Je li normalno da mačka hrče tijekom spavanja?

Zašto mačka hrče u snu, je li štetna za nju i što učiniti? Kao i sve životinje, i mačka koja zaspi trebala bi se osjećati potpuno sigurno. Budući da odmara, ona potpuno opušta tijelo. Prsa, glava, vrat zauzimaju sasvim drugačiji položaj. Stoga čak i sićušno mače u snu može izdati neke zvukove - slatko njuškanje, a odrasle majke mačke snažno hrču i više od jedne godine. Štoviše, tako da njihovi vlasnici ometaju san.

Ponekad hrkanje može imati fiziološke razloge koji ukazuju na neku vrstu kršenja zdravlja životinje. I tako ovu situaciju treba ispitati veterinar. Uostalom, hrkanje je jedan od simptoma ozbiljne bolesti ili ozljede. Što se prije obratite stručnjaku, to će bolje, jer bolest može preći u teži stadij, koji neće dobro reagirati na liječenje.

Imaju li mačke predispoziciju za hrkanje?

Mačke su mnogo manje sklone ovom fenomenu od pasa ili čak ljudi. Međutim, postoji tendencija hrkanja kod mačaka određenih pasmina s kratkom spljoštenom njuškom. Oni mogu u snu hrkati prilično glasno. To su perzijski, britanski, škotski, himalajski, sve vrste egzotike. Za ove pasmine hrkanje u snu je normalno i naziva se brahicefalnim sindromom. Javlja se zbog kratkih sinusa.

U nekim slučajevima brahicefalni sindrom može uzrokovati operaciju, kada mačka postane vrlo teško disati, a ona hrče. Ljepota, kako kažu, zahtijeva žrtvu. Znakovi pasmine kod domaćih mačaka ponekad su previše izraženi i sprječavaju ih da uživaju u punom životu.

Druga stvar je mačka s normalnom njuškom, posebno u situaciji kada se hrkanje naglo pojavi. Ipak, morate znati da su bolesti, čiji je jedan od simptoma hrkanje, vrlo izlječive, tako da ne biste trebali paničariti. Međutim, potrebno je riješiti se neugodne pojave.

Koje su vrste mačka hrkanje

Ovisno o vrsti fizioloških poremećaja, hrkanje kod mačaka je različitih vrsta. Po zvukovima koje mačka stvara u snu, iskusni liječnik može postaviti dijagnozu. Stoga morate svakako slušati kako mačka diše i detaljno reći veterinaru o tome. Na temelju ovih simptoma, stručnjak će utvrditi zašto mačka hrče u snu.

 • Suho hrkanje - s golim uhom možete ga čuti tek kad izdahnete. Mačka se, kao da je "prikovala". Kad slušate posebnu opremu, možete čuti karakteristična piskanja i nadahnuća. Ova vrsta hrkanja pojavljuje se ako su dušnik i bronhiji znatno suženi.
 • Mokro hrkanje - veterinari ga nazivaju vrištanjem. To su zvukovi s karakterističnim "nijansama", kao da su mjehurići pukli i pukli u dišnim putevima životinje. Taj se zvuk čuje i tijekom udisaja i pri izdisaju. Čuje se na prilično velikoj udaljenosti od životinje.
 • Stridor ili inspirativno hrkanje - nalikuje osebujnom zviždanju i zviždanju, samo zvukovima koji se jasno čuju tijekom udisaja i izdisaja. Javlja se zbog suženja gornjih dišnih putova.
 • Puzajući hrkanje - stručnjaci ga nazivaju krepitusom. Čuje se samo u trenutku izdisaja. U skladu s tim čuju se zveckajući zvukovi. Nastaje zbog činjenice da se zgnječeni alvioli ispravljaju.

Morate pažljivo slušati hrkanje mačke i reći sve stručnjaku o svim detaljima.

Koje bolesti može mačka hrkati?

Mačji hrkanje nije neovisna bolest, već simptom druge bolesti koja se u potpunosti liječi. Ovdje su najčešći uzroci.:

 1. Prehlada, bronhitis i upala pluća - mačka se prehladila, predugo je bila na hladnoći, hodala je po hladnoj kiši, hladnoj zimi, sjedila na propuhu kraj otvorenog prozora u hladnom vremenu. Hrkanje se može pojaviti ne samo u snu, već i pri disanju općenito. Životinju je potrebno hitno liječiti. Uklonite bolest - hrkanje nestaje.
 2. Zatajenje srca - bolest kojoj se ne može dozvoliti da lebdi, zahtijeva stalnu pažnju i kontrolu, posebno ako je mačka starija. Potrebno je konzultirati veterinara i podvrgnuti se odgovarajućem liječenju.
 3. ozljede - Mačke se stvarno vole igrati, skakati visoko pa se lako ozlijede. Hrkanje može biti simptom potresa, slomljenih rebara, oštećenja hrskavice i respiratornog tkiva. Morate se odmah obratiti veterinaru, posebno kada postoji letargija, apatija, odbijanje jesti, boli životinju kad je pokupite ili osjetite tijelo.
 4. Strano tijelo - strano tijelo može ući u grlo ili nazofarinks, jer se mačke, posebno mlade, aktivno igraju s malim predmetima. Kost ili komad hrane mogu se zaglaviti u mačjem grlu. Hitno se riješite zaglavljenog predmeta. Budući da u bilo kojem trenutku može blokirati dišne ​​putove, a isto tako - dolazi do suppuration, životinja će umrijeti.
 5. gojaznost - Ovo je ozbiljan problem ako vlasnik ne može odoljeti dirljivoj njušci svog ljubimca, tražeći drugu poslasticu. Hrana sa nečijeg stola daleko nije uvijek prikladna za mačku. Masna i slatka poslastica su štetna, uzrokujući dijabetes i pretilost. Višak izaziva razne bolesti, život mačke značajno se skraćuje.
 6. helminti - mogu se naseliti u dišnim putevima. Veliki broj helminti uzrokuje piskanje pri disanju, hrkanje u snu, kašalj.
 7. Larinalni edem - Alergijske reakcije na pelud biljaka, hranu, oštre mirise, neke lijekove.

Postoje i mnoge druge bolesti koje mogu biti simptom hrkanja. Na primjer, urolitijaza, polipi, paralize i mnogi drugi razlozi. Razlog zašto mačka hrče u snu je raznolik. Popis je vrlo velik, pa ga vlasnik mačke jednostavno neće moći shvatiti sam, bez posebne veterinarske edukacije i iskustva. Stoga svoju mačku definitivno morate pokazati specijalistu kako kasnije ne biste požalili izgubljeno vrijeme.

Kada je hitna intervencija veterinara potrebna?

Znakovi pomoću kojih trebate odmah konzultirati liječnika:

 • Životinja se guši tijekom spavanja.
 • Suh i vruć nos, apatija, mačka slabo jede, apatična, proljev, povraća.
 • Mačka stalno kihne i kašlje.
 • Iz mačjeg nosa se oslobađa sluz ili tekućina.
 • Glas je postao hrapav, nizak ili, naprotiv, previsok.
 • Na licu, osobito u blizini nosa, pojavio se oteklina.
 • Mačka pokušava disati svojim ustima, proteže vrat, kao da ga nešto zaustavlja.

Koji tretman može propisati veterinar?

Prvo, veterinar mora provesti cjelovit pregled mačke, uključujući grlo i nazofarinks. Ako uzrok nije tako očit ili je potrebno detaljnije razjasniti stupanj oštećenja, propisat će se rendgenski snimak. U nekim će slučajevima biti potreban test krvi. U teškim slučajevima, kada je potreban poseban pregled, životinja se može anestezirati.

Nakon što se razjasni razlog zbog kojeg mačka hrče u snu, tada će biti propisano liječenje. To su tablete i injekcije, kapaljke, dijeta. Ponekad je potrebno koristiti posebne tampone za uši. Koriste se u trenutku kada mačka počne zaspati. U nekim će slučajevima biti potrebna operacija. Liječenje i postupke treba nadgledati veterinar.

Ne odgađajte odlazak stručnjaku ako je mačka počela hrkati u snu. Zdravlje mačke je duševni mir vlasnika, njegovo dobro raspoloženje i radost za sve članove obitelji, posebno najmanju. Stoga prije svega morate voditi brigu o dobrobiti svoje obitelji.

Pogledajte video: Ovaj Gospodin Nije Spavao 40 Godina (Listopad 2019).