Koliko mačka treba pojesti dnevno?

Količina hranjenja i kalorični sadržaj mačje dnevne prehrane ovisi o brojnim čimbenicima i odabire se pojedinačno za svakog pojedinca. Da biste saznali koliko mačka treba jesti dnevno, potrebno je voditi računa o njezinoj dobi, težini, temperamentu, fizičkoj aktivnosti i uvjetima. Svakodnevna prehrana vašeg ljubimca trebala bi u potpunosti pokriti potrebe za proteinima, masnoćama i ugljikohidratima. Trebao bi dobiti cijeli kompleks potrebnih hranjivih sastojaka. Kalorični sadržaj hrane treba u potpunosti pokriti potrošnju energije životinje.

Kako nahraniti mačku

Prehrani mačke treba posvetiti posebnu pažnju od trenutka kada se pojavi u vašoj kući. Ako je moguće, malu mačku treba hraniti poznatim proizvodima, kako bi se brzo prilagodio novim, neuobičajenim uvjetima. Kako kućni ljubimac raste, treba povećati količinu i kalorijski sadržaj hrane., Također, prehranu treba pregledati nakon prestanka aktivnog rasta kako bi se spriječio razvoj pretilosti. Potrebna je pomna pažnja hranjenja trudne ili dojeće mačke, jer izravno utječe na zdravlje budućeg potomstva.

Prilikom sastavljanja dnevne prehrane za mačku imajte na umu da bjelančevine u njoj trebaju biti 60-65% ukupne količine hrane.

Masnoće, ugljikohidrati i minerali čine ostatak. Sve što trebate nalazi se u suhoj hrani, tako da ćete je koristiti za sebe znatno lakše organizirati pravilnu prehranu za vašeg ljubimca.

Suha hrana

Asortiman suhe mačje hrane prilično je širok i raznolik, što vam omogućuje odabir proizvoda koji vas zadovoljava, kako u cijeni tako i u kvaliteti. Na njegovom pakiranju možete pronaći podatke o sastavu i energetskoj vrijednosti proizvoda. Ovi će vam podaci pomoći da izračunate koliko mačka treba pojesti na dan suhe hrane.

Dnevna prehrana odrasle mačke treba sadržavati oko 300 kalorija.

Naučivši energetsku vrijednost hrane, znat ćete koliko mačka treba pojesti dnevno. Tijekom izrade računa ne zaboravite da što je aktivnija i pokretnija vaša mačka, više kalorija troši.

Prirodna hrana

Ako ćete hraniti vašeg ljubimca prirodnim proizvodima, tada je odabir pravog jelovnika malo kompliciran. Vjeruje se da mačka neće jesti više nego što treba, ali ipak morate kontrolirati proces hranjenja, jer postoji rizik od prekomjernog hranjenja. U prosjeku, 40 grama hrane po 1 kg mase odrasle životinje, Tako možete izračunati dnevni unos vaše mačke.

Stope hranjenja mačića

Pogledajmo koliko mačića treba jesti u različitim razdobljima svog života, kako bi se u potpunosti razvili i imali dobro zdravlje.

Razdoblje rasta:

1 mjesec

Glavna hrana za bebe je majčino mlijeko, ali postepeno je u prehranu potrebno dodavati komplementarnu hranu (prepelice, kuhano meso, dječji mesni pire). Ako mačić odbija jesti komplementarnu hranu, ali dobiva na težini i osjeća se dobro, tada možete pričekati neko vrijeme s uvođenjem novih proizvoda.

1,5-2 mjeseca

U ovoj dobi mače treba hraniti često, barem šest puta dnevno. Volumen dnevne porcije je 120-150 grama.

Postupno, trebali biste smanjiti količinu mlijeka u prehrani i početi učiti vašeg ljubimca da jede suhu hranu. To treba raditi polako, prethodno ga namočite u vodi i umiješajte u pire meso. Postupno promijenite omjer količine suhe hrane i hrane za bebe, u smjeru povećanja prve. Posušite je, također sa svakim hranjenjem potrebno, sve manje i manje. U ovoj dobi možete početi unijeti konzervirano meso (prema dobi) u bebin izbornik.

3-6 mjeseci

Broj hranjenja smanjuje se na četiri puta, a volumen dnevne porcije povećava se na 180-240 grama. 35-40 grama ove količine trebalo bi biti mesnih proizvoda, Ishrana bi trebala biti što uravnoteženija, budući da mačići u ovoj dobi imaju fiziološku promjenu zuba. Hranjenje treba provesti na takav način da sve potrebne hranjive tvari uđu u krhko tijelo vašeg malog kućnog ljubimca.

U ovoj dobi možete dodati:

  • suha hrana za mačiće;
  • konzervirano meso;
  • sirovo goveđe meso nakon zamrzavanja;
  • kuhana piletina;
  • piletina i govedina iznutrice;
  • prepelice jaje.

6-9 mjeseci

Broj hranjenja je tri puta dnevno. Dnevni volumen hrane je 200-250 grama. Ovo dobno razdoblje karakterizira maksimalna potreba za hranom, jer se trenutno događa najaktivniji razvoj mačića.

10-12 mjeseci

Broj hranjenja smanjuje se na dva puta, 150-200 grama dnevno. U ovoj dobi razvojna aktivnost je u opadanju, pa se stoga smanjuje količina potrebne hrane.

Sustav hranjenja odraslih mačaka

Postoji nekoliko načina hranjenja mačke:

  • besplatno (feed je dostupan u svakom trenutku);
  • ograničeno (dva puta dnevno).

U uzgajivačnici koja sadrži mnogo životinja potrebno je hraniti odraslu mačku 2 puta dnevno, pri čemu trebate paziti da svaki pojedinac dobije svoju porciju hrane. Ako imate jednu ili dvije mačke, tada možete koristiti bilo koji sustav napajanja. Ograničena prehrana preporučuje se životinjama s prekomjernom težinom (npr. Katerirano ili sterilizirano).

U prosjeku, odrasla mačka trebala bi pojesti 150-200 grama hrane dnevno. 120-130 grama dnevno treba jesti steriliziranu mačku (pretilo).

Ovo se pravilo odnosi i na kastrirane mačke sa tendencijom dobivanja kilograma. Veličina dnevne porcije treba smanjiti uzimajući u obzir sve potrebne hranjive tvari u tijelu kućnog ljubimca.

Pravila za hranjenje kastrirane mačke

Zabrinjava vas pitanje, što bi mačka trebala proći postupak kastracije? Dijeta kastrirane mačke ne razlikuje se puno od prehrane njegovih nekastriranih rođaka. Glavna stvar je da je hrana kvalitetna i uravnotežena, Jeste li zabrinuti da vaš ljubimac može imati pijesak i bubrežne kamence te je u opasnosti? Ti su strahovi neutemeljeni, jer obje skupine mačaka, uz nepoštivanje pravila hranjenja, imaju jednaku šansu da dobiju urolitijazu. U većem riziku su lijene i debele životinje.

Kućni ljubimac koji koristi isključivo suhu hranu trebao bi imati nesmetan pristup pitkoj vodi, jer se zbog njegovog nedostatka povećava koncentracija soli u urinu, a kao rezultat toga razvija se urolitijaza (urolitijaza). Ako prehrana vaše mačke sadrži suhu hranu, onda mora piti dovoljno vode, tri puta veću od količine konzumirane hrane.

Pogledajte video: Što Mačke Mrze? Top 10 Stvari Koje Ljudi Rade Mačkama, A Mačke Ih Mrze! (Siječanj 2020).

Loading...