Koliko mogu plesti mačku nakon porođaja

Među veterinarima je pitanje koliko često se mačka može uzgajati vrlo kontroverzno. Neki vjeruju da kroz svaki estrus možete započeti parenje. To se dobiva tri četiri puta godišnje. No, klubovi slijede drugačije pravilo, ozbiljno su zabrinuti za zdravlje i kvalitetu budućeg potomstva. Stoga se vjeruje da bi u dvije godine trebalo biti tri rasplodne mačke.

Pas bez parenja za mačku nije samo jedna muka, već cijela bolest. U ovom trenutku je razdražena, a danju i noću neprestano meji, savijajući leđa i podižući rep. Tada, tijekom estrusa, mačji apetit nestaje, a ona je vrlo tanka. Simptomi poput prekomjernog gubitka kose i ćelavosti mogu se i dalje pojaviti. Ali do godinu dana, svi će jednoglasno reći da ne možete vezati mačku. Stoga je više od jednom svakih šest mjeseci bolje ne plesti sve mačke.

Koliko dugo plete mačke nakon rođenja?

Već trećeg, četvrtog dana nakon rođenja, mačka može početi estrus. A ako je mačka u blizini, trebate je ukloniti. Inače, voljom instinkta, on može jesti mačiće tako da ženka opet hoda s njim. Ali trebate se sjetiti kako trudnoća i porođaj iscrpljuju tijelo životinje. Neki uzgajivači vjeruju da se nakon rođenja mačka može plesti u četiri mjeseca. No, za to postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati:

  • Mačka mora uzeti puni kompleks vitamina
  • Pravilna prehrana i dobri uvjeti igraju važnu ulogu u obnavljanju životinjskog tijela
  • Prije sljedećeg parenja mački treba dati sva odgovarajuća preventivna cijepljenja (od ušiju, lišavanju)
  • Obavezno je provesti preventivno čišćenje životinjskog organizma od svih vrsta helminta

Inače, tijekom trudnoće, previše će je iscrpiti, i više joj neće biti moguće davati nikakve lijekove. Naprotiv, škotski uzgajivači mačaka provode vrijeme sljedećim parenjima svoje mačke. I daju im da obnove snagu za njegu sljedeće trudnoće. U pravilu će za rehabilitaciju trebati punih osam mjeseci.

Kad je prvi put da plete mačku

S obzirom na to da estrus kod mačaka počinje već u osmoj i devetomjesečnoj dobi, nije potrebno rano početi uklanjati mačke. Njeno tijelo još nije u potpunosti oblikovano za trudnoću i kostur nije sazrio. Najbolje vrijeme za uzgoj mačke prvi put je od 1,2 mjeseca do dvije godine.

Ignorirani ljudi vjeruju da što je starija mačka, to bolje potomstvo ima, to nije tako. Prvo parenje mačke nakon dvije godine dovodi do brojnih bolesti, pa čak i ružnoće budućih mačića. Jer koliko je praznih curenja prošlo kod mačaka koje su se utopile posebnim lijekovima. Kućnom ljubimcu nisu dodavali zdravlje, već su ga samo pogoršavali. Na pozadini mačke čak mogu razviti zloćudne tumore.

Koliko će mačaka biti nevezano

Od reproduktivne dobi, na primjer, mačke škotske i britanske pasmine imaju 8-10 godina. Može se zamisliti koliko će puta mačje tijelo proći stres i postati fiziološki iscrpljeno. Stoga, ne nosite mačku, ne trebate je plesti svakih šest mjeseci kako biste oštetili njeno zdravlje. Barem neki uzgajivači to rade. Ako vaš kućni ljubimac često rodi, životni vijek mu se znatno smanjuje. Također utječe na zdravlje budućeg potomstva. Mačići u takvim mačkama, rađaju se mali i slabi. Mačja mlijeka također neće biti najbolje kvalitete. A ako odgovorite na pitanje koliko često to treba učiniti, onda je najoptimalniji način pletenje mačke jednom godišnje.

Pogledajte video: Кимры - город сапожников на Волге реке (Studeni 2019).