Je li moguće natapanje mačje hrane?

Suhe vrste hrane imaju malu količinu vode, pa njihova produljena upotreba u svakodnevnoj prehrani može negativno utjecati na zdravlje mačke ili psa. U vezi s tim, vlasnici kućnih ljubimaca često se pitaju je li moguće natapati suhu mačju hranu i kako to učiniti pravilno.

Kad je potrebno

U većini slučajeva suhu mačju hranu ne smijete natopiti: veličina i tekstura granula pogodni su za različite životinje. Međutim, postoji nekoliko razloga zbog kojih je najbolje miješati ih s vlažnom bazom.:

  • Prije svega, važno je obratiti pažnju na dobrobit mačke i koliko vode pije. Namočite granule kada unos tekućine nije dovoljan. Dugoročno, to može dovesti do dehidracije i probavnih problema.
  • Ako je mačka stara, zubi joj postaju slabiji, pa stoga postaje teže griziti čestice.
  • S godinama životinja može također imati poteškoće u konzumiranju suhe hrane zbog propadanja tkiva jednjaka i želuca. Čvrste čestice trljaju i ogrebaju unutarnje površine, pa ih je bolje prethodno natopiti.
  • Pribjegavati natapanju treba biti u onim slučajevima kada mačka pati od bilo koje zarazne bolesti. Tijelo je oslabljeno djelovanjem mikroorganizama, pa ih intenzivno uklanja uz pomoć bioloških tekućina.

Ako je kućni ljubimac povraćen, i kao rezultat toga, čvrste čestice hrane postaju vidljive, to govori da se slabo probavlja. Stoga, opet, bolje je suhe granule prethodno natopiti tekućinom.

Kako pravilno namakati

Metode namakanja mačje hrane izgledaju vrlo jednostavno. Jednostavno možete puniti granule toplom vodom i pričekati nekoliko minuta. I hranjenje se može preliti toplim mlijekom:

  • Zagrijava se na štednjaku na 50-60 stupnjeva (prst ne smije biti spaljen), a zatim se izlije u posudu i pokrije poklopcem. Nakon 15 minuta, mačja hrana će biti spremna. Ova vrsta hranjenja mlijekom obično se koristi za mačiće (posebno im treba kalcij).
  • U slučaju vode treba je i zagrijati na temperaturu od 50-60 stupnjeva. Najbolje je koristiti prethodno prokuhanu vodu, posebno kada su u pitanju mačići ili stare životinje. Potopiti također treba 15 minuta.

Neprihvatljivo namakanje suhe hrane smatra se u slučajevima kada je mačka bolesna i možda neće moći pojesti svoju porciju. Tada morate izbaciti natečene granule: mogu se čuvati samo sat vremena, inače je moguće trovanje hranom.

Kako prebaciti na novu prehranu

Životinja možda u početku ne voli natopljenu hranu, tako da je važno voditi računa o postupnom prelasku na novi režim hranjenja.:

  • Prvo, granule se čuvaju u vodi vrlo kratko (5-7 minuta) kako ne bi toliko promijenili konzistenciju.
  • Potom natopljene krute čestice mogu se pomiješati u približno jednakim količinama.
  • Napokon, ako mačka i dalje odbija jesti takvu hranu, može se lagano ugrijati.
  • Ako ova opcija također ne uspije, preporučljivo je razmisliti o prelasku na mokri način, na primjer, na konzerviranu i domaću hranu.

Tako mačku možete hraniti samo kvalitetnom, stvarno korisnom vrstom hrane. I natopite ih vodom ili drugom tekućinom samo ako je potrebno. Istodobno, važno je uvijek pridržavati se ispravnog rasporeda hranjenja i izmjenjivati ​​suhu i mokru prehranu, uzimajući u obzir preporuke o dobi, težini i zdravstvenim karakteristikama vašeg ljubimca.

Pogledajte video: Banana kocke - Banana Cube Cake (Travanj 2020).

Loading...