Znakovi porođaja u mački

Za vlasnika je vrlo važno da na vrijeme primijeti znakove porođaja kod mačke, jer upravo to vam omogućuje točno određivanje trajanja procesa poroda i, ako je potrebno, pomoć vašem ljubimcu. Ako preskočite početak jagnjenja, možda će biti teško odrediti je li intervencija potrebna. Ako je stanje životinje dobro i proces se odvija pravilno, tada intervencija u njemu nije potrebna. Kada rođenje mačića kasni, potreban je veterinar. Nakon pregleda četveronožne žene u porodu, utvrdit će potrebu za ovom ili onom pomoći.

Komplikacije tijekom porođaja češće se primjećuju kod čistokrvnih životinja i previše mladih ženki, čije se tijelo još nije u potpunosti formiralo. Mačke u dvorištu, koje su u stanju neprestano boraviti na svježem zraku i aktivno provoditi vrijeme, rijetko se susreću s problemima u vrijeme trudnoće i janjadi zbog činjenice da je njihovo tijelo snažno i dobro trenirano. Lako podnosi opterećenje i bez truda se sam, bez intervencija, priprema za pojavu mačića. Međutim, znakovi približavanja rođenju u mački koja živi kod kuće trebala bi upozoriti svoje vlasnike. Ako ostane tjedan dana prije rođenja potomstva, ženki koja rodi nije prvi put, znakovi mogu biti potpuno odsutni.

Znakovi bliskog rođenja

Životni znakovi bliskog rođenja kod mačke pojavljuju se i 1-2 sata prije neposrednog početka porođaja i dan prije njega. Sve ovisi o individualnim karakteristikama tijela. Kod primogenih životinja prethodnici se primjećuju ranije jer tijelu treba više vremena za proces obnove. Znakovi skorašnjeg rođenja kod mačke su sljedeći.:

 1. nedostatak apetita - mačka puno pije i konzumira tekuću hranu kao što su mlijeko i juha u maloj količini. To je prvi znak pripreme tijela za porođaj;
 2. letargija - kućni ljubimac provodi gotovo cijelo vrijeme u kutiji za rođenje. Ne ide ni u šetnju ako ima takvu priliku;
 3. aktivno kretanje trbuha, posebno tijekom mačjeg sna - mačići se energično kreću do početka porođaja, zauzimajući položaj u kojem će porod biti što lakši. Premještanje može započeti 2 dana prije rođenja, ako su mačići veliki i ima ih mnogo;
 4. aktivno izlijevanje područja seksualnog jaza - mačka ima vaginalni iscjedak, koji stalno liže, održavajući čistoću, što je važno kako bi se spriječila infekcija mačića. Ovaj znak bliskog rođenja kod mačaka nešto je mutno kod golih pasmina;
 5. izlaz od plute - ako ga vlasnik primijeti, izgleda kao kiselo vrhnje ružičasto-bijele boje. Nakon uklanjanja plute, rođenje djeteta započet će u roku od 1-2 sata;
 6. smanjenje rektalne temperature na 37 stupnjeva, što pomaže u sprečavanju krvarenja nakon porođaja i u procesu;
 7. dolazak kolostruma - mačji bradavi naglo nabreknu i napunjeni su kolostrumom. Ako kliknete na njih, pojavit će se bijela kap;
 8. grljenje, u kojem mačka vrišti ili pokušava sakriti - pojavljuje se 4-6 sati prije janjenja zbog lažnih kontrakcija. Takve su kontrakcije najočitiji znakovi približavanja porođaju kod mačaka. Ne uzrokuju otvaranje maternice, ali napokon pripremaju mačiće za rođenje, kao i krvožilni sustav u maternici, koji se mora pravodobno smanjiti kako nakon pojave mačića krvarenje u maternici ne započne. Iz lažnih kontrakcija lako je utvrditi da se približava razdoblje stvarnih kontrakcija, koje ne traje tako dugo;
 9. ispuštanje vode - u većini slučajeva to je glavni znak bliskih stvarnih borbi. Voda mačku ostavlja 1-2 sata prije nego što počne roditi, ali kod nekih ženki voda također može otići izravno pri rođenju prvog mačića.

Od pojave glavnih znakova pristupa porođaju, kućni ljubimac bi trebao biti stalno pred očima. U ovom slučaju vlasniku neće biti teško shvatiti da je mačka rodila. Moći će se pobrinuti da se mačka ne začepi na mjestu koje nije pogodno za porođaj, u kojem i ona i mačići, zbog nemogućnosti vlasnika da kontroliraju postupak, mogu biti u opasnosti.

Generički proces i njegovi simptomi

Rođenje mačke odvija se u 3 faze. Taj je postupak složen i prilično dugotrajan, zbog čega, na dan janjenja, vlasnik ne bi trebao planirati nikakve dodatne poslove. Također, vlasnik mora znati sve faze porođaja i zamisliti kako dalje. Postupak janjanja dijeli se na takva razdoblja:

 • ispuštanje vode;
 • mačići izlaze;
 • pražnjenje membrana.

U roku od 1-2 dana nakon rođenja potomstva, dojilje će napustiti rasadnik, što je norma. Tijekom tog razdoblja, ne smijete pustiti mačku u šetnju. Ne možete pokušati izvući dojilje iz životinje silom, jer se cijeli postupak nužno mora odvijati prirodno, ako nema komplikacija koje zahtijevaju medicinsku intervenciju.

Prvo mače rodi se mnogo duže od ostatka, jer upravo on mora u potpunosti otvoriti rodni kanal mačke i pripremiti ih za prolazak ostatka potomstva. Znakovi porođaja kod trudne mačke mogu malo oslabiti nakon prvorođene.

Utvrditi da se mačka rodi nije teško. Pojava prvih pravih, a ne borbenih treninga dovodi do činjenice da mačka leži na boku i počne lagano lukati leđa, a istodobno naprezati trbuh, što je dobro ako stavite dlan na njega. Kako se kontrakcije pojačavaju, mačka će se snažnije savijati i vrištati. Kontrakcije počinju vidjeti očima, bez primjene ruku na trbuh. Nakon što su započele vidljive kontrakcije, prvo se mače rađa u razdoblju od 5 do 60 minuta, ovisno o tome koliko se brzo otvara maternica.

Mačić brzo izlazi na pokušaj. Nakon toga majka bi ga trebala odmah lizati, Ako mačka to odbije, vlasnik će morati intervenirati, jer beba mora hitno očistiti sluz iz usta i nosa.

Ostali se mačići pojavljuju odmah jedan za drugim ili nakon odmora do 2 sata. Između rođenja potomstva, mačka može ustati da pije, ali unatoč tome vlasnik mora nastaviti pažljivo nadzirati kućnog ljubimca. Između rođenja mladunaca mačka ne može izaći na ulicu.

Da bismo shvatili je li rođenje završeno ili ne, potrebno je pažljivo dodirnuti mačji stomak. Tijekom porođaja može se pojaviti nekoliko sati. Ako mačići i dalje ostanu u maternici, lako se istražuju. Također, takav pregled može pomoći ubrzati rođenje beba, jer aktivira proces porođaja. Nemoguće je napraviti nagle pokrete.

Djelovanje tijekom porođaja u mački

Potrebno je točno znati znakove porođaja kako biste pružili mački svu potrebnu pomoć tijekom ovog procesa. Vlasnik mora točno znati što treba učiniti kako bi izgled djece bio što lakši. Od vlasnika se traži sljedeće:

 • uvjeravati ljubimca tijekom cijelog postupka, a u slučaju komplikacija - prije dolaska veterinara;
 • čak i ako je u procesu janjenja sa životinjom postalo loše i očekivanje veterinara postaje stvarno mučenje, vlasnik mora ostati potpuno miran, jer kućni ljubimac sigurno osjeća stanje te osobe, a panika koja se prenosi na njega samo će pogoršati situaciju;
 • izolacija prostorija u kojima se janje vrši od drugih domaćih životinja, stranih osoba i djece;
 • prozračivanje prostorije bez stvaranja propuha - mačka je u procesu poroda potreban stalan pristup svježem zraku, ali neprihvatljivo je da vjetar puše s otvorenog prozora. Da biste to učinili, morate odabrati mjesto za rodnu kutiju, unaprijed je provjeriti na nepristupačnost nacrta;
 • pružajući toplo mlijeko i vodu tijekom jagnjenja - 90% beba osjeća jaku žeđ tijekom porođaja, koju ne može ugušiti kad dođu u piće. Vlasnik treba redovito nuditi životinji toplo mlijeko ili vodu sobne temperature svakih 10-15 minuta. Pravilna briga o mački u porodu ubrzava proces oporavka;
 • poziv veterinaru - u slučaju da nastanu komplikacije ili postoje strahovi da će nešto poći po zlu, poziva se specijalista već na prvim manifestacijama porođaja. Također, pratnja veterinara je neophodna ako vlasnik nije uvjeren u svoje sposobnosti i boji se da neće moći pomoći ljubimcu.

Nemoguće je zanemariti prve znakove porođaja kod mačke, unatoč snažnom mišljenju da će se mačka roditi bez problema i da nema potrebe zabrljati s mačićima i brinuti se o četveronožnoj majci.

Pogledajte video: ZAŠTO NIKADA NE BI STE TREBALI DA GLEDATE MAČKU PRAVO U OČI ?? (Studeni 2019).

Loading...