Što ako mačka ima izrasline na jastucima šapa?

Jastučići šapa na mačjim nogama jedinstvena su struktura kože koja omogućava životinji da bude još aktivniji u dodiru s vanjskim svijetom. Ponekad vlasnik primijeti izrasline na jastučićima šapa.

Ova pojava nije neuobičajena. Najčešće, rast izgleda samotno i nalikuje kandži koja je počela rasti izravno s jastuka. Naziv ovog fenomena je "kožni rog". Ako obrazovanje ne daje mački neugodne senzacije, može stalno živjeti s njim, a tada liječenje nije potrebno.

Razlozi

Pojava izraslina na jastučićima šape javlja se iz različitih razloga, a glavni koje veterinari smatraju:

  1. Traumatična šteta kandži - ako mačka iz nekog razloga slomi kandžu u samoj bazi ili se potpuno odvoji, kožno tkivo može početi rasti, što će pratiti stvaranje nove kandže. Tipično, takva formacija ne uzrokuje nelagodu i ne zahtijeva liječenje. To samo može proći za godinu dana, ili ostati za cijeli život;
  2. Učinak kemije na jastučiće šapa mačke - narasli na koži pojavljuju se zbog činjenice da se na mjestima gdje je došlo do lezije, keratinizacija kože događa brže. Tkanina stvara drugi sloj. Ona se nema vremena istrošiti i započinje stvaranje roga koji zbog položaja na jastuku šape može ometati normalno kretanje životinje. Jastučići trebaju biti pošteđeni od njega. U takvoj situaciji, rast se uklanja u veterinarskoj klinici;
  3. Virusno oštećenje tijela - Virus često može uzrokovati probleme sa šapama. Najčešće, izrasline na jastučićima se pojavljuju ako je virusna leukemija ili papiloma virus u tijelu, što uzrokuje bradavice na šapama mačke. Prisutnost virusa u tijelu životinje od strane veterinara određuje se nakon provedbe potrebnih testova. Papiloma i rast, čiji su uzročnici virusi, nestaju nakon uklanjanja patogena; Zašto je potrebno liječenje koje propisuje veterinar?
  4. Maligne novotvorine - povremeno kod starih životinja dolazi do rasta kandži na malom jastuku, čiji je drugi naziv dermalni rog. To ukazuje da postoji razvoj karcinoma pločastih stanica ili bazalnih karcinoma. U takvoj situaciji potreban je hitan veterinarski tretman, u kojem je terapija usmjerena protiv razvoja onkologije. Takav lažni kandž - rog kože uklanja se zadnji. Liječenje može trajati godinu dana ili više;
  5. cista - nije često primijećeno. Veterinar otkriva takve izrasline bez poteškoća i s minimalnim testovima. Izvana nalik cisti može biti uobičajeni rast keratinizirane kože.

Kada se na jastucima mačje šape otkriju izrasline, potrebno je pokazati životinju veterinaru koji može utvrditi uzrok patologije i odlučiti: liječenje je potrebno ili mačka može živjeti dalje s kožnim rogom. Ako postoji sumnja na rak, tada je pregled složeniji, s biopsijom kožnog tkiva i njihovim citološkim pregledom.

Prvi koji je primijetio patološku tvorbu na koži jastuka i izraslina kućnog ljubimca je vlasnik, koji, čak i prije posjeta stručnjaku, može pronaći informacije o ovoj temi na Internetu i vidjeti fotografiju. Često to pomaže na vrijeme da shvati ozbiljnost situacije i na vrijeme da pomogne mački. Tema porasta na jastucima šapa kod mačaka je česta i uvijek se možete konzultirati s veterinarom u vezi s tim.

Pogledajte video: 3000+ Common English Words with Pronunciation (Studeni 2019).

Loading...