Što učiniti ako mačka boluje od šape i plače

Kad mačja šapa boli, vlasnik to odmah primjećuje zbog ludosti koja se pojavljuje kod kućnog ljubimca. Uzrok ovog neugodnog fenomena može biti i trauma i upala sastava. Može postojati bol u šapi mačke jednako u mladoj dobi, kada životinja ima samo godinu dana, ili u starijoj dobi. Za pravilnu terapiju važno je pravodobno potražiti veterinarsku njegu. Samo će specijalist moći utvrditi zašto mačka boluje od šape i kakva joj je terapija potrebna. Vlasnik bi trebao imati samo općenitu predodžbu o tome što učiniti ako mačka boluje od šape i lupka.

Glavni razlozi

Mnogi čimbenici mogu uzrokovati problem kod kojeg šapa boli. Najčešće se javlja uslijed traume, ali također se događa da životinja razvije bolest u kojoj utječu kosti, zglobovi ili mišići.

Gotovo je nemoguće sami postaviti točnu dijagnozu.

  1. ozljeda, To je najčešći razlog zašto mačja šapa boli. Najčešće se ovaj fenomen primjećuje kod mladih životinja koje su vrlo pokretne i često, ne računajući snagu, dobivaju uganuće, modrice, dislokacije i lomove šapa. S takvim pojavama potrebno je stvaranje hematoma i oteklina. Šapa može postati manje pokretna. Nije rijetkost da mačka, budući da je šapa boli, uopće ne stupa na nju. U posebno teškim slučajevima s ozljedom kralježnice, stražnje noge mačke propadaju. Do ozljeda može doći ako pas ugrize.
  2. Artroza ili artritis, Obje ove bolesti dovode do upale zglobova. Osim boli, životinja pati od krutosti pokreta. Mačka ne može normalno držati šapu koja boli i ne samouvjereno korača na nju. Životinja praktički prestaje skakati i trčati. Bolest je češća kod starijih kućnih ljubimaca. Bolest se ne razvija u jednom danu i životinja pati od stalnog sporog propadanja. Bolesti su zahvaćene zadnje i prednje noge.
  3. miozitis, Upala mišićnog tkiva. Patologija se može pojaviti nakon hipotermije ili zbog modrica. Ovisno o težini oštećenja, boli jedna šapa ili čak sve. Pri palpaciji na mjestu upale postoji snažna napetost mišića i njihova bol. Ako je mačka šapa bila bolesna iz tog razloga, tada je moguća ponovna upala. U starijih mačaka egzacerbacija se može pojaviti nekoliko puta godišnje. Pomaže u sprečavanju održavanja njihove mačke toplom.
  4. osteomijelitis, Purulentna nekrotična bolest, kod koje se kosti šape postepeno uništavaju i oštećuje koštana srž. Uz patologiju, opće se stanje životinje naglo pogoršava. Postoji brzi porast temperature do značajnih razina i jaka slabost. Često dolazi do potpunog gubitka apetita. Mačka ne stane na ud koji boli. Ako šapa i dalje treba biti uključena, životinja je vrlo lepa i vrišti od boli. Liječenje je hitno i treba ga uputiti u veterinarsku kliniku. Mačić se također može susresti s patologijom.
  5. osteoporoza, Bolest kod koje se povećavaju lomljive kosti i dolazi do njihovog postupnog stanjivanja. Svaka šapa može biti pogođena. Opće stanje životinje se pogoršava. Liječenje je samo potporno. Nemoguće je potpuno ukloniti patologiju. Pomoću nje samo trebate učiniti sve kako biste ublažili stanje životinje. Uzrok bolesti, u pravilu, je dob. Bolest ne pati samo prednja šapa, već i cijeli koštani kostur.
  6. Toplinske i kemijske opekline, Nisu rijedak uzrok bolova u šape kod mačaka koje mogu slobodno hodati ulicom. U tom se slučaju na mjestu oštećenja nalazi mjehur ili čir. Na zahvaćenom području kosa snažno ispada. Mjesto oštećenja boli i mačka ga liže.
  7. radiculitis, Bolest se javlja kod starijih životinja. Glavna lokalizacija boli kod mačke je u leđima, ali se intenzivno daje šapi. Zbog toga se na početku razvoja patologije može pojaviti dojam da boli šapa, a ne kralježnica. Započnite liječenje što je prije moguće.
  8. pododermatitis, Upalna bolest infektivne prirode utječe na jastučiće šapa. Istodobno, šapa boli mačku kada životinja stane na nju, a životinja gotovo ne pokušava koristiti upaljeni ud.
  9. Strano tijelo u tkivima, Čak i mali prasak može uzrokovati jaku bol u mačjoj šapi. Mačka gotovo da ne stane na ud i često liže šapu. Bol u mačjoj šapi je posebno jaka.

Ako mačka ima bolove u šapi, vlasnik bi obavezno trebao pokazati svog voljenog kućnog ljubimca veterinaru. Nakon što je utvrđen uzrok problema i provedeno visokokvalitetno liječenje, u pravilu se stanje životinje može normalizirati i ukloniti bol.

Pogledajte video: Depressed dogs, cats with OCD -- what animal madness means for us humans. Laurel Braitman (Listopad 2019).