Je li moguće dati mačku valerijanu

Mnogi ljudi znaju da se mačke koje su isprobale valerijanu počinju ponašati neprimjereno. Neiskusni vlasnici često provjeravaju učinak ovog lijeka na svoje kućne ljubimce, zbog čega kasnije žale. Što će se dogoditi ako mački date valerijanu i koja je opasnost od ovog lijeka?

Reakcija na valerijanu

Već je dugo primijećeno da ekstrakt valerijane djeluje stimulativno na mačke. Ako pustite svoju mačku da njuši poklopac staklenke s lijekom, on se odmah prilijepi i počne lizati i nikoga ne pušta unutra. Nakon toga, mačka se počinje "zabavljati", a učinak lijeka završava za deset minuta. Nakon tog vremena mačka ponovno postaje normalna i zaboravlja sve što se dogodilo. Postoji nekoliko razloga zbog kojih mačke toliko vole ovaj lijek.:

  • Organizam mačaka na poseban način reagira na nekoliko biljaka i pripravaka, a na ovoj listi nalazi se i valerijana;
  • Miris lijeka podsjeća mačke na miris hormona u mačaka. Zato valerijana djeluje na mačke, a ne na mačke.

Kombinirajući sve ove podatke, možemo reći da mačke ne mogu mačkama davati valerijanu, jer djeluje na mačje tijelo kao lijek. Česta upotreba valerijane negativno utječe na zdravlje - životinja postaje letargična, stječe razne bolesti. U najgorem slučaju mačka može umrijeti.

Valerijanske tablete: mogu li dati mačku?

Zašto se tablete od valerijane smatraju opasnijim od kapi? Odgovor na pitanje leži u njihovom sastavu. To je zato što pilula sadrži mnogo kemikalija koje su štetne za mačje tijelo. Tri četvrtine sastava tableta sintetičke su tvari koje često uzrokuju alergije kod mačaka. Tamo nema puno ekstrakta valerijane - samo četvrtina. Ako ste iz bilo kojeg razloga morali dati svojoj mački valerijanu u količini od nekoliko tableta, a nakon što je uzme čvrsto spava, onda je odmah treba odvesti veterinaru.

Šteta valerijana

Mačji organizam valerijanu doživljava kao drogu, a to ne može biti korisno. Veterinari vjeruju da je bolje ne eksperimentirati s dozom valerijane, a mačici ni ovaj lijek ne pokazati.

Postoji bezopasna alternativa ovom lijeku - catnip. Možete kupiti posebnu meku igračku za mačku, koja je zasićena ekstraktom lijeka. Catnip se također prodaje odvojeno, ali njegov mali nedostatak je što su neke mačke prema njemu ravnodušne. Učinak lovočuva na mačji organizam je puno blaži, a na mačke mlađe od šest mjeseci uopće ne djeluje.

Značajke uzimanja valerijane

Neke pasmine mačaka potpuno su imune na ovaj lijek (tijekom života). Također mačke koje su spremne za parenje su imune na valerijanu. Ako želite smiriti životinju tijekom ovog razdoblja, ni u kojem slučaju joj ne trebate davati valerijanu. Umjesto toga, možete dati "mačku Bayunu" (osim čistokrvnih mačaka).

Ponekad se morate pribjeći uporabi lijeka u medicinske svrhe. U maloj dozi valerijana će biti korisna za patologije želuca i crijeva, živčane bolesti. Također, kapi (a ne tablete) mogu biti korisne za normalizaciju štitnjače mačaka. Ne treba se uključiti u takvo liječenje, a također pažljivo izbjegavati predoziranje. U najčešće zanemarenim slučajevima mačka razvija snažnu ovisnost o valerijani, povlačenje u nedostatku pristupa lijekovima i agresiju. Predoziranje može uzrokovati smrt životinje.

Moguće je dati mačku valerijanu, ali samo uz određene uvjete. Budući da je valerijana vrsta lijeka, morate je koristiti vrlo pažljivo i samo ako je potrebno. Ne možete samo koristiti proizvod i eksperimentirati sa životinjama, jer to može nanijeti nepopravljivu štetu zdravlju.

Pogledajte video: Seranovi 71 epizoda Crna mačka belo venčanje (Listopad 2019).