Je li normalno da mačka ima hladne šape?

Često vlasnici ne obraćaju pažnju koja je temperatura u nogama kućnog ljubimca. Ima li mačka hladne šape? No, ovo se može pokazati da je važan znak lošeg ponašanja životinje, pogotovo ako se ovaj simptom manifestira dovoljno dugo.

Brinuti se zašto mačka ima hladne šape, a pretpostaviti najgore, naravno, ne vrijedi. Ako vam savjeti šape mačke neprestano postaju hladniji, prvo biste trebali razumjeti razlog ovog stanja. To će pomoći u sprječavanju daljnjih negativnih posljedica.

Po dogovoru s liječnikom, vlasnik mačke će se najvjerojatnije prisjetiti kada, što i kako je jela njegova omiljena mačka, kada i koliko je popio vodu, ali od kada su mu šape počele biti hladne - teško da. Veterinar bi trebao pružiti detaljne informacije, stoga je potrebno pažljivo promatrati vašeg ljubimca.

Morate znati da se kod mačaka tjelesna temperatura prilično ozbiljno mijenja za 24 sata. Amplituda može biti više od jednog stupnja. Stoga je teško pratiti kada su mačji jastučići šape postali hladniji nego inače. Ipak, vrijedi pokušati, dijagnostiku i pomoć ovisiti o tome.

Kakvo je normalno stanje životinje?

U domaćih mačaka i pasa koji žive u gradskim stanovima, šape su vrlo osjetljive cijeli život. Mačke koje su navikle puno hodati na otvorenom, a još više što žive u dvorištu ili čak beskućnicima, imaju šape koje nisu podložne ni hladnoći ni vrućini. Kako su jastučići njihovih udova postajali grubiji, živčani završeci postajali su otporniji. Stoga je temperatura šapa mačaka koje žive na ulici i kod kuće malo drugačije na dodir.

Međutim, obično je temperatura šapa hladnija od tijela. Međutim, trebale bi biti toplije od okoline, čak i ako mačka hoda po snijegu.

Tijekom spavanja, mačje noge postaju vruće. Jer u stanju potpunog mirovanja, kada životinja leži, a svi mišići se opuštaju, imunološki sustav djeluje snažno. A to zauzvrat utječe na ukupnu tjelesnu temperaturu životinje, povećavajući je. Mačke spavaju 18 sati dnevno. Spavanje se zamjenjuje dremkom - to je stanje kada je svijest aktivna, a tijelo opušteno. U ovom trenutku, šape postaju malo hladnije.

Koji čimbenici uzrokuju pad mačjih šapa?

Funkcija termoregulacije je vitalna za sve žive organizme, uključujući mačke. Zdrave punokrvne životinje ne trebaju pažljivo pratiti temperaturu svojih šapa. Ali starije jedinke i mačići trebaju promatranje. Jer su oslabili termoregulaciju zbog starosti i stanja u tijelu. Stoga im je potrebna posebna skrb.

Brzina metaboličkih reakcija u tijelu - to je ono što je osnova termoregulacije. Štoviše, ako se ugljikohidrati koje mačka apsorbira s hranom brzo razgrade, tada će i njezino tijelo imati višu temperaturu.

Međutim, postoji iznimka od ovog prirodnog pravila.:

 • Kod starijih mačaka smanjuje se brzina metabolizma ugljikohidrata.
 • Kod malih mačića metabolizam je visok, ali u njega je uključena mala količina ugljikohidrata. Jednostavno je različit po svom kemijskom sastavu.
 • Potrebno je obratiti pažnju na mačke golih pasmina. Uostalom, oni nemaju sposobnost da dovoljno kontroliraju prijenos topline s okolinom, jer nema vune. Stoga, čak i u toploj kući, ovu mačku treba nositi u kombinezonu.

Ako će mačka biti u hladnoj sobi, tada bi, naravno, temperatura šape trebala biti hladnija nego inače. Pogotovo ako životinja počne drijemati.

Međutim, kad postane previše vruće, jastučići šapa također postaju cool. Činjenica je da kod mačaka duboko između prstiju postoje posebne žlijezde, slične znojnim žlijezdama, koje po potrebi mogu otpustiti vlagu. Ovaj mehanizam omogućuje kompenzaciju povišene tjelesne temperature tijekom intenzivne vrućine. Kako vlaga isparava, hlađenje kože. Mačke s dugom i kratkom dlakom "znoje" se na isti način. Međutim, ovaj je fenomen uočljiviji kod pojedinaca s kratkom kosom.

Vrijedi li uzeti mačku tjelesnu temperaturu?

Hladne noge, uši i nos - ovo stanje ukazuje da se ukupna tjelesna temperatura životinje smanjila.

Ako smatrate da su ne samo noge, već i cijelo tijelo životinje postale primjetno hladnije nego inače, svakako morate izmjeriti temperaturu. Ako je pokazatelj ispod norme - 38 stupnjeva, tada trebate odmah kontaktirati veterinara.

U ovom slučaju ne možete odgoditi vrijeme, jer može postojati mnogo razloga za abnormalno sniženu tjelesnu temperaturu u mačke. Uspostaviti točnu dijagnozu i pomoći kućnom ljubimcu može samo liječnik. Neprihvatljivo je dopustiti da se situacija isprazni ili samo-liječiti.

Koji su simptomi mačjih hladnih šapa?

Mačje hladne šape su jeziv simptom bolesti koji je gotovo nevidljiv. Da biste razumjeli je li kućni ljubimac bolestan ili ne, morate promatrati stanje njegovih udova nekoliko dana. Potrebno je zapamtiti kada se, u koje doba dana, opaža promjena temperature, što se događa u isto vrijeme, možda će to biti i drugi skriveni znakovi bolesti.

Stopala postaju hladnija kod životinja nakon operacije s anestezijom. Na primjer, sterilizacija. Tijelo se tijekom anestezije štiti od štetnih učinaka na mozak snižavanjem ukupne tjelesne temperature. Stoga je potrebno koristiti podlogu za grijanje nakon operacije, kada životinja odstupi od anestezije. Štoviše, to se provodi bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike, čak i u vrućini.

Uzrokuje pad temperature i razne trovanja. Obično se ovdje primijeti nekoliko karakterističnih simptoma odjednom - povraćanje, proljev, sluznice posvjetljuju, počinje salivacija. Štoviše, trovanje se događa ne samo kemikalijama, već i unutarnjim bolestima, kada je tijelo opijeno proizvodima propadanja, metabolički procesi su poremećeni. To se može dogoditi ako mačka ima dijabetes, ima hormonalni neuspjeh, ozbiljne probleme s bubrezima ili rad crijeva, kad se ne može dugo riješiti izmeta.

Snižavanje temperature šapa može biti u slučaju oštećenja protoka krvi u udove. Ovo stanje je karakteristično za ozlijeđene životinje i starije mačke. U ovoj situaciji, analiza će pokazati visoku razinu trombocita u krvi.

Simptomi bolesti krvi, razne vrste anemije mogu biti i hladna stopala. Ako mačka istodobno ne izgleda dobro, težina je ispod normalne, tada je vrijedno napraviti krvni test kako biste shvatili koje tvari joj nedostaju., Uostalom, anemija najčešće predstavlja nezdravu prehranu ili probavne smetnje, kada je apsorpcija hrane otežana.

Evo uvjeta kada mačje šape postaju hladnije, u kojima je potrebno hitno konzultirati veterinara:

 • Ozljede, prijelomi, uključujući kralježnicu;
 • Paraliza kada otkaz udova;
 • šok;
 • hipotermija;
 • Stupor stanje;
 • dehidracija;
 • koma;
 • Poremećaji srca;

U tom slučaju liječnik će poduzeti sve moguće dijagnostičke metode kako bi utvrdio uzrok i brzo poduzeo potrebne mjere za spas životinje. To su x-zrake, ultrazvuci, krvne pretrage, slušanje ritma srca.

Pogledajte video: My Experience With An Eating Disorder (Ožujak 2020).

Loading...