Kako prekinuti trudnoću mačke?

U dva slučaja dolazi do pobačaja kod mačaka: odlukom vlasnika i prema preporukama veterinara. Pobačaj može donijeti životinji stres, možda je bolje pustiti mačku da rodi, jer postoji rizik od neplodnosti. Najčešće se formira kada prekine prva trudnoća. Ako veterinar preporuči pobačaj stočari, oslanjajući se na činjenicu da je mačka slaba i da neće moći roditi, da biste spasili život kućnog ljubimca, vrijedi riskirati na takav rizik - prekinuti tijek trudnoće.

Pobačaj bez hormona

Napravite kirurški pobačaj jer osoba ne djeluje. Dakle, kada se svi embriji kirurški uklone, narušava se cjelovitost unutarnjih organa mačke, što će u najboljem slučaju dovesti do komplikacija ili smrti u najgorem slučaju. Stoga možete primijeniti stilizaciju. Takvom intervencijom liječnik će ukloniti jajnike i maternicu zajedno s plodovima. Vrijedno je pribjeći takvim mjerama samo u ranim fazama trudnoće, po mogućnosti kada se znakovi trudnoće još nisu očitovali - do dva tjedna.

S duljim razdobljima postoji rizik od komplikacija kod mačke, jer maternica postaje veća i postaje prekrivena velikim brojem posuda. Ako ste sigurni da mačiće uopće ne želite, tada samouvjereno stilizirajte mačku.

Pobačaj pomoću hormonskih lijekova

Ovo je medicinski pobačaj, podijeljen u 3 vrste, ovisno o razdoblju:

  • Odmah nakon parenja. Koriste se estrogeni, Takav hormon odmah sprečava trudnoću mačke sprečavajući unošenje mačje jajne stanice u stijenku maternice. Mačići ne podnose estrogen. Stoga ga je potrebno koristiti samo kao krajnje sredstvo, jer će nakon upotrebe mačku morati sterilizirati.
  • Pola trudnoće. Koristite prostaglandine. Njihova uporaba dovodi do pobačaja. Tako mačka rađa nerazvijene embrije, a oni odmah umiru, nalazeći se izvan maternice. Otpuštanje svih svih zametaka tijekom ovog postupka je opasno. Preostali embriji u maternici će se raspadati i trunuti, uzrokujući ozbiljnu upalu. Kirurgija će biti potrebna. Pri korištenju ovog lijeka povećava se rizik od bolesti maternice i srodnih organa. Stoga se preporučuje naknadna sterilizacija.
  • Kasna trudnoća, Samo glukokortikoidi će pomoći. Oni će provocirati prerano rođenje u mački. Kućni ljubimac rodit će već odrasle embrije, ali ne održive. Takav je porod opasan za mačku, možda će biti potreban hitan carski rez.

Najučinkovitiji prekid mačje trudnoće sredinom njenog termina. Budući da stručnjaci nisu u potpunosti proučili učinak sredstava koja djeluju u kasnijim fazama. Nitko ne jamči da će takav pobačaj biti siguran.

Nuspojave

Prije nego što odlučite kako prekinuti trudnoću mačke, proučite postojeće nuspojave.

Tu spadaju sljedeće:

  • Potpuna je funkcija koštane srži. Pojavljuje se teška anemija. Razdoblje pojave patologije je do dva mjeseca nakon primjene lijeka mački. Nažalost, to će biti nemoguće izliječiti, a kućni ljubimac će se suočiti sa smrtnim ishodom.
  • Pyometra. Ovo je pojava raznih infekcija u maternici mačke tijekom pobačaja. Praktično se ne liječi antibioticima. Za zaustavljanje procesa upale potrebno je pribjeći uklanjanju jajnika.
  • Neplodnost. Česta nuspojava pri prestanku neželjene mačje trudnoće.

Potreban je posjet veterinaru

Na prvi pogled može se činiti da je lako sami provesti medicinski pobačaj kod mačke - samo morate dati tabletu ili primijeniti lijek. Ali postupak prekida može se nastaviti s komplikacijama. Pored toga, potrebno je konzultirati se sa stručnjakom koji su lijekovi najbolje dati u situacijama, odnosno u vašem slučaju. Stoga je potreban posjet veterinaru barem u obliku konzultacija. Ako imate pobačaj, poželjno je da liječnik bude u blizini i bude sposoban pomoći u opasnoj situaciji ako sami nemate potrebne vještine.

Sljedeći su lijekovi najučinkovitiji za pobačaj mačaka:

  • Estradiol cipionat - iz skupine estrogena;
  • Fluprostenol, kloprostenol - iz skupine prostaglandina.

Pazite da stvorite potrebne životne uvjete za mačku nakon pobačaja kako biste izbjegli nuspojave i bilo kakve druge komplikacije. Vašem kućnom ljubimcu trebat će mir - prepustite se aktivnim igrama. Mačka bi trebala zaspati i osjećati se ugodno. Ne izazivajte agresiju kod mačke. Također je potrebno odabrati uravnoteženu hranu za životinje, posebno ako ste sterilizirali vašeg ljubimca.

Zaštitite mačku od mogućih propuha, vlage. Hladnoća može pokrenuti upalu. Preporučljivo je zaštititi mačku od pažnje drugih kućnih ljubimaca, posebno pasa. Redovito pratite ponašanje mačke, njeno zdravlje, s oštrim pogoršanjem dobrobiti - odvedite mačku veterinaru.

Pogledajte video: Kao mačka oko vruće kaše - Pravo na pobačaj (Studeni 2019).

Loading...