Zašto mačka vuče rep?

Da biste postigli potpuno razumijevanje sa voljenom mačkom, morate pažljivo nadzirati životinju. Tijekom tisućljeća provedenih pored čovjeka, mačke su naučile komunicirati s njim na znakovnom jeziku. Oni signaliziraju svoje raspoloženje koristeći razne dijelove tijela, od kojih je većina rječitiji rep. Mačka trzne rep kad želi reći vlasniku da boli, boji se ili usamljuje. Često trzanje govori o neizlječivoj životinjskoj bolesti. Stoga vlasnici mačaka trebaju biti dobro svjesni što znače različiti pokreti tijela kućnog ljubimca, zašto ih čini. To će vam pomoći u prepoznavanju i otklanjanju problema na vrijeme.

Rep - pokazatelj mačjih emocija

Najčešće, mačka povlači rep kako bi razgovarala o svom raspoloženju. Ovisno o tome kako se i koliko aktivno počne kretati prema njemu, vlasnik može pogoditi kakve osjećaje proživljava njegov ljubimac:

 • Višak osjećaja, Često se mačji rep trza kada osoba miluje životinju. U kombinaciji s vriskom, to znači da je mačka apsolutno sretna. Zadovoljan je pažnjom vlasnika i žuri mu reći o tome.
 • Interes za nešto, Mačji rep stoji uspravno kad je kućni ljubimac sretan, čekajući nešto ugodno (na primjer, vrijeme je za hranjenje). Ali kad ih počne glatko pomicati gore-dolje, to je znak da je mačku zanimala neka stvar ili predmet. Hodati će oko njega, njušiti, pokušati uhvatiti. To može biti bilo što: muha koja leti, nova igračka, vreća hrane
 • iritacija, Doživljavajući takve emocije, mačka počinje ritmično potezati rep lijevo i desno. Tako pokazuje da joj je trenutna situacija neugodna. Na primjer, kućni ljubimac može smatrati da je vrijeme za naklonost odabrano loše.
 • Strah, panika, Osobi nije teško odrediti da se mačka jako boji - životinja povlači rep, svom snagom ga udara o pod. Cijelo mu se tijelo trese, zjenice su proširene, a sama mačka može izdavati žalosne zvukove. U takvim minutama ljubimac se ne smije dirati. Najbolje što vlasnik može učiniti je ukloniti situaciju ili predmet koji je prestrašio životinju.

Mali mačić često trza svoj rep kad se želi igrati, trčati, hvatati miševe. Trzanje je popraćeno skakanjem djeteta na noge vlasnika i raznim predmetima u kući. Ovo je najaktivnija dob mačke, a ona nagovara vlasnika da ne zaboravi na svoje potrebe.

Mačji rep i leđno trzanje

Ponekad mačke trzaju ne samo rep, već i leđa. Postoji nekoliko razloga takvog ponašanja životinje. Mačka vuče stalno rep i stražnji dio tijela u sljedećim slučajevima:

 • tijekom puberteta imala je seksualnu želju, ali nije bilo načina da je zadovolji;
 • životinjske buhe;
 • kućni ljubimac pogodio je rak - tumor se pojavio u kralježnici ili mozgu.

Pored toga, mačka može zbog neuroze trzati leđa i rep. U veterinarskoj medicini se naziva sindrom hiperestezije. Pateći od ove bolesti, životinja satima počinje lizati šape, leđa i anus. Njegov kaput postaje vlažan od sline i nema vremena da se osuši prije sljedećeg pranja. Takvi postupci kućnog ljubimca govore o njegovoj nervnoj iscrpljenosti, nedostatku pozornosti vlasnika, jakom stresu.

Prekomjerno lizanje tijela izaziva dermatitis životinje. Zbog stalnog svrbeža, mačka će potezati leđima i repom, želeći se riješiti neugodnih senzacija. Ako vlasnik mačke ignorira ovaj problem, tada će se na mjestima lizanja formirati kvržice, a u budućnosti se može razviti gljivična bolest.

Oprez - bjesnoća

Ako je mačka u slobodnom dometu, na njezino ponašanje treba promatrati posebno pažljivo. Postoji veliki rizik od zaraze raznih zaraznih bolesti na ulici, od kojih su mnoge smrtne.

Primijetivši trzanje repa i leđa mačke koja voli ljubav, vlasnik mora upaliti alarm i otkriti zašto se to događa. Ovi simptomi često određuju bjesnoću. Ova je bolest opasna i za kućnog ljubimca i za njegovog vlasnika. Prijeti joj nepovratno oštećenje leđne moždine i mozga. Pored činjenice da životinja počinje trzati rep i kralježnicu, bjesnoća ima i druge znakove:

 • mačka jede hranu, ali odbija piti vodu;
 • životinja postaje agresivna ili, obrnuto, želi se sakriti od ljudi;
 • poteškoće s gutanjem hrane;
 • slina se obilno oslobađa;
 • kućni ljubimac se počinje neprestano gristi za mjesto kroz koje je infekcija ušla u mačku.

Ali bez obzira na simptome, samo veterinar može točno odgovoriti na pitanje zašto mačka vuče rep. Međutim, ako se potvrdi bjesnoća, životinja će se morati eutanazirati.

Pogledajte video: Ide Maca Oko Tebe (Siječanj 2020).

Loading...