Što povrće mačkama može dati?

Domaće mačke su mesožderke. Glavna im je dijeta meso i riba. Njihov probavni sustav sadrži sve enzime koji mogu probaviti proteinske proizvode. Znači li to da se mačke trebaju hraniti samo mesom? Nikako. Kao i sva živa bića, trebaju im vitamine koji se nalaze u biljnoj hrani. Koje povrće mačkama može dati, a u kojoj količini?

Mačja prehrana povrće

Gotovo sva gotova mačja hrana sadrži biljne dodatke. Ovo nije iznenađujuće. Digestija je složen proces i ovisi o mnogim čimbenicima.

Mačke ne pokazuju veliko zanimanje za sirovo povrće, iako postoje iznimke od pravila. Normalna prehrana, kao što znate, sastoji se od tri glavne komponente:

 • masti;
 • proteina;
 • ugljikohidrati.

Ovo je energetska komponenta za tijelo, ali za probavu mačke potrebni su dodatni sastojci koji se nalaze u biljnoj hrani. Njih je malo, ali jednako su potrebni ljubimcu kao i meso. Možete ih dati, mačke će imati koristi od povrća, ako se rade ispravno.

Vlakna, koja životinja izvlači iz povrća, imaju važnu ulogu. Zato se sirovo ili kuhano povrće mora uvesti u mačju prehranu. Ne predstavlja hranjivu vrijednost, ali sudjeluje u probavi hrane i normalizira probavni trakt.

Mačji želudac ne probavlja vlakna. Izlučuje se iz tijela u svom izvornom obliku, ali istodobno pomaže da se gomila koma hrane kroz crijeva, apsorbira štetne tvari i tvori normalan izmet. Jednostavno rečeno - olakšava proces čišćenja crijeva. Vitamini, minerali i elementi u tragovima koji se nalaze u povrću nisu najvažniji. Mnogo je važnija uloga vlakana.

Biljna prehrana posebno je korisna za dobro hranjene mačke čiji je metabolizam narušen. Može sadržavati do 20% povrća od ukupne količine hrane. Povrće ispunjava želudac stvarajući osjećaj punoće, dok se ukupni broj kalorija smanjuje i mačka gubi na težini. Vrlo je važno ne narušavati normalnu ravnotežu. Prekomjerna količina povrća može uzrokovati probavne smetnje. Za zdravu mačku dovoljno je samo 3% povrća. Taj se iznos smatra optimalnim.

Koje povrće treba dati mački, pomoći će mački da se odluči. Njeno prisiljavanje da „gricka“ biljnu hranu nije moguće.

Povrće jelovnik

Nemoguće je hraniti kućnog ljubimca svim povrćem u nizu. Morate shvatiti koje je povrće dobro za mačke, a koje ne treba davati.

Ukusni pupoljci na mačjem jeziku savršeno razlikuju gorak i kiseli okus hrane, pa je dobivanje da pojede rotkvicu ili rotkvicu ne djeluje. Životinja preferira povrće neutralnog okusa koje lako upija miris mesa.

Postoji povrće koje je štetnije od zdravog, poput bijelog kupusa, koji brzo počinje fermentirati u crijevima i uzrokuje nadutost.

Popis povrća koje mačke mogu sigurno dati mačkama prilično je velik. To uključuje:

 • Tikvice. Može se davati i sirovo i kuhano.
 • Luk. Dodajte u hranu nakon toplinske obrade.
 • Repa. Prokuhajte i sitno nasjeckajte, miješajući s mesom. Dajte u malim količinama, kako ne biste izazvali proljev.
 • Brokula i cvjetača. Potrebna je toplinska obrada.
 • Mrkva. Svježe protrljana i pomiješana s hranom. Možete naizmjenično kuhati i sirovo.
 • Krastavac. Daju se sirove.
 • Špinat. U sirovom obliku.

Po želji, popis se može nadopuniti. Možete dati gotovo svo povrće ako ih kućni ljubimac jede s užitkom i bez štetnih učinaka na tijelo. Bolje je odbiti krumpir. Sadrži veliku količinu ugljikohidrata, što može nepovoljno utjecati na metabolizam.

Ne morate dodavati povrće suhoj hrani, jer sadrži dovoljnu količinu vlakana.

Mačka jede previše povrća

Neki se vlasnici mačaka suočavaju s činjenicom da mačka stalno žvaće sirovo povrće. Takva neobična ovisnost dijelom je posljedica takvih razloga.:

 • Ovisnosti o ukusu. Možda mačka instinktivno osjeća potrebu za nekim elementima koji se nalaze u povrću ili joj se jednostavno sviđa okus.
 • Problemi u usnoj šupljini. Neki stručnjaci vjeruju da na taj način mačka čisti zube i masira desni. Vlasnik treba obratiti pažnju na prisutnost zubnog kamena.

Ovo ponašanje nije tipično za grabežljivca. Naravno, trebali biste dati mački sirovo povrće, ali njihov broj treba biti ograničen. Nekontrolirana konzumacija povrća prijeti ozbiljnim probavnim smetnjama, pa se "neadekvatni" kućni ljubimac mora pokazati veterinaru. Možda je to ozbiljna bolest.

Ako se ispostavi da je mačka potpuno zdrava i ljubav prema povrću mu ne prijeti, onda se nema što brinuti. Mnoge su mačke vođene instinktom koji im govori kakvu je hranu trenutno potrebno. Moguće je da je jesti sirovo povrće privremeno.

Pogledajte video: MALI PARADAJZ LIGU LIGU Decije pesme Pesmice za decu (Veljača 2020).

Loading...