Kako saznati da mačka rodi?

Proširenje klana voljene mačke važan je događaj za svakog vlasnika. Očekivanje mačića popraćeno je uzbuđenjem i tjeskobom, strahom da će propustiti početak porođaja. Kako razumjeti da mačka rodi i na vrijeme pomogne svom ljubimcu? Da biste to učinili, morate znati neke nijanse ponašanja mačaka prije porođaja.

Mačkino ponašanje prije porođaja

Mačka će se početi pripremati za isporuku za 60-65 dana od trenutka parenja. Pažljivi vlasnik odmah će primijetiti promjene u ponašanju svog trudnog kućnog ljubimca, što će ukazivati ​​na to da će se mačići uskoro roditi. Moguće je razumjeti da će mačka uskoro roditi 1-3 dana prije poroda po takvim osnovama:

 1. Mačka počinje tražiti prikladno mjesto za porođaj. Često se zadržava na skrovitim mjestima (ispod kreveta, sofe), može se popeti u ormar i upasti u stvari. Životinja koja se nalazi oko sebe zareže se ispod njega, kao da opremi ugodno gnijezdo.
 2. Ponašanje se mijenja. Njegove osobine ovise o karakteru: neke mačke postaju previše simpatične, zahtijevaju stalnu pažnju prema sebi, aktivno "razgovaraju" s vlasnikom, kao da ga pitaju za pomoć i zaštitu. Neki, naprotiv, postaju agresivni, izbjegavaju ljude, ne dopuštaju da se dotaknu.
 3. Mliječne žlijezde se mijenjaju. Prije nego što mačka mora roditi, mliječne žlijezde joj se proširuju i postaju bolne.
 4. Mačka postaje čistija. Neposredno prije janjenja, mačka se počinje pažljivo lizati na području vanjskih genitalija, radeći to bezbroj puta dnevno.
 5. Promjena apetita. Znak koji ukazuje da će mačka danas roditi je odbijanje jela, čak i od voljene osobe.
 6. Smanjenje temperature Karakterističan znak koji ukazuje na to da proces poroda započinje u roku od 24 sata je smanjenje rektalne temperature na 37 ° C.
 7. Cork iscjedak Jedan do dva sata prije rođenja iz rodnice se pojavljuje mukozni iscjedak, ali zbog činjenice da mačka često liže, ovaj se simptom možda ne primjećuje.

Što trebate kuhati za porođaj

Svaki vlasnik čija će se mačka roditi mora se pripremiti za taj događaj. Posebno se pažljivo trebate pripremiti hoće li mačka prvi put roditi: nije poznato s kojim će se komplikacijama morati suočiti tijekom porođaja. Kućni ljubimac može zahtijevati pomoć svog vlasnika, tako da trebate voditi brigu o prisutnosti takvih predmeta u kući:

 • mekane pelene za jednokratnu upotrebu;
 • škare;
 • antiseptičke otopine: klorheksidin, vodikov peroksid, otopina kalijevog permanganata, sjajno zelena;
 • vazelin;
 • sterilne maramice od gaze;
 • čisti komadi pamučne tkanine;
 • mala štrcaljka;
 • sterilne medicinske rukavice.

Obavezno opremite gnijezdo u kojem se mačka mora roditi, a zatim nahranite svoje mačiće. Da biste to učinili, koristite kartonsku kutiju ili gotovu kuću kupljenu u trgovini za kućne ljubimce. Na dno kuće ili kutije stavite krpu, zatim meku krpu, a na vrhu - pelene za jednokratnu upotrebu. Kuću je potrebno pokazati mački unaprijed kako bi se navikla. Stavili su kućište kućnog ljubimca na toplo osamljeno mjesto, ali ne može se postaviti u blizinu grijaćih uređaja.

Ako je vlasnik vidio znakove rođenja mačke i sigurno zna da će joj se roditi sljedeći dan, potrebno je obavijestiti veterinara kako bi mogao doći na prvi poziv. To je potrebno u hitnim slučajevima, kada životinji može biti potrebna pomoć stručnjaka. Obično se mogu pojaviti poteškoće kod čistokrvnih mačaka koje rađaju prvi put. Izrasle mačke lakše podnose ovaj postupak, najvjerojatnije, vlasnik neće morati ništa učiniti - kućni ljubimac će to učiniti sam.

Kako porođaj dolazi i odlazi

Ako je vlasnica vidjela znakove da se njegova mačka počinje roditi, ne morate nikamo ići, već biti u blizini vašeg kućnog ljubimca kako biste joj po potrebi mogli priteći u pomoć. Dostava se odvija u nekoliko faza, ne morate intervenirati u proces poroda bez potrebe. Ne treba provjeravati svake minute da li mačka rodi, jer tjeskoba i pretjerana pažnja mogu nadražiti životinju. Promatranje kućnog ljubimca treba biti neprimjetno.

Faze porođaja:

 • pripremni, Mačka započinje porođaj u obliku napetosti i valovitih pokreta trbuha.
 • Početak porođaja, Fetalni mjehur pukne, voda odlazi, životinja počinje gurati. Od trenutka kada vode napuste i do rođenja prvog mačića, može proći nekoliko sati.
 • rođenja, Rađaju se bebe. Svaki bi se mačić trebao pojaviti u roku od 10-15 minuta, ovaj put uključuje pojavu glave i potpuni izlaz iz maternice. Ako dođe do kašnjenja koje traje više od pola sata, morate hitno nazvati veterinara. Mačka žvače pupčanu vrpcu, pojede poslije rođenja, liže mačića. Pauza između rođenja beba je od 15 minuta do nekoliko sati.

Kad je mačka rodila sve mačiće, kreće u ispunjavanje majčinskih dužnosti. Ako nema odstupanja u zdravlju životinje i mačića, veterinari ne daju posebne preporuke za njegovanje - mačka će učiniti sve što je potrebno, vođena majčinim instinktom. Zadatak vlasnika je da svom ljubimcu osigura pravilnu prehranu i mir.

Pogledajte video: Trudnoća i porodjaj mačke. Animal World (Veljača 2020).

Loading...