Kako liječiti mačku od prehlade?

Mačka, kao i svako živo biće, može se razboljeti. I odnedavno razigrani mačić ne jede, ne hoda, nos postaje suh i vruć. Prehladila se. Obična prehlada kaudata nalikuje ljudskoj, ali je teža. Vlasnici koji se brinu trebaju odmah početi liječiti prehladu od mačke kod kuće, jer ako ne dobiju pravodobno liječenje, mačka može čak umrijeti.

Zašto dolazi prehlada

Prije svega, riječ je o hipotermiji: mačke imaju vrlo tanki sustav termoregulacije, koji se remeti oštrom promjenom temperature okoline, a zatim razni virusi i mikrobi napadaju životinju (oni uzrokuju bolest koja se naziva obična prehlada). Svaka mačka ima tanku podlogu, zrak u kojem je štiti od hlađenja. Međutim, ako se životinja mokri, prijenos topline u poddlaci je poremećen, mačka se smrzava, može početi prehlada i tada će biti potrebno liječenje.

Pad imuniteta kod kućnih ljubimaca može se dogoditi iz sljedećih razloga:

 1. skice u kući u kojoj živi mačka;
 2. nedavno prenesene zarazne bolesti i njihovo liječenje antibioticima;
 3. pronalazak životinje na otvorenom u vlažnom i vjetrovitom vremenu;
 4. zamjena hrane koja je mačka navikla drugom;
 5. nedostatak preventivnih cijepljenja u pozadini kroničnih bolesti;
 6. gutanje stranih predmeta ili parazita (ovdje je potreban hitan veterinarski tretman);
 7. alergijske reakcije koje često izgledaju kao prehlada.

Poput ljudi, bolest je lakše spriječiti nego kasnije mačku liječiti zbog prehlade. Da biste to učinili, čim zahladi, potrebno je pružiti mački toplo mjesto za odmor i san. Za one životinje koje hodaju vani započnite ritual obveznog sušenja nakon šetnje po vlažnom vremenu.

Ako vlasnik neovisno okupa mačku, postupci se trebaju provoditi samo u toploj vodi. Ne pitajte se može li mačka prehladiti, ali nakon šetnje potrebno je životinju osušiti, zamotati je u grijani ručnik i pritisnuti je rukama. Mora se zapamtiti da će voda pogodna za osobu biti hladna za njegovog kućnog ljubimca - mačka se dobro osjeća na temperaturi vode od 40 stupnjeva, Nakon kupanja u hladnoj vodi, ona može prehladiti i trebat će liječenje.

Znakovi prehlade

Liječenje prehlade kod mačaka trebalo bi biti kako bi se osigurala točna dijagnoza. To je potrebno jer njegovi simptomi mogu nalikovati drugim bolestima.

Prvi pokazatelj je nos životinje. Zdrava mačka ima hladan i vlažan nos prekriven tankim slojem sluzi, koji poput filtra zarobljava prašinu i klice iz zraka. Kad je počela prehlada, nos se suši, što otežava prepoznavanje mirisa, a mikrobi, naprotiv, olakšavaju prodor sluznice. Sušenje nosa također ukazuje na početak dehidracije (to je signal da se hitno započne liječenje!). S curenjem u mačjem nosu, sluz se počinje aktivno stvarati, što uzrokuje oticanje sluznice, a to otežava disanje.

Ostali simptomi:

 • mačka jede bez apetita ili općenito odbija hranu, pije samo vodu;
 • apatična životinja - ne igra se, radije leži i spava;
 • stalno kihanje i kašljanje, teško disanje s piskanjem;
 • vodene oči;
 • visoka tjelesna temperatura i umor.

Primijetivši ove simptome kod vašeg kućnog ljubimca, trebali biste se uključiti u posao kako biste brzo izliječili mačku od prehlade.

Oprez Alergija

Prehlada kod mačaka lako se može zbuniti s alergijskim manifestacijama u obliku prehlade. Mačka može dati takvu reakciju na razne kemikalije koje utječu na osjetljivu sluznicu nosa, kao što su amonijak, lužine, kiseline, kućne kemikalije. Postoji samo jedan izlaz - osigurati da kućni ljubimac nema pristup kupaonici i WC-u tijekom čišćenja pomoću kemikalija. Po potrebi je potrebno provesti lijek na alergiju na napitke.

Koja je opasnost od obične prehlade

Za razliku od ljudi, prehlada kod mačaka vrlo je podmukla. Napreduje brzo i naizgled bezopasan curenje iz nosa, ako se ne slijedi liječenje, može prerasti u ozbiljan komplikacija kao što su:

 • bronhitis;
 • upala pluća i bubrega;
 • bolesti genitourinarnog sustava;
 • artritis i artroza.

Manjak liječenja može dovesti do činjenice da će lagana prehlada ugroziti imunitet životinje i mačka će dobiti kroničnu bolest, što će imati vrlo štetan učinak na njegovo zdravlje i kvalitetu života, a tada će biti potreban stalan i skup tretman.

Prva pomoć za prehladu

Dakle, ako je kućni ljubimac još uvijek bolestan, ljubavni vlasnik trebao bi znati kako liječiti mačku zbog prehlade. Uz relativno normalno stanje životinje, možete početi liječenje sami kod kuće.

Prije svega, potrebno je ublažiti neugodne simptome koje prehlada daje, a da se ne pribjegavaju lijekovima.

 • Glavni uvjet koji će dovesti do uspješnog liječenja je pružanje bolesne životinje potpunog mirovanja. Prostor u kojem leži mačka trebao bi biti suh i topao.
 • Pijte puno vode, ako mačka pije mlijeko, mora se ugrijati. Pileći ili riblji juha također su dobri. Zasićenost oslabljenog tijela vitaminima je također neophodan tretman, pa se preporučuje dodavanje raznog povrća u juhu.
 • Da bi se poboljšao protok krvi životinje kojoj je dijagnosticirana prehlada, dobro pomažu grijači i kompresije, kao i masaža zagrijavanja.
 • Čišćenje nosa mačke također je vrlo važno - pomoću običnog pamučnog brisa namočenog u vodu ili dekocija bilja.
 • Obična prehlada uvijek izaziva začepljenje nosa, pa je važno olakšati disanje ljubimca kapljicama eukaliptusa primijenjenim na njegovo leglo.

Kako će liječnik pomoći?

Ako mačka dan i pol mačka ne osjeti poboljšanje, a prehlada napreduje, životinju je potrebno pokazati veterinaru koji zna u čemu je specifičnost liječenja obične prehlade kod kaudata. Liječnik provodi pregled, uzima potrebne testove i propisuje simptomatsko liječenje mačkama za prehladu. Obično se sastoji u izboru antibiotika, vitamina, pripravaka za imunološki sustav, u ekstremnim slučajevima koristi se i serum iz virusa.

Učinak liječenja će dati i antipiretik od temperature, ekspektorans, ako postoji hladan kašalj. Tijekom dehidracije liječnik, tijekom liječenja, može propisati kapljice. Također je poželjno da mačka primi sredstvo za pranje nosa s cinkovim pripravkom, bornom kiselinom ili taninom.

Ako se tretman provede ispravno i na vrijeme, prehlada će biti poražena i krzneni kućni ljubimac ponovno će postati zabavan i sretan život.

Pogledajte video: INHALACIJA KOD PREHLADE I HUNJAVICE! (Travanj 2020).

Loading...