Zašto mačka leži na trudničkom trbuhu?

Kada mačka leži na trbuhu trudnice, ponaša se vrlo pažljivo. To stvara dojam da ona sigurno zna da je unutra dijete, koje je važno ne uznemiravati. Ponašanje mačaka kada se pokušavaju smjestiti na trbuhu svoje ljubavnice, koja je u tom položaju, vrlo je karakteristično i zbog toga su se pojavila čak i vjerovanja povezana s njim. Mišljenja su različita, ali ponašanje životinje govori samo za sebe.

Vjeruje se da ako mačka leži na trbuhu udate žene, to onda ukazuje da će uskoro zatrudnjeti. Ako ljubavnica već čeka dijete, onda, prema znakovima, mačka leži na trbuhu trudnice koja ga uspava i štiti od bolesti. U drugoj tvrdnji postoji čak i zrnce istine, jer se u slučajevima kada dijete jako gura, brzo se smiri ako kućni ljubimac uđe i, smjestivši se na trudnički trbuh, počne pjevati. Mnoge žene na položaju dobro su toga svjesne iz vlastitog iskustva.

Shvaća li mačka da postoji dijete

Vidjevši posebno ponašanje njezine mačke, trudnice, kojoj stalno pokušava ležati na trbuhu, nehotice se pita osjećaju li mačke trudnoću ili je to samo igra mašte. To nije znanstveno dokazano, ali reakcija kućnog ljubimca govori sama za sebe. Činjenica da kvrgava osjeća bebinu prisutnost ukazuju na takve značajke u njegovom ponašanju:

  • vrlo oprezni pokreti kad su u naručju trudnice;
  • želja da se stisne uz želudac upravo u području maternice;
  • trljanje i trljanje njuške o trbuh;
  • želja će se smiriti na trudničkom trbuhu kada je dijete vrlo aktivno.

Svi koji drže mačke odmah vide da se odnosi kućnog ljubimca za vrijeme trudnoće domaćice primjetno mijenjaju. Ni najaglašenije mačke odjednom ne postaju potpuno drugačije. Stalno se prikradaju za ženu i pokušavaju provesti što je više moguće vremena uz njezin rastući trbuh. Ne postoji točan odgovor zašto mačka leži na trbuhu trudnice.

Kad mačka shvati da je ljubavnica trudna

Čini se da mačke ne primjećuju da se položaj domaćice promijenio. Oni mogu osjetiti da je žena trudna i prije nego što sama sazna za svoju situaciju. Ako je nakon što je domaćica imala nezaštićen seks, mačka iznenada počela obraćati posebnu pozornost na svoj trbuh, vrijedi napraviti test trudnoće. Vrlo često mačka počinje komunicirati s djetetom već od prvih dana njegova razvoja.

Što služi kao signal za životinju nije poznato. Teško je utvrditi osjećaju li mačke da je osoba podvrgnuta hormonalnim promjenama, bilježe li uopće mala odstupanja od svog uobičajenog ponašanja ili izravno osjećaju novi život. Međutim, većina vlasnika može sa sigurnošću reći jedno, da čak i ako trudnica dođe u posjet, mačka, bez obzira na to što je nesojiva, pojavljuje se i pokušava se smjestiti na koljena i leći blizu stomaka.

Je li moguća agresija

Izuzetno je rijetko da mačke umjesto nježnosti i želje za ležanjem u blizini trudničkog trbuha pokazuju agresiju prema njemu. Čim je došlo do začeća, počinju loviti svoju ljubavnicu i pokušavaju je ogrebati ili ugristi trbuh.

U takvoj situaciji vrijedi provjeriti postoje li neke patologije kod nerođenog djeteta. Ne rijetko, ali ne uvijek, takva je reakcija povezana s činjenicom da se razvija inferiorni fetus i postoje ozbiljna odstupanja od norme. Zašto mačke to razumiju, nije jasno.

Ma koliko fantastična bila pretpostavka da se mačke mogu osjećati trudnima, istina je. Oni su prvi koji su saznali da je nastao novi život, a kako se to događa još je misterija da se mačke nikad ne mogu otvoriti ljudima. Mačka uporno leži tako da se stisne za želudac i može ostati u tom položaju satima.

Pogledajte video: Ako Vam je Mačka Legla na Stomak Pazite to Znači Samo Jednu Stvar! (Veljača 2020).

Loading...