Tajlandska mačka - boje

Jedinstvenost i rijetkost tajlandske pasmine zanima ne samo profesionalne uzgajivače, već i obične ljubitelje mačaka. Boje tajlandskih mačaka upečatljive su u njihovoj raznolikosti i ljepoti. Tajlandsku mačku možete prepoznati po posebnostima njezine boje - tijelo je obojeno u jednu boju, koja može imati nijansu, a uši, lice, šape i rep životinje obojeni su kontrastnom bojom. Postoji mnogo opcija i kombinacija.

Boje tajlandskih mačaka - opis i karakteristike

Kontrastna kombinacija boja, mnogo nijansi, neobična gama boja, koja kaput baca, sve to karakterizira boju tajlandske mačke. Tajlandska mačka može biti obična i pjegava, s prugastim i kornjačastim uzorkom. Tijekom života mijenjaju se boje, tragovi boje mogu se povećavati i smanjivati, postajati svjetliji ili blijeđi. Još jedna upečatljiva značajka koju tajlandske mačke posjeduju, je osebujna tamna „maska“ na licu.

 1. Točka u boji, Ovo je tipična sijamska boja, poznata po izgledu sijamske i tajlandske pasmine. Dlaka koja prekriva tijelo životinje je bijela. Na njušci, nogama i repu nalazi se tamna boja kaputa - smeđa, ponekad gotovo crna.
 2. Sila točka, Opis: cijelo je tijelo svijetlo-kremasta nijansa, tragovi na šapama, njušci i repu su smeđi. Česta je tajlandska mačka s bojom čvrstoće.
 3. Točka čokolade, Glavna boja tijela je boja pečenog mlijeka, oblik ušiju, glave, šapa i repa jedan je ili dva tona tamniji. Na leđima se mogu pojaviti čokoladne mrlje ili mrlje. Karakteristika boje mačaka sa točkama na čokoladi je da ne podliježu potamnjenju i da im se kontrast boja održava tijekom života životinje.
 4. Plava točka, Dlaka po cijelom tijelu hladno je bijela, s blago plavkastim tonom. Boja kaputa na ušima, podnožja njuške, na nogama i repu svijetla je ili tamno siva. Plava točka tajlandske mačke je dimna plava paleta.
 5. Krem točka, Kroz tijelo mačke je mliječna ili bež boja. Nijansa mrlja je krem ​​ili ružičasta. U području njuške i ušiju, udova i repa boja kaputa je više zasićena i tamna.
 6. Crvena točka, Ova boja baca ružičastu, mrlje i tragove smještene na leđima i trbuhu mačke imaju crvenkast ton. Točka u crvenim tonovima izuzetno je rijetka, pa čak i stručnjacima nije teško opisati prirodu i navike takve mačke.
 7. Tortie točka, To je uzorak meke kornjače u kremasto ružičastim tonovima. Ovo je najneobičnija i upečatljivija verzija boje tajlandske mačke. Dvije identične boje tortie točke ne postoje, svaka na svoj način je originalna i jedinstvena. Boja se mijenja tijekom života mačke. Svaki kućni ljubimac koji ima boju tortie jedinstvena je.
 8. Lilac Point, Rijetka i neobična boja, karakterizirana mekim prijelazom s jednog semitona na drugi u najiničnijoj pastelno-bež skali u cijelom tijelu životinje.
 9. Točka smrzavanja, Vodeći ton mačke je topla magnolija, karakteristične oznake obojene su u sivo-ružičastu nijansu. Mačje oči Frost Point su malo svjetlije u odnosu na druge točke.
 10. Tabby točka, Ova boja predstavljena je jasno definiranim prugastim uzorkom. Još jedna od njegovih karakteristika je to što su na čelu, u očima i nosu zamračeni znakovi u obliku slova M, a brkovi su označeni točkicama. Nijansa može biti višestruka - od svijetlo krem ​​do tamno smeđe boje i njihovih kombinacija.

Što je tamnija točka, to će biti tamnija kožna površina šape i nosa. Najčešća je boja snage i boje, rijetke boje - u ciglo-crvenim tonovima i s uzorkom kornjače.

Čimbenici koji utječu na boju tajlandske mačke

Određujući faktor u boji je genetika. Gledajući malog mačića teško je pogoditi koju će boju imati. Hije se pojavljuje kako životinja stari. U ovom će slučaju rep, njuška i noge mačke biti tamnije od ostatka tijela. Točke i tragovi mogu se pojaviti i povećati tijekom života životinje. Začudo, na boju tajlandske mačke utječu hrana i uvjeti..

 • Ako tajlandska mačka u izobilju konzumira uzgajanje i morsku hranu, tada će njena nijansa s vremenom postati jedan ili dva tona tamnija.
 • Tamniju boju dobiva tajlandska mačka, koja se drži vani i u hladnoj klimi.

Najvrijednije za pasmu tajlandske mačke je snažan kontrast boja između nijansi tijela i točaka. Istodobno, boja oznaka treba biti monofona i ujednačena.

Karakteristično za tajlandsku mačku je nebeskoplava boja očiju s jajetom, koja je svojstvena mačićima od rođenja. Važno je znati da tajlandska mačka ne može imati nijednu drugu boju očiju!

Zadržavanje boje tajlandske mačke

Zahvaljujući amaterima i profesionalcima, razvoj pasmine se nastavlja aktivno, boja životinja postaje još zanimljivija i raznolika. Tajlandska mačka sazrijeva rano i postaje spremna za uzgoj u dobi od jedne godine. Tajlandska mačka nositelj je recesivnog gena, tako da će pojedinac druge pasmine uvijek imati dominantni gen u odnosu na nju. Snaga gena očituje se samo kada se mačka i mačka tajlandske pasmine križaju.

Kao rezultat različitih eksperimenata dobiveni su posve novi bodovi. Na primjer, Neška maskarada je uzgajana kao rezultat miješanja jedinki sibirske i tajlandske pasmine. Kao rezultat takvog križanja, promijenila se i kvaliteta vune. Podočnjaci su se pojavili kod mačića, kosa je postala srednje duljine.

Praznokrvni mačići rađaju se isključivo kad se pare prokrvljeni Tajlanđani. Nedostaci izvana su zamračenja na trbuhu, odsutnost karakteristične točke, boja očiju osim plave, bijele mrlje i tragovi na tijelu. Na izložbama i prvenstvima mačke zaslužuju posebno priznanje čija boja ima crvene i crvene nijanse, kao i boje kornjače u bilo kojoj shemi boja.

Egzotična i jedinstvena boja tajlandske mačke jedinstveno je obilježje pasmine. Kao rezultat križanja, dobivene su nevjerojatne i izuzetno rijetke boje. Ispravno razlikovati i procijeniti boju može samo iskusan i poznavan uzgajivač.

Pogledajte video: OTKRIVAM LIFE HACKOVE S KRASTAVCEM. Dennis Domian (Siječanj 2020).

Loading...