Može li repa biti mačke?

Većina mačaka nije previše izbirljiva prema hrani i uživa u gotovo svemu onome što daju ljubavni vlasnici. Međutim, među njima ima gurmana koji vole uživati ​​u proizvodima koji su na prvi pogled potpuno neprikladni. Stoga se mnogi vlasnici brinu mogu li se repe koristiti za mačke. Ovo je zaista vrlo ozbiljno pitanje koje bi se trebalo riješiti što pažljivije.

Vrijedi li hraniti mačku od repe

Jedno od najvažnijih pitanja koje vlasnici koji imaju mačku žele shvatiti je ispravna prehrana. To izravno ovisi o tome hoće li vaš ljubimac uživati ​​u životu, živjeti dugi niz godina i sve to vrijeme izgledati sjajno ili će bolest postati redoviti gosti u kući.

Većina vlasnika koji odbijaju posebnu hranu smatra da bi mačke i psi trebali biti hranjeni isključivo mesom i ribom. I napravite ozbiljnu pogrešku. Da, u prirodi životinje gotovo ne konzumiraju povrće i bilje. Ali jedu ribu, ptice i male glodavce, uz udubljenja, kosti i kožu (vuna, ljuskice). To im omogućuje da dobiju uravnoteženu prehranu.:

  • Vuna, ljuskice i kosti daju kalcij.
  • Meso i riba omogućuju vam dobivanje potrebnih masti i bjelančevina.
  • Sadržaj želuca sadrži korijenje i sjeme koje obogaćuju mačje tijelo ugljikohidratima.

Osim toga, u divljini mačka koja se osjeća loše uvijek može pronaći i jesti zdravu travu ili dobiti vitamine na drugačiji način. Jao, lišena je takve mogućnosti u stanu. Stoga morate biti sigurni da mačka može dobiti zdrave vitamine i minerale. Cvekla može postati jedan od tih izvora.

Da, davanje mačke repe moguće je, pa čak i neophodno. Uostalom, sadrži vitamin A, kompleks B, C, PP, kao i željezo, cink, bakar, jod, vanadij, fosfor, natrij i mnoge druge vrijedne elemente u tragovima. Stoga, ako vaša mačka s vremena na vrijeme zatraži komad sirove ili kuhane repe, nemojte mu odbiti takav užitak - pustite ga da jede puno. Možete biti sigurni da mačke imaju repu vrlo korisnu. Međutim, kao i bilo koji drugi koristan proizvod, davati ga prečesto, ne vrijedi - pretjerani entuzijazam ne vodi ničemu dobrom.

Za i protiv konzumacije repe od mačke

Krenimo od profesionalaca. Uostalom, oni ne završavaju s gore opisanim vitalnim vitaminima i mineralima. Također je vrijedno napomenuti da konzumiranje repe značajno povećava kiselost mačjeg urina. Soli se aktivnije eliminiraju iz tijela, što znači da je rizik od pojave i razvoja urolitijaze oštro smanjen. Nije slučajno što vrlo često s takvim bolestima veterinari preporučuju hranjenje mačke kuhanom repe - to uvelike ubrzava proces ozdravljenja.

Jao, postoje nedostaci. Možete ih susresti ako dodate previše repe u mačju prehranu. Razgovarajmo o mogućim posljedicama pretjerane konzumacije ovog vrijednog korijenskog usjeva:

  • Ako kiselost mokraće dulje vrijeme prelazi normu, tada se iz tijela izlučuje ne samo višak soli, nego i vitalni.
  • Drugi problem je visoki udio glukoze. Digestije se vrlo brzo, a ako mačka konzumira repe često, to može dovesti do dijabetesa. Često su posljedice najtužnije.
  • Željezo je izuzetno vrijedan element u tragovima. Ali s viškom sadržaja u želucu, upravo to dovodi do oštećenja gušterače i srodnih bolesti.

Kao što vidite, bilo koji proizvod, čak i onaj najvrjedniji, trebalo bi unositi u mačju prehranu umjereno i samo povremeno.

Nažalost, obično se pojavi još jedna poteškoća. Unatoč činjenici da vlasnik odluči učiniti hranjenje korisnijim i uravnoteženijim, mačka jednostavno odbija jesti repe. Kako je biti u ovoj situaciji?

Kako natjerati mačku da jede repe

Najlakša opcija je ponuditi mački zdrav proizvod u sirovom i kuhanom obliku. Dosta često životinje, osjećajući nedostatak određenih vitamina u tijelu, s užitkom počinju jesti repe i krastavce. Možete eksperimentirati i s mrkvom, bundevom i tikvicama - neki ih kućni ljubimci s oduševljenjem jedu. Ali ovo je prije iznimka nego pravilo.

U većini slučajeva vlasnici moraju eksperimentirati i ići na razne trikove.

Na primjer, kupus, repa i krumpir mogu se kuhati i dati mački u obliku pire krumpira. Najbolje ih je kuhati u mesnom juhu. Potom je povrće zasićeno ugodnim mirisom, pa čak i izbirljivi kućni ljubimac će s užitkom uživati ​​u tekućem kašu. Ne vrijedi ih probaviti - s dugim unosom vitamina i minerala uništavaju se. Bolje je trljati repe na krupnoj rerni i kuhati relativno kratko vrijeme, odmah bacajući u kipuću vodu.

Jao, nedostatak ovdje ostaje isti - čak i kratkotrajno zagrijavanje značajno smanjuje količinu hranjivih tvari u repe. Stoga neki vlasnici mačaka idu na još jedan trik. Jednostavno obrišu usjev korijena na najmanjoj rerni, nakon čega meso presaviju u gazu i snažno ga iscijede, iscijedivši sok. Ne podvrgava se toplinskoj obradi i sadrži najviše vitamina i minerala. Može se dodati u bilo koju hranu koju planirate dati svom ljubimcu. Takvom smjesom mačke se mogu hraniti mačiće, bolesne i starije osobe. Sok relativno slabo utječe na okus i miris jela, omogućavajući životinji da uživa u svojoj omiljenoj hrani i istovremeno joj pruža vitalne tvari.

Kao što vidite, ako tom pitanju pristupite ozbiljno i promišljeno, tada će repe postati nezamjenjivi saveznik u borbi za zdravlje vaše mačke.

Pogledajte video: Raspoloženja mačka može prepoznati po repu. Stražnja položaji mačka. (Siječanj 2020).

Loading...