Koje boje mačke razlikuju?

Ranije, pokušavajući odrediti koje boje mačke vide, znanstvenici širom svijeta bili su sigurni da je to crno-bijeli spektar i sve nijanse sive. Danas nije dokazano da ove životinje još uvijek imaju vid u boji. Vrlo se razlikuje od ljudskog u rasponu nijansi, svjetline i kontrasta.

Struktura očiju

Zašto se to događa? Mačka ima drugačiju strukturu očiju. Izvana možete vidjeti da su oči životinje vrlo velike, konveksne, s ogromnom zjenicom. Može se suziti ili proširiti, ovisno o intenzitetu svjetlosti. Bilo koje oči imaju mnogo posebnih stanica koje se nazivaju fotoreceptori.

Podijeljeni su u dvije vrste. Štapovi su odgovorni za sumrak sumraka, a stožaci za njegovu oštrinu. Zahvaljujući tome, mačka razlikuje male predmete i različite boje. Oko svake životinje prekriva 45 posto vidljive slike.

Budući da je mačka noćni lovac, vid joj je više prilagođen uvjetima s najmanje svjetla. Možda to objašnjava nesavršenost vida u boji. Pri slabom svjetlu ili sumraku mačka vidi samo sive nijanse, ali s različitim tonovima.

Mačka ima zanimljivu mrežnicu, na stražnjoj strani prekrivenu vrpcom. Tvar djeluje poput ogledala - odražava svjetlost koja je pala na njega. Kao rezultat toga, mačje oči počinju svijetliti. Može biti različito - zeleno ili crveno. U prvom slučaju takav se sjaj promatra kod životinja sa žutim očima, u drugom - s plavim. U isto vrijeme, spektar boja koji vide sačuvan je identično.

Koliko boja ima mačjih?

Budući da je mačka rođeni lovac, ranije su znanstvenici pretpostavili da vidi samo sive nijanse. Tako su oslikani glodavci, koji su glavni plijen. Međutim, do danas su provedena mnoga istraživanja koja dokazuju da postoji određena shema boja koje mačka vidi, razlikuju boje:

  • crna;
  • bijela;
  • siva i sve njezine nijanse;
  • žuto
  • zelena;
  • plava.

Stanični receptori u obliku konusa koji se nalaze u mrežnici odgovorni su za kolorni vid okolnog svijeta. Budući da je svjetlina slika jako smanjena, mačka često može zbuniti bijelu sa žutom, a gotovo crnu s narančastom ili crvenom.

Istodobno, određivanje boje s 700 metara za životinju nije teško ako se objekt pozornosti pomiče na vodoravnoj površini. Kada predmet klizi okomito i sporo, životinja ne samo da neće vidjeti boju, već je možda i ne vidi ako je blizu ili iznad šest metara.

Vjeruje se da se siva boja mačke može slobodno podijeliti u 24 nijanse. Najbolje od svega je što životinja opaža "hladne" nijanse. Nakon mnogih studija za utvrđivanje sheme boja kod mačaka, otkriveno je da neke nijanse životinje ne opažaju.

Na primjer, mačka vidi crvene predmete kao sive, svijetlo zelene. Žuta može preuzeti bijelu. Veliku ulogu u takvim pogreškama igra rasvjeta. Uz dobru mačku čak se može razlikovati ljubičasta.

Koje su boje i nijanse dostupne mačkome oku?

Imaju osebujnu strukturu očiju. Omogućuje vam da detaljno vidite miš koji trči nekoliko metara dalje i potpuno zamagli daljinsku ili preblizu sliku. Životinje svijet vide uglavnom u crno-bijeloj boji.

Mačka ima i vid u boji, poput pasa. Međutim, slika koju vidi u pastelnim bojama, Mačka uopće ne razlikuje neke boje (na primjer, crvenu). Kod većine životinja vide se žuto-sive tonove s zelenkasto-plavim mrljama.

Boje nepristupačne za mačku

Unatoč činjenici da mačke razlikuju boje, postoji jedna značajka - neke nijanse im ostaju nepristupačne. Pitanje je "što"? Oni uključuju:

  • crvena;
  • smeđa;
  • narančasta;
  • višebojna kombinacija.

Iako mačka razlikuje zelenu, vrlo je slaba. Potrebnu travu, koju životinje često žvaču, pronalaze uglavnom mirisom. Mačka može crvenu boju shvatiti kao zelenu, a ljubičastu uzeti za plavu. Životinje također ne opažaju druge varijacije s tim bojama.

Značajke percepcije boja

Za mačku shema boja u osnovi ne igra ulogu. Životinjske nijanse uopće nisu važne i nisu potrebne. Da bi nadoknadili nedostatak svjetline i kontrasta, priroda im je dodijelila osjet dodira i mirisa, daleko više od ljudskog.

U mraku mačka uopće ne razlikuje boje osim sive, crne i bijele. Danju se okolina opaža uglavnom u žuto-plavom spektru. Ne postoji posebna razlika između crvene, smeđe i zelene boje za životinje. Noću je mačka u stanju razlikovati više od stotinu nijansi sive.

Usredotočeni na to koje mačke boje vide, mogu stvoriti još ugodnije uvjete kod kuće. Na primjer, pokupite neki pribor. Leglo i igračke najbolje su kupiti u pastelnim bojama - odnosno, u jesenskom rasponu. Izbor je najbolje zaustaviti s limun žutom, terakotom, plavom bojom.

Pogledajte video: ISTINA O CRNIM MACKAMA (Studeni 2019).