Kako odrediti datum rođenja u mački

Dostava u mačaka u većini slučajeva je laka i ne zahtijeva ljudsku intervenciju. Međutim, za kućnog ljubimca potrebno je pripremiti ugodan brlog, kao i biti u blizini tijekom cijelog razdoblja porođaja, tako da u slučaju komplikacija treba doći vrijeme za pomoć životinji i pružiti mu odgovarajuću njegu. Zbog toga je potrebno što preciznije odrediti datum izgleda mačića. Kako saznati kada mačka rodi posebno je zabrinjavajuće za vlasnike čistokrvnih životinja, kod kojih su komplikacije tijekom procesa poroda mnogo češće.

Metode za određivanje datuma rođenja

Postoji nekoliko načina za određivanje datuma rođenja u mački. Najlakši način za to je ako je mačka za parenje primljena kako je planirano i njen datum se točno zna. Ako kućni ljubimac ima slobodan pristup ulici i hoda u nedogled, morat ćete obratiti pažnju na promjene u njegovom stanju. Shvatiti kada mačka rodi nije tako teško.

Najlakše je odrediti datum rođenja ako je poznat datum parenja. Trudne mačke traju od 58 do 72 dana, što bi trebalo voditi. Dovoljno je samo prebrojati potrebno vrijeme i od sada mačku ne ostavljajte na miru, jer se mačići mogu pojaviti u bilo kojem trenutku. Trudnoća može utjecati u određenoj mjeri.:

  • jak stres - produžuje razdoblje gestacije. Vlasnik mora shvatiti da životinji treba mir;
  • loše hranjenje - može i produljiti i skratiti trudnoću;
  • koliko se rodi mačića - ako ih ima do 4, gestacija traje više od 60 dana; ako ima više od 4 mladunaca, ležaj je minimalan - 58-59 dana;
  • broj rođenih - ako je mačka prvi put izvadila mačiće, sljedeći će nositi 1-2 dana manje.

Moguće je utvrditi kada je mačka rodila, i prema nizu promjena koje se događaju s njom. Uz pažljiv odnos prema kućnom ljubimcu, nije ih teško primijetiti. Sljedeći fenomeni pokazuju da su mačići stari oko tjedan dana:

  • kretanje mačića, što se može vidjeti pažljivim promatranjem mačjeg želuca - taj je postupak povezan s promjenom njihovog položaja u maternici;
  • oteklina bradavice - znak približavanja laktaciji;
  • oprez u pokretima kućnog ljubimca.

Trbuh trudne mačke postaje impresivne veličine i sprječava da se potpuno pomiče. Počinje jesti u mnogo manjim obrocima, ali često. Obvezno je pregledati mačju prehranu tijekom ovog razdoblja, čineći je hranjivom i ne voluminoznom.

Promjene u ponašanju čiji je cilj pronalazak grla kod primiparovih mačaka mogu se početi pojavljivati ​​2 tjedna prije rođenja mačića. Neće prvorođeni imati tjedan dana prije rođenja. Na temelju ove osobine moguće je točno odrediti vrijeme približavanja janjetini. Kućni ljubimac penjat će se u ormariće i druge tihe, zaštićene kutove. Neko vrijeme leži na odabranom mjestu, ali ubrzo ponovno počinje tražiti zbog činjenice da pokušava pronaći najbolju opciju.

Takve promjene su također primijećene.:

  • povećanje trajanja spavanja - 3 dana prije janjenja i manje od 1 dana;
  • agresivna reakcija na dodir trbuha - javlja se kad mačka uskoro rodi;
  • povećana naklonost.

Kad mačka potpuno vjeruje vlasniku, kućni ljubimac počinje ga voziti u odabranu travu nekoliko puta dnevno 2-3 dana prije janjenja. Kad se mačka uskoro rodi, ona često želi da vlasnik bude u blizini i podržava je.

1-2 dana prije rođenja mačića, vlasnik će primijetiti da je rektalna temperatura kod kućnog ljubimca pala na 37 stupnjeva. To je najtačniji znak približavanja rođenju. Stoga se u posljednjem tjednu trudnoće toplo preporučuje mjerenje temperature životinje ujutro i navečer. U ovom trenutku mačka počinje lizati se mnogo češće u vanjskom genitalnom području - nekoliko puta dnevno.

Neposredno prije rođenja mačića mačka ima znakove porođaja. Vaginalni iscjedak postaje žućkast ili crvenkast. Mačka emitira glasne, povučene blage vriskove. U ovoj situaciji nema sumnje da će se mačići pojaviti u narednim satima, jer sve to znači početak poroda, a mačka će uskoro roditi.

Određivanje datuma rođenja kućnog ljubimca prilično je jednostavno s kompetentnim stavom prema njemu.

Pogledajte video: Dan kada ste rođeni otkriva važne detalje Da li ste vi rođeni pod sretnom zvijezdom (Siječanj 2020).

Loading...