Kako dati cikloferon mački?

Kućni ljubimci pate od infekcija ne manje od njihovih vlasnika. Stoga morate biti spremni i ako se stanje mačke naglo pogorša, imati ideju koji lijekovi mogu biti korisni. Jedan od tih pomoćnika može biti cikloferon. Doznajemo više o njegovom sastavu, kontraindikacijama, farmakološkim svojstvima i kako koristiti ovaj lijek. Upute za uporabu preparata Cikloferon za mačke date su u nastavku, razmotrit ćemo ga detaljnije.

Što je u cikloferonu

Glavna aktivna komponenta ovog lijeka je akridonoctena kiselina, a pomoćne tvari su metilceluloza i kalcijev stearat.

Cikloferon za mačke dostupan je u tri oblika: u obliku tableta (smeđe tablete), u obliku linimenta (žuta mast), a također u obliku bezbojne otopine za injekcije (ampule od 2 ml).
Koristi se kao imunomodulirajuće, antivirusno sredstvo. Cikloferon je induktor velike molekularne mase stvaranja endogenog interferona.

Jednom kada uđu u mačju krv, komponente lijeka postaju biološki aktivne. Cikloferon ima antitumorsko, antiproliferativno djelovanje. Cikloferon za mačke pomaže u rješavanju protuupalnih učinaka. Nakon injekcije značajno se povećava broj interferona u tkivima s limfoidnim elementima (slezina, pluća, jetra).

Ovaj mačji lijek također aktivira matične stanice koštane srži. Granulociti počinju se brzo stvarati.

Pod utjecajem lijeka, status imunološkog sustava primjetno se prilagođava, što je dobilo snažan poticaj za mobiliziranje unutarnjih resursa u borbi protiv stranih štetnih bakterija. Cikloferon povoljno utječe na normalizaciju metabolizma.

Na policama ljekarni nalazi se u obliku masti i namijenjen je za vanjsku upotrebu. Cikloferon potiče obnavljanje sluznice i oštećenih gornjih tkiva, Također je moguće koristiti cikloferon za virusne bolesti kućnih ljubimaca.

Najviša koncentracija cikloferona u krvi mačke opaža se nakon dva do četiri sata nakon injekcije ili uzimanja tablete. Značajan dio lijeka izlučuje se iz tijela u četiri do pet sati mokraćom, a promatrajući doziranje, on se praktično ne akumulira u tijelu. Visoku biološku aktivnost dobro nadopunjuje niska toksičnost.

Pod kojim uvjetima se ne smije koristiti

U uputama ovog alata postoje slučajevi kada je bolje odbiti upotrebu lijeka. Mačka je pretjerana osjetljivost na glavni aktivni sastojak i značajno mršavljenje ili općenito depresivno stanje životinje. Cikloferon za mačke također se propisuje sa zabrinutošću, ako su već uočene alergijske manifestacije kod životinja.

To je zbog činjenice da je jedna od nuspojava alergijska reakcija. Međutim, to se rijetko događa kod mačaka.

Ako se, međutim, utvrde takve manifestacije, odmah trebate obavijestiti veterinara i zamijeniti Cikloferon drugim lijekom. Također, vlasnici mačaka trebaju imati na umu da s izraženom viremijom, četiri do osam sati nakon injekcije, kod životinja može doći do porasta temperature, a u rijetkim slučajevima može se primijetiti prisutnost ljubičaste fluorescencije u urinu. Stoga cikloferon treba mački davati pažljivo, strogo slijedeći upute.

U kojim je slučajevima lijek propisan mačkama

Temelj liječenja životinjama cikloferonom su identificirani virusni enteritisi i hepatitisi, kuga mesožderka, laringotraheitis, manifestacije gripe i akutne respiratorne infekcije. Također, ovaj lijek za mačke propisan je otkrivanjem rinotraheitisa, panleukopenije, kalciviroze, klamidije kod životinje.

Mast se preporučuje u slučajevima traume na životinji ili nakon operacije kod mačaka. Pomaže zaustaviti upalne procese i ima regenerativni učinak na mačje tijelo. Također se koristi u liječenju demodikoze, nastanka gljivica i pojave neoplazmi.

Cikloferon za mačke dobro reagira s drugim simptomatskim terapijskim sredstvima, Ako se koristi s interferonom ili antibioticima, ovaj lijek može značajno pojačati njihov učinak.

Cikloferonskim mačkama može se dati supkutano ili intramuskularno. Ako kućni ljubimac ima akutnu fazu bolesti, cikloferon se ubrizgava intravenski u mačku, kombinira se sa serumima, globulinima i interferonom.

Za mačke doziranje cikloferona varira, ovisno o težini kućnog ljubimca:

  • Uzima se 0,80 ml otopine na 1 kg težine;
  • 1-2 kg - 0,40 ml;
  • 2-5 kg ​​- 0,20 ml;
  • 6-12 kg - 0,15 ml;
  • 13-25 kg - 0,12 ml;
  • 26-40 kg - 0,10 ml;
  • više od 40 kg - 0,08 ml.

Prije upotrebe lijeka morate pažljivo pročitati upute, pazeći na to kako se lijek treba koristiti mačićima, kao i koliko tableta cikloferona sadrži aktivnu tvar.

Cikloferon može imati nuspojave. Događa se da se kod životinje povisi tjelesna temperatura, a s značajnom koncentracijom štetnih virusa u krvi može se pojaviti ljubičasta fluorescencija u urinu.

Loading...