Što uzrokuje prijevremeni porod u mačke

Rođenje djece kod mačaka, baš kao i kod ljudi, može biti nepredvidivo. Mačka u prosjeku nosi mačiće 62-72 dana. Smatra se da mačka ima prerano rođenje ako je gestacijska dob manja od 58 dana. Razlozi ranog janjenja mogu biti različiti. Vlasnik životinje mora znati što učiniti u takvim slučajevima.

Zašto mačke imaju prerano rođenje?

Kod domaćih, dobro njegovanih mačaka, prijevremeno jagnjenje je izuzetno rijetko., Razlog može biti jedan od sljedećih čimbenika.:

  1. Životinja je ozlijeđena (pala, udarila, slučajno je pala pod nogu nekoga iz domaćinstva).
  2. Ako kućni ljubimac ide vani, tamo može uhvatiti infekciju. Bolest će izazvati rano rođenje.
  3. Mačka je dobila stres (bila je jako uplašena, u kući se pojavilo dijete, započeli su popravci, njezin voljeni vlasnik dugo je otišao).
  4. Jedno mače je umrlo u maternici. Ovdje se sve događa na razini funkcija koje je postavila priroda - životinjsko se tijelo spontano riješi mrtvog fetusa.
  5. Mačka osjeća prijetnju potomstvu. To se događa vrlo rijetko. Na primjer, ako kućni ljubimac živi u privatnoj kući i šeta dvorištem, pojava agresivnog psa kod susjeda može uzrokovati da mačka prerano rodi - osjeća da neće moći zaštititi mačiće i riješiti se legla.

Ovo su najvjerojatniji uzroci prerano rođenog mačka. Ako je životinja već stara (maca 7-8 ili više godina), onda se rizik od prerane trudnoće značajno povećava.

Uzgoj i uzgoj pasmina mačaka ne može obavijestiti svoje prvo potomstvo. Njihovi su prirodni instinkti slabije razvijeni, a trudnoća često napreduje komplikacijama.

Simptomi prijevremenog rođenja

S normalnom trudnoćom, buduća majka počinje se pripremati za porođaj za otprilike tjedan dana. To je lako primijetiti - mačka žuri, traži skrovita mjesta, glasno mea, slabo jede. Ali prerano janjenje može početi iznenada.

Znakovi preranog janjad:

  • Mačka ima krvavi ili tečni teški iscjedak.
  • Želudac joj je postao tvrd.
  • Životinja je postala letargična ili, obrnuto, postala previše uznemirena.
  • Kućni ljubimac odbija vodu i hranu.
  • Disanje se pojačava, opažaju se kontrakcije (grčevi u trbuhu).

Što učiniti

Ako je moguće, bolje je odmah nazvati veterinara. Ako to nije moguće, morat ćete sami rađati.

Mačići se smatraju održivima ako imaju već 51 dan. Ranijeg datuma neće preživjeti i nema smisla spasiti ih.

Neki savjetuju životinji da poduzme injekcije za zaustavljanje kontrakcija (No-shpu, Papazol) kako bi produžila trudnoću, Ali to je opasno učiniti bez pregleda liječnika: možda je jedan ili više fetusa mrtvo, a ako se mačji organizam ne riješi, doći će do trovanja krvi.

Ako uzrok ranog jagnjenja nije utvrđen, bolje je ne ometati postupak. Pa, ako se mačići rode živi, ​​imaju šansu preživjeti. Mrtvo potomstvo treba odmah ukloniti s majke.

Nemoguće je predvidjeti koliko dugo će se mačići rađati i koliko će ih biti u maternici. Ponekad proces janjenja traje više od jednog dana. Ako mačka ne rodi u roku od 5-7 sati, morate nazvati liječnika.

Čak i ako je mačka rodila prije termina održivih mačića i osjeća se dobro, to još uvijek mora pokazati stručnjaku. Napokon, nešto je izazvalo preuranjen proces. Nedavno rođenu životinju ne biste trebali dovoditi u kliniku - ovo je puno stresa za mačku, bolje je nazvati veterinara kod kuće.

U zaključku

Da biste spriječili patološko rođenje, trebali biste pažljivo voditi računa o svom ljubimcu - zaštititi ga od slučajnih ozljeda tijekom trudnoće, dobro ga hraniti i ne plašiti ga.

Jednom mjesečno preporučuje se pregled kod veterinara. Nažalost, ponekad je nakon pregleda potrebno namjerno uzrokovati prerano rođenje, otkrivši u životinji čimbenik koji sprečava sigurno janje. Ali to se događa izuzetno rijetko. U prosjeku, kod domaćih, dobro njegovanih mačaka, isporuke prerano nastaju samo u 5-7% slučajeva.

Pogledajte video: Words at War: The Veteran Comes Back One Man Air Force Journey Through Chaos (Studeni 2019).

Loading...