Zašto mačke ne mogu svinjetinu?

Mnogi vlasnici drže svoje životinje na prirodnoj hrani, odnosno pripremaju hranu iz proizvoda. Takve ljude zanima pitanje "Zašto mačke ne mogu svinjetinu?". Nijedan mesni proizvod ne izaziva toliko oprečnih mišljenja. Neki misle da je svinjetina bezopasna, drugi - da je to apsolutno zabranjeno davati životinjama. Stručnjaci i uzgajivači detaljno objašnjavaju zašto je ovo meso kontraindicirano.

Argumenti protiv svinjetine

Je li moguće da su svinjske mačke dugo bile predmet žestoke rasprave. Prvo su se nutricionisti usprotivili ovom mesu, a zatim su ih podržali veterinari. Argumenti protiv svinjetine:

 • Ova vrsta mesa često izaziva probavu. Svinjetina se slabo i jako dugo probavlja čak i kada se prži. Ova vrsta mesa smatra se „težom“ od goveđeg, purećeg mesa i peradi.
 • Drugi argument protiv svinjetine je njezin sadržaj masti, a mačkama je apsolutno zabranjeno jesti takvu hranu. Mršavo meso sadrži na 100 grama do 2,8 g masti, komadi s lukom - do 27 g.
 • Sastav svinjetine prilično je loš. U ovom mesu nema mnogo aminokiselina i proteina. Međutim, lider je po sadržaju vitamina B.

Svinjetinu ne mogu kupiti na tržnicama ili od privatnih trgovaca. Takvi dobavljači često zanemaruju sanitarne standarde pri uzgoju životinja. Ne cijepe se, nemaju uvjete za skladištenje mesa.

Kao rezultat toga, može biti zaražena bakterijama i parazitima koji nisu vizualno vidljivi. Čak i u trgovinama, oni često pribjegavaju raznim trikovima kako bi mesu dali svježinu. Na primjer, mogu izdržati u fiziološkoj otopini, a zatim je oboje.

Glavne opasnosti od svinjetine

Svinje se često razbole. Ove životinje smatraju se najviše "nečistima". Često zbog nepravilne njege ili nedovoljnog praćenja od strane veterinara kad propuste cijepljenja. Ponekad prodavači pronalaze opcije za obilazak čekova.

Bolesne životinje šalju se na klanje, takvo se meso rijetko odlaže i šalje u prodaju. Treba imati na umu da se u veterinarskom laboratoriju ne provjerava sve meso na infekcije i viruse. Neke su bolesti smrtonosne za mačke i pse:

 • Bulbarna paraliza. Ova je bolest opasna ne samo za životinje, već i za ljude. Ipak, visoke temperature mogu uništiti bakterije koje uzrokuju paralizu.
 • Virus Aujeszky dugo ostaje održiv i izaziva određenu vrstu bjesnoće. Svinjetina postaje sigurna tek nakon dužeg kuhanja.
 • Crvi se često završavaju u sirovoj ribi, mesu ili životinjskim proizvodima. Paraziti se konvencionalno dijele na jednostavne i složene. Druga vrsta ima dug životni ciklus. Za infekciju je dovoljna jedna ličinka koja će ući u mačje tijelo. U svinjetini može biti puno takvih helminth jaja.

Vrijedno je uzeti u obzir da su kućni ljubimci pripitomljeni i može se pojaviti proljev od sirovog mesa. Tome pridonosi masna hrana, posebno svinjetina. Nakon njega, mačka može dugo bolovati u želucu. Stoga je hranjenje mačjeg sirovog mesa strogo zabranjeno. Životinjama se mogu davati samo proizvodi s udjelom masti ne većim od 4 posto.

Dobro zamrzavanje može spasiti svinjetinu od crva. Meso treba biti u zamrzivaču najmanje tri dana. Pa čak i nakon toga, najbolje je kuhati svinjetinu kako biste je zaštitili od ostalih gore navedenih opasnosti.

Trihinoza

Zasebno, vrijedno je spomenuti trihinelozu. Ova se bolest smatra jednom od najopasnijih. Međutim, sve je komplicirano činjenicom da je patologiju teško prepoznati. Često se dijagnoza postavlja već u kasnoj fazi kada više nije moguće pomoći mački ili nakon njezine smrti.

Preživljavanje ličinki ovisi o trajanju zaraze. Ako su bili inkapsulirani u meso ili mišiće, onda se ne boje kipuće vode ili hladnoće. Čim ličinke uđu u tijelo mačke, odmah će se rasprsnuti i počet će infekcija. Trihile žive u crijevima 45-60 dana.

Zatim prelaze na mišiće, gdje postoje godinama. Ova vanzemaljska invazija može izazvati mačke:

 • bubri;
 • bolovi u mišićima
 • kožni osipi;
 • proljev;
 • oštar porast temperature;
 • promjene i bolesti krvi.

Svinjetina se može u potpunosti isključiti iz mačje prehrane. Inače, jedenje ove vrste mesa može dovesti do zatajenja bubrega, ciroze, pankreatitisa. Svinjetina može potaknuti alergije i kardiovaskularne bolesti. Pri kupnji uzgajanih proizvoda morate pogledati sastav. Ponekad, kako ne bi naznačili da sastav sadrži svinjetinu, proizvođači pišu o "podrijetlu mesa".

Davanje svinjskog mesa mačkama, čak i kuhana svinjetina, pa čak i u malim količinama, također se ne preporučuje. Unatoč činjenici da se u ovom obliku hrana dobro apsorbira, još uvijek ostaje rizik od ciroze jetre, pankreatitisa i kronične probavne smetnje.

Međutim, ako su se vlasnici ipak odlučili dodati svinjetinu u ishranu mačke, tada veterinari savjetuju da kupuju samo lopuh, srce ili listiće i oni su potpuno bez masti.

Pogledajte video: MAČKA VAM LEŽI STALNO NA STOMAKU I PREDE - TO ZNAČI DA IMATE OPASNU BOLEST! (Siječanj 2020).

Loading...