Što učiniti ako trudna mačka ima proljev?

Pri planiranju trudnoće kod čistokrvne mačke potrebno je pripremiti životinju. Obavezno napravite pregled životinje, potrebna cijepljenja, prevenciju protiv glista. Proljev kod trudne mačke ozbiljan je problem, jer je osjetljiv na razne virusne infekcije tijekom tog razdoblja, kao i na bakterije koje mogu izazvati različite poremećaje u želucu i crijevima životinje.

Kada se dogodi poremećaj kod životinje, potrebno je vrlo pažljivo pristupiti, jer jednostavna dijagnoza može utjecati na početak preranog rođenja. Da bi se mačka dobro osjećala i rodila zdravo potomstvo, vlasnici trebaju pratiti prehranu životinje.

U svakom bolnom stanju trudne mačke potreban je savjet stručnjaka. Što učiniti ako vaša mačka ima proljev, na koje simptome ove bolesti treba obratiti veliku pozornost i izazvati zabrinutost.

Što može izazvati dijareju kod trudne mačke?

  1. Ako životinja hoda ulicom bez cijepljenja protiv kuge, enteritisa, tada tijekom trudnoće postoji šansa da se uhvati ove opasne vrste bolesti, jer trudnoća slabi imunološki sustav. Ako se poremećajima dodaju simptomi poput visoke temperature i povraćanja, odmah trebate konzultirati stručnjaka.
  2. Vodene stolice mogu se pojaviti nakon stresa. Vrlo često vlasnici odvode životinje sa sobom na izlete automobilom. Ako je životinja zdrava i nije trudna mačka, tada obično nema problema s putovanjem. Ali u ovoj situaciji trudna životinja može na takvu šetnju reagirati poremećajem stolice i prekidom trudnoće.
  3. Tijekom ovog teškog razdoblja, vlasnici ne bi trebali mijenjati uobičajenu prehranu životinje. Ponekad slaba stolica u trudne kućne ljubimce može nastati iz uobičajenog mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda, masne ribe ili govedine, na pilećem jajetu. Ovo sugerira da tijekom trudnoće može doći do alergijske reakcije čak i na poznatu hranu.
  4. Mačke s dugom kosom mogu reagirati uzrujano na komadić lizane kose koji joj se zabio u trbuh.
  5. S prestrukturiranjem tijela povezanim sa zanimljivom situacijom, takva se reakcija može dogoditi i u vezi s hormonima.
  6. Trudna mačka koja čeka da se napuni može stalno htjeti jesti zbog stalnog osjećaja gladi. Ako se životinji dozvoli prejedanje, to može razviti proljev. Potrebno je napraviti normu konzumirane hrane jer, prejedanjem viška hrane, vaš ljubimac će dobiti bolno stanje umjesto koristi.
  7. Ako su u izmetu vidljive sluz i krv, može se pretpostaviti da mačka ima problema s gastrointestinalnim traktom ili prisutnost glista u tijelu.
  8. Ako antibiotici protiv proljeva nisu prikladni za trudnu mačku, to može uzrokovati proljev zbog netolerancije na ovaj lijek. Važno je, prilikom savjetovanja sa stručnjakom, upozoriti da je mačka trudna.

Ako vlasnici tijekom trudnoće nisu pratili životinju i razvili proljev, pripremili su obični rižin juh za liječenje i pomoću šprice (bez igle) sipali je u mačja usta. Da bi se normalizirala stolica, takav se postupak mora provesti najmanje tri puta dnevno. U normalnom stanju životinje, također možete nastaviti liječenje aktivnim ugljenom, enterolom.

Mačka uskoro rađa, uzrok je proljeva prije poroda

Proljev u posljednjem tjednu prije poroda može započeti zbog pripreme tijela za nadolazeći porođaj. A ako se mačka ponaša mirno, sigurni ste da se nije mogla otrovati, što znači da nema razloga za brigu o zdravlju životinje. Tijelo se čisti prije procesa rođenja, što se može dogoditi vrlo brzo.

Ako trudna mačka obično odbije uskoro roditi, može imati proljev. Prije nego što započne rod, počinje pripremati gnijezdo, za to može nositi meke krpe, stvari na određenom mjestu. Stoga je bolje o tome unaprijed razmisliti vlasnicima i pripremiti „rodilište“ u obliku kutije ili plastične kutije. Dno kutije ili kutije prekrijte starim plahtom, pokažite budućoj majci mačku mjesto budućeg rođenja i potaknite je da bude u pripremljenoj "kući".

Ako slučaj nije težak, trudna mačka trebala bi biti na medicinskoj dijeti. Da biste to učinili, pripremite špricu za jednokratnu upotrebu bez igle i pokušajte mački dati pet postotnu otopinu glukoze. Proljev u ovoj situaciji može se liječiti ftalazolom. Da biste to učinili, podijelite tabletu na osam dijelova i dajte životinji jedan dio otprilike četiri puta dnevno. Možete koristiti savjete tradicionalne medicine. Dobro napravljen juha od chokeberry, hrastove kore, šipak od šipaka, rižine juhe.

Ali ako je proljev čest, temperatura raste, životinja postaje slaba, za mačku je proljev u posljednjem tjednu trudnoće opasan, jer to može dovesti do pobačaja, Što učiniti u ovoj situaciji? Uzrok bolesti može biti različit. Odvesti bolesnu životinju stručnjaku odmah kako bi utvrdio dijagnozu.

Pogledajte video: Prvo tromjesečje - kemijski abortus (Studeni 2019).

Loading...