Da li se mačke znoje?

Dugo je postojala verzija da je nemoguće primijetiti kapljice znoja na krznu, nosu ili jastučićima mačjih šapa. Za razliku od pasa koji pokazuju svoju hiperaktivnost u bilo koje doba godine, teško je vidjeti mačku koja trči u vrućini ako to nije opasno za njega. Sve mačke vole toplinu, ali da biste utvrdili da li se mačke znoje s jakim porastom temperature okoline ili vlastitog tijela, morate ih pažljivije ispitati.

Kako i gdje se u mačkome znoju može isticati

Domaće mačke, poput njihove divlje rodbine, mogu se kretati prilično brzo. To posebno razumiju vlasnici životinja koji su noću prisiljeni slušati pravi "stomak", iako njihovi ljubimci imaju meke šape. No, dugo vremena ne mogu trčati istom brzinom, jer se malo znoje, brzo se pregrijavaju, umaraju se, zaustavljaju se i širom otvaraju usta.

Zbog činjenice da postoje dvije vrste znojnih žlijezda - ekrina i epokrina, postavljaju se pitanja o procesu prijenosa topline kod mačaka. Mačka ima malo znojnih žlijezda. Imaju ekrinske žlijezde samo na jastucima šapa. U isto vrijeme, oni su vrlo važni za osobu, jer su glavni izvori znoja, koji omogućuju hlađenje tijela.

Glavni cilj znojenja je spriječiti pregrijavanje. Mačke se praktički ne znoje, jer pažljivo prate njihovo stanje. Stalno prate temperaturu, odabiru najudobnija mjesta za opuštanje. Potrebu za tim akcijama diktira mala količina ekrinih znojnih žlijezda. Epokrini pokrivaju cijelu kožu, ali koncentrirani su na samo nekoliko mjesta:

 • u blizini bradavica;
 • u blizini anusa;
 • na obrazima i usnama.

Ako je mačka hladna, ona će se sigurno grupirati - ili se uviti u lopticu ili sjediti "naklonivši se". Ali jednom kada se životinja malo zagrije, ona se odmah proteže do pune dužine kako bi se ugrijala pod toplim zrakama sunca. Pravi mačji termometar može se nazvati nos i gornja usnica, jer oštro osjećaju i najmanju temperaturnu razliku.

Na vrućini će biti primjetno da se mačke znoje - na glatkom podu ostavljaju vlažne tragove. Ekrine žlijezde također mogu stvarati znoj s intenzivnim emocionalnim uzbuđenjem. Na primjer, osoba ima znojne ruke zbog ovih žlijezda. Ali mačka će od uzbuđenja ili prestrašenosti, nakon pregleda kod liječnika, isticati znoj na jastucima nogu.

Mačke mogu sami regulirati tjelesnu temperaturu

Kad je stan vrlo vruć, na ormaru je nemoguće vidjeti mačku na stražnjoj strani sofe ili još više. U ovo se vrijeme mačke vole ispružiti na podu u sobi ili čak zatražiti odlazak u kupaonicu, jer je tamo primjetno hladnije, ne znoje se, ali im je ugodno. Možete pogoditi da se kućni ljubimci pokušavaju boriti protiv vrućine ako:

 • Često ližu vunu. Obilna slina natapa se na koži i hladi je.
 • Spavaju više, ne prave nepotrebne pokrete. Prestani se igrati i žmiriti.
 • Počnite piti puno vode.
 • Kad su mačke blizu toplotnog udara, otvaraju usta i teško dišu.

Normalna temperatura mačaka nešto je viša od one kod ljudi, pa mačke ne možete ostaviti u zatvorenom automobilu, čak ni nakratko. Temperatura unutra može porasti vrlo brzo, a oni će umrijeti od toplotnog udara, jer se vrlo malo znoje. Ponekad mačke otvaraju usta dok su u automobilu. U tom slučaju možda nemaju dovoljno kisika ili smrde neugodan miris, doslovno "tuku" u nosu. Hitna potreba za otvaranjem prozora i životinje će same odabrati najbolje mjesto za sebe. Za klima uređaj je važno odabrati način prihvatljiv za životinje.

Mačke se znoje ili pregrijavaju, ne samo od visoke temperature, već i od tjelesne aktivnosti. Počinju se lizati, ne zato da bi se vuna lepršala tijekom pokreta, već radi hlađenja.

Unatoč izrazito slabom znojenju, mačke se i dalje vole ugrijati. Ako udomite kućnog ljubimca koji leži u dvorištu, na sunčanom mjestu, možete se iznenaditi koliko mu je vruć kaput. Međutim, životinja se osjeća sjajno, ne znoji se, bilo koji predmet pogodan za lov učinit će da se odmah koncentrira. Svježi zrak, pa čak i blagi povjetarac, dopuštaju kućnom ljubimcu da ne pati od pregrijavanja. Ali istodobno, mačke s užitkom mogu hodati u podne vrućim željezom na krovu.

Nekoliko savjeta za vlasnike mačaka

Mali izlučivanje znoja kod mačaka nameće određene zahtjeve u pogledu organizacije odmora i života ovih životinja. Da kućni ljubimci ne budu bolesni i uvijek veseli i energični, trebate obratiti pažnju na njihovo blagostanje i ponašanje. Imajte na umu da se trebate pobrinuti da se mačka ne znoji:

 • Vrućina i vrućina najteže su mačkama s gustom dugom dlakom. Prije početka ljetne sezone, bolje ih je kratko obrezati.
 • Vunu treba stalno češljati posebnim četkicama ili rukavicama. To ne samo da će poboljšati stanje mačke - u ovom slučaju se manje znoje, već će i značajno smanjiti broj dlačica koje padaju s nje.
 • Ne prisiljavajte mačku na igranje na visokim temperaturama, brzo će se umoriti, neće biti ugodno.
 • Čista pitka voda uvijek treba biti dovoljna.

Kod kućnih ljubimaca sfinge znojenje je najizraženije ljeti. Oni se kupaju, redovito čiste uši. A zato što se znoje, češće se kupaju. Osim toga, trebate pratiti stanje očiju i također ih očistiti, jer nemaju trepavice - to je njihova karakteristika. Visoki metabolizam sfinge smatra se iznimkom jer imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Mnogi od njih nemaju miris, ali se znoje i na vrućini.

Pogledajte video: Naucna cuda KUR'ANA o cistoci macke. (Listopad 2019).