Dijabetes kod mačaka

Dijabetes melitus kod mačaka je kronična metabolička bolest karakterizirana nesposobnošću tijela životinje da proizvede dovoljno inzulina. Inzulin je hormon odgovoran za uravnoteženu razinu šećera (glukoze) u krvi. Ako se razina šećera u krvi kritično poveća (stanje hiperglikemije), to negativno utječe na stanje svih organa i sustava.

U ovom ćemo članku objasniti zašto se dijabetes pojavljuje kod mačaka, što se događa, kako se manifestira, kako se liječi, prehranom i može li se spriječiti.

Što trebate znati o bolesti

Mačji dijabetes je bolest slična ljudskoj. Ima slične uzroke i kliničku sliku.

Zašto je dijabetes opasan

Bez pravodobnog liječenja, bolest dovodi do oštrog gubitka težine, dehidracije, problema s motoričkom funkcijom, kome i smrti. Opasnost od patologije leži u činjenici da je otkrivena kasno. Kada se dijagnosticira mačkama, obično već razvijaju snažnu ovisnost o inzulinu.

Grupa rizika

U visokom su riziku životinje koje pate od pretilosti i upale gušterače. Ne postoji jasno definirana dobna kategorija mačaka s dijabetesom. Iako je primijećeno da se bolest najčešće javlja kod kućnih ljubimaca srednje i starije dobi. Kod mačaka je bolest češća nego kod mačaka.

Vrste dijabetesa kod mačaka

Kao i ljudi, i mačke imaju dvije vrste dijabetesa:

 • o inzulinu (tip I) - kada stanice gušterače luče premalo inzulina ili ga uopće ne luče;
 • neinzulinski ovisan (tip II) - dijabetes tipa, kada je inzulin prisutan u tijelu u dovoljnoj i čak prekomjernoj količini, ali stanice i tkiva nisu osjetljivi na svoj inzulin.

Vjeruje se da od ove patologije pati od 0,2 do 2% populacije mačaka.

Uzroci bolesti

Uzrok dijabetesa kod mačaka je metabolički zastoj. Tijelo proizvodi malo ili nimalo inzulina, ili stanice više ne primjećuju inzulin i reagiraju na njega.

Nepoštivanje prehrambenih normi koje su uzrokovale pretilost glavni je uzrok dijabetesa kod mačaka.

Čimbenici koji uzrokuju ovaj neuspjeh:

 • pretilosti;
 • neuravnotežena prehrana koja uzrokuje nedostatak hranjivih sastojaka;
 • infektivni pankreatitis i hepatitis;
 • bolesti gastrointestinalnog trakta: čir, gastritis, enteritis;
 • kronične bolesti jetre i žučnog mjehura;
 • genetska predispozicija;
 • disfunkcija štitnjače;
 • bolesti nadbubrežne kore;
 • stres;
 • uporaba hormonskih lijekova.

Simptomi

Znakovi koji bi trebali upozoriti vlasnike mačke:

 • pretjerana žeđ;
 • prekomjerno mokrenje (povećana učestalost i količina urina);
 • povećani apetit ili nedostatak istih;
 • dosadan, neuredan kaput;
 • tahikardija;
 • gubitak težine

Ovo su klasični znakovi dijabetesa kod mačke, stoga ne ustručavajte se posjetiti veterinara ako primijetite promjenu u stanju vašeg ljubimca.

S naprednim stanjem, životinja razvija iscrpljenost mišića leđa, slabost zadnjih nogu, letargiju, žuticu, grčeve, nesvjesticu, miris acetona iz usta i povraćanje.

Uzrok bolesti može biti suha hrana i Whiskas, pa pročitajte kako odvojiti mačku od suhe hrane.

Dijagnostika

Za točnu dijagnozu i liječenje potreban je posjet kvalificiranog veterinara.

Pregled uključuje prikupljanje anamneze o životinji, pregled i palpaciju (stanje dlake, sluznice, veličina jetre). Obavezno uzimanje krvi i urina na analizu. U krvi i urinu bolesne životinje povećat će se razina glukoze, visoka razina ketonskih tijela u mokraći i promjena općih pokazatelja.

Liječenje dijabetesa kod mačaka

Liječenje dijabetesa kod mačaka propisano je ovisno o vrsti i ozbiljnosti stanja životinje. Režim liječenja je sveobuhvatan i uključuje sljedeće glavne aktivnosti:

 1. Glikemijska kontrola. Obnavljanje normalnog šećera u krvi.
 2. Normalizacija težine. Uklonite znakove gubitka kilograma
 3. Normalizacija apetita.
 4. Otklanjanje žeđi i učestalo mokrenje.

Korekcija prehrane i uvođenje posebne prehrane bitan su dio terapijskih mjera.

Za životinje koje su u zadovoljavajućem stanju, liječnik odabire vrstu inzulina, oblik doziranja (injekcije ili tablete), dozu i učestalost primjene.

Ako životinja ima ketoacidozu, stanje u kojem stanice bez glukoze razgrađuju masti za energiju, neophodna je infuzijska terapija (intravenozno davanje lijeka) uz uporabu inzulina kratkog djelovanja. Životinje s ketoacidozom mogu zahtijevati bolničko bolničko liječenje u veterinarskoj klinici.

Nakon stabilizacije, moguće je da će liječnik savjetovati mački da ukloni jajnike i maternicu, jer je teško kontrolirati razinu glukoze u krvi tijekom seksualne aktivnosti životinje.

Ovisno o vrsti inzulina i učestalosti njegove primjene, možda ćete morati mijenjati učestalost i način hranjenja. Odbijanje uobičajene hrane i prijelaz na posebnu prehranu moraju se provoditi postupno. Pročitajte članak o tome kako odabrati hranu za mačke.

Prognoza za životinju sa šećernom bolešću je povoljna pod uvjetom da se strogo pridržavaju svih liječničkih propisa - redovita primjena lijekova, praćenje razine glukoze u krvi, prehrana.

Terapija inzulinom

Temelj liječenja dijabetesa je inzulinska terapija. Kod dijabetesa tipa I propisani su pripravci inzulina kratkog djelovanja. Kod bolesti tipa II koriste se srednje ili dugotrajno djelujuće inzuline ili tablete za snižavanje šećera.

Injektibilni inzulin koristi se za liječenje mačaka. Oralni hipoglikemijski lijekovi slabo kontroliraju dijabetes kod životinja. Mačke s dijabetesom morat će naučiti kako ubrizgati inzulin. Ovo ne bi trebalo biti zastrašujuće. S vremenom se većina vlasnika navikne na redovite injekcije, koje su od vitalnog značaja za njihove bolesne kućne ljubimce.

Kako ubrizgati mačku s inzulinom

Pripravci inzulina najbolje se ubrizgavaju u stranu životinje, jer je tamo koža tanja nego u grebenu. Životinja praktički ne osjeća injekciju. Lakše je probiti kožu i osigurati da vam cijela doza dođe pod kožu.

Video - kako napraviti potkožnu injekciju inzulina mački

Važno!

Dijabetes se liječi, ali ako se ne liječi, mačka je opasna po život.

Lijekovi protiv dijabetesa

 1. Caninsulin (Caninsulin) - vodena suspenzija za injekcije na bazi pročišćenog svinjskog inzulina. Doziranje i učestalost primjene izračunava veterinar pojedinačno za svaku životinju. Ne možete sami promijeniti dozu. Cijena: 305 rub. / 190 UAH.
 2. Miglitol. Tablete usporavaju apsorpciju glukoze i na taj način snižavaju šećer u krvi. Doziranje se izračunava pojedinačno za svaku mačku od strane veterinara. Propisani su za dijabetes tipa II. Cijena: 900 rub. / 287 grn.
 3. Metformin. Lijek za snižavanje šećera za liječenje dijabetesa tipa II. Dodijelite pretilim mačkama. Doziranje se izračunava pojedinačno. Cijena: 93 rub. / 25 UAH.
 4. Minidiab (Glipizid). Tablete za snižavanje šećera u krvi. Dodijelite u nedostatku učinka dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes tipa II. Cijena: 2750 rub. / 660 UAH.
 5. Glurenorm (Glycvidon). Tablete za snižavanje šećera za dijabetes tipa II. Cijena: 390 RUB / 252 UAH.

Kako kontrolirati razinu šećera vaše mačke

Da biste to učinili, koristite posebne testne trake (za određivanje razine šećera u mokraći) i veterinarske glukometre (za određivanje razine glukoze u krvi).

Da biste testirali traku za mjerenje količine glukoze u urinu, dovoljno je spustiti traku u mačji sekret.

Kako uzeti test krvi s glukometrom u mačke

Za životinje je odabran veterinarski glukometar ili glukometr za bebe - za ovaj model potrebna je vrlo mala kap krvi.

 1. Krv za analizu uzima se iz mačjeg uha izvana (gdje je dlaka). Prije nego što napravite punkciju, morate jako trljati uho. Tako će biti lakše uzeti krv.
 2. Nije potrebno brisati uho i instrumente alkoholom. Dezinfekcija uha provodi se nakon punkcije, nakon zaustavljanja krvi suhom sterilnom pamučnom vunom.
 3. Pušenje se vrši dok držite mačku u krilu. Životinju treba uvjeriti. Sa strane uha nasuprot probijanju, stavili su nešto elastično (kolut za pomoć u obliku trake).
 4. Igla se može koristiti do 5 puta. Nakon uzimanja analize, liječi se alkoholom.
 5. Nakon uzimanja analize, morate hraniti mačku.

Prevencija

Prevencija bolesti sastoji se u promatranju ispravnog načina života, pravilnoj prehrani, nedostatku prejedanja, dovoljnoj tjelesnoj aktivnosti. Ne zaboravite na redovite posjete veterinaru.

Hranjenje mačaka s dijabetesom

Dijeta koja sadrži malo ugljikohidrata bitan je dio režima liječenja dijabetesa. Ova vrsta prehrane poboljšava kontrolu glukoze u krvi. U veterinarskoj praksi postoje slučajevi kada su mačke otkazane injekcijama inzulina nakon prelaska na dijetu s malo ugljikohidrata. Hranjenje bolesnih mačaka preporučuje se istodobno s ubrizgavanjem inzulinskih pripravaka.

Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata s prirodnom prehranom

Ugljikohidrati u prehrani mačaka kojima je dijagnosticiran mačji dijabetes ne bi smjeli biti više od 5%. Ne bi trebao sadržavati pekarske proizvode, soju, kukuruznu kašu, rižu, pšenicu.

 1. Temelj prehrane (50%) trebaju biti životinjski proteini: sirovo prehrambeno meso: nemasna govedina, puretina, zec, uzgajivači, trpezarija, pileća prsa, kuhana morska riba nemasnih sorti, pileća jaja.
 2. 25% - sirovo i termički obrađeno povrće i voće, osim krumpira.
 3. 25% - fermentirani mliječni proizvodi: kefir (1%), nemasni sir, prirodni nemasni jogurt, fermentirano pečeno mlijeko, sir.

Ako se mačkama dijagnosticira gubitak kilograma, veterinar može savjetovati hranjenje s nekoliko (3-4) obroka dnevno ili omogućiti stalni pristup hrani. Za pretile životinje mogu se razviti programi mršavljenja.

Hrana za mačke s dijabetesom

Preporučuje se industrijska hrana za dijabetes:

 • Young Again Zero Carb mačja hrana - hrana bez ugljikohidrata;
 • Hill's dijeta na recept M / D Feline gubitak težine-niska ugljikohidrata-dijabetičar suha - suha medicinska hrana;
 • Hill's Recept Dijeta sa d / D Upravljanje probavom / težinom - mokra konzervirana hrana;
 • Farmina Vet Life Feline Diabetic;
 • Pro Plan Veterinarske Dijete Feline DM Upravljanje dijabetesom suho;
 • Britanska veterinarska dijeta Dijabetes zrna mačaka;
 • Royal Canin Diabetic DS46.

Priče vlasnika i veterinara:

Valentine, vlasnica britanske mačke: "Moja mačka ima dijabetes. Kad je liječnik postavio ovu dijagnozu, uplašio sam se. Ali tada sam razgovarao na zooforumu i shvatio da to nije rečenica. Važno je ne paničariti i strogo slijediti preporuke veterinara.

Brzo sam naučio ubrizgati inzulin i uzeti krv na analizu. Najvažnija stvar koju trebate zapamtiti je da spriječite da šećer padne ispod minimalne razine koju je odredio vaš liječnik. Nizak šećer brzo ubija životinju. Da biste to spriječili, držite špricu glukoze u ormaru za lijekove. "

Denis Sergejevič, veterinar: "Često mi dolaze domaćice mačaka i mačaka sa dijabetesom. Odmah ih uvjeravam. Glavno je uvjeriti vlasnike kako bi mogli pomoći svojim ljubimcima. Važno je strogo slijediti sve preporuke. Radite to sustavno i s ljubavlju prema svojoj životinji. Ako sve ako se radi ispravno, moguće je postići stabilnu remisiju.

Čim se odabere ispravna doza inzulina, mačka će na njoj živjeti mirno i stabilno. Trebat će mjeriti šećer samo za vlastito uvjeravanje nekoliko puta tjedno. Kod nekih mačaka s vremenom otkazujemo terapiju inzulinom. To se također događa. "

video:

izvori:

//en.wikipedia.org/wiki/Diabetes_in_cats

//www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/feline-diabetes

//pets.webmd.com/cats/guide/feline-diabetes-symptoms-treatments-prevention-diet#1

Pogledajte video: DIJABETES KOD PASA I MAČAKA 1 (Veljača 2020).

Loading...