Postupak rađanja mačke

U kući u kojoj živi trudna mačka cijela se obitelj priprema za pojavu mačića. Bilo koji vlasnik trebao bi znati kako mačke rađaju kako bi pomogle svom ljubimcu. Rođenje djece prirodan je proces i u životinja se polaže na genetskoj razini. Njihovim normalnim tokom nije potrebna nikakva ljudska intervencija. Ali postoje slučajevi kada je janjanje komplicirano i važno je pružiti potporu ljubimcu na vrijeme.

Znakovi: kako shvatiti da će mačka uskoro roditi

Trudnoća kod mačaka je dovoljno brza - 60-70 dana. Životinja počinje osjećati pristup važnog trenutka za oko 7-10 dana.

Možete shvatiti da je vrijeme da se pripremite za događaj sljedećim znakovima:

 • Buduća majka pogoršava apetit.
 • Maca postaje letargična, malo hoda, puno spava.
 • Može se pojaviti vaginalni iscjedak koji mačka stalno liže.
 • Životinja počinje tražiti osamljena mjesta, odlazi u krevet tamo gdje se ranije nije penjala (u ormarima, ispod kreveta, u ladicama).
 • Mliječne žlijezde primjetno nabubre.
 • Mačka može reagirati agresivno na dodir.
 • Tjelesna temperatura lagano pada.

Još jedan karakterističan znak približavanja porođaju je da mačka često vrišti, lagano plače kad je budna.

Svi se ovi simptomi smatraju normalnim i ne biste se trebali brinuti zbog njih.

Priprema - opremanje mjesta

Vrijeme isporuke za mačku je različito: od sata do 24 sata ili više. Cijelo ovo vrijeme porodilja bi trebala biti na prigodnom, ugodnom mjestu.

Čim je vlasnik primijetio znakove opisane u svom ljubimcu, vrijeme je da pomognete mački u odabiru mjesta. Idealna opcija bila bi posebna kuća za mačke ili kutija s mekom posteljinom iznutra. "Gnijezdo" treba staviti na osamljeno mjesto i s vremena na vrijeme staviti mačku u njega, tako da ona njuška mjesto i navikava se.

Imajte na umu da kućni ljubimac može ignorirati pripremljeni kutak, preferirajući ga pred ormarom ili drugim prostorom. U tom slučaju možete premjestiti kutiju tamo ili pričekati da se dogodi isporuka, a zatim prenijeti majku s mačićima na nju.

Tijekom porođaja, možda će vam trebati pomoć, vrijedi se pripremiti unaprijed:

 • Rukavica.
 • Papirnati ručnici ili gaza (za brisanje mačića).
 • Škare (u slučaju da mačka ne može sama prerezati pupčanu vrpcu ili mjehurić). Alat se mora očistiti.
 • Hemostatska injekcija (Dicinon, Vikasol) u slučaju da se otvori krvarenje.
 • Kalcijev glukonat (u injekcijama), koji pomaže u jačanju kontrakcija i otvaranju ždrijela kada se porođaj previše produži.

Morate unaprijed pročitati upute o doziranju lijekova.

Ako mačka prvi put rodi

Obično prvo rođenje mačke traje malo duže. Ali mnogo toga ovisi o pasmini, izgradnji, starosti životinje. Ako je potencijalna majka mlada i zdrava, onda bi sve trebalo dobro proći.

Kad je štenad više od 5 godina, poželjno je nazvati veterinara u trenutku rođenja. Odrasle mačke koje rode prvi put imaju veću vjerojatnost za komplikacije.

Proces rađanja

Koliko dugo će trajati postupak jagnjenja, pojedinačno je pitanje. Od trenutka početka borbe i do rođenja mačića može proći nekoliko sati pa i čitavih dana. Kao i kod ljudi, i kod mačaka je rođenje djece podijeljeno u 3 stupnja, razmotrit ćemo svaki detalj.

Rođenje djece u škotskim mačkama, perzijskim, sijamskim obično prođe brže. Često se pojavljuju poteškoće kod križanih pasmina uzgajanih složenim pokusima uzgoja.

1. faza

Fiksira se na početku prvih borbi. Želudac postaje tvrd, aktivnost mačića usporava (prestaju se kretati). Mačka može dobiti vodu. Životinja počinje disati s otvorenim ustima, može mijati glasno ili tiho podnositi terete.

Prva faza u prosjeku traje 2-4 sata.

2 faza

U drugoj fazi započinje sam proces rođenja - mačići se istjeruju. Kontrakcije se pretvaraju u pokušaje i pojavljuje se prvo mače. Intervali između mačića mogu biti u rasponu od 5-10 minuta do jednog sata ili više.

Ako je druga faza preduga, mačići se mogu ugušiti. Hitno je nazvati veterinara kada se fetus pojavi u porođajnom kanalu, ali mačka ga ne može istisnuti duže od 15 minuta.

Možete samostalno poduzeti mjere u hitnim situacijama - nježno zgrabite fetus i izvucite ga. To se mora učiniti vrlo pažljivo kako ne bi oštetili krhko tijelo mačića.

Važno! Ako mačka u roku od nekoliko minuta mačića nije očistila iz amnionskog mjehura, potrebno je osloboditi fetus samostalno: izrezati mjehur škarama, koristiti salvetu za čišćenje mačića od plaka.

3 pozornica

U trećoj fazi, kada se rode svi mačići, rođenje se nadvlada. Otprilike 15-30 minuta nakon poroda izlazi posteljica. Mačka, poslušajući instinkt, jede posljednja. Ali preporučljivo je ne dopustiti joj to da ne opterećuje trbuh. Nakon pojave placente, morate je brzo ukloniti. U redu je ako se porođajna žena ipak brine o sebi.

Po završetku trećeg dijela vrijeme je za odmor. Novopečena majka liže bebe i odlazi u san, Male kvržice hrane prilijepe joj se za želudac i uskoro će mačka imati mlijeko da ih nahrani.

Pogledajte video: STERILIZACIJA MAČAKA (Studeni 2019).

Loading...