljanja kupiti vitaminsko-mineralne komplekse, podležući reklamiranju ili prekrasnom pakiranju. Prilikom odabira vitamina uzmite u obzir dob, funkcionalno stanje, zdravlje kućnog ljubimca i njegove pojedinačne karakteristike. krvni test za biokemiju i dobiti preporuke veterinara. Tek nakon toga možete otići u ljekarnu. Ne kupujte vitamine kao liječenje ili za apetit, odaberite samo one koji su prikazani živi tnom iz zdravstvenih razloga. "

Zaključno, želim reći da i nedostatak i višak vitamina štetno djeluju na zdravlje vašeg ljubimca. Ne kupujte vitamine na temelju vlastitog razmišljanja, bez prethodnog savjetovanja s veterinarom. Također imajte na umu da dobri vitamini za mačiće ne mogu biti jeftini.

Nadam se da ste sada shvatili koje vitamine dajte mački. Ako vam se članak svidio, svakako ga podijelite na društvenim mrežama.

Pogledajte video: Prihvatilište za pse u Modriči (Studeni 2019).

Loading...