Kako saznati da mačka ima buhe

Buhe su problem koji se ne nalazi samo kod domaćih mačaka. Glatki kućni ljubimci također su često napadnuti od ovih insekata. Ako se mačka ne može na vrijeme riješiti parazita, vrlo je sposobna nanijeti štetu zdravlju životinje. Ali kako razumjeti da mačka ima buhe?

Odakle dolaze buhe?

Buha je mali insekt bez krila. Odlikuje se nevjerojatnim skakanjem i pokretnošću. Ravno, kao da komprimirano tijelo štiti parazita od vanjskih oštećenja. Dakle, gotovo je nemoguće zdrobiti ga prstom, tek nakon što držite insekta između ploča nokta. Priroda je te insekte obdarila oštrim čeljustima, uz pomoć kojih kopaju u kožu žrtve i piju krv. Mačke su obično vrlo osjetljive na ubode buva. Životinje se mogu razumjeti, jer insekti grizu prilično bolno.

Vlasnici domaćih mačaka izuzetno su iznenađeni kada su u svojim mačkama pronašli zlonamerne mačke. Odakle dolaze buhe? Uostalom, mačka ne izlazi i ne komunicira sa svojom vrstom. Ali insekte mogu donijeti ne samo mačke, već i ljudi - na čizmama, odjeći, dječjim vozilima itd.

Mačke koje posjećuju ulicu u svrhu šetnje posebno su u opasnosti da dobiju buhe, što je općenito razumljivo. Lepršavi izlagači i svakakve vrste natjecanja također često hvataju parazite na mjestima.

Znakovi buva

Ako je vlasnik posumnjao na prisutnost parazita u mački, prije svega trebate razumjeti da su to stvarno buhe. Doista, u početku insekti možda nisu vidljivi u dubokom mačjem dlaku. Možete shvatiti da mačka ima buhe kako slijedi:

  1. Pazi na mačku, Kućni ljubimac izgleda zabrinuto, obično reagira na pojavu parazita: oštro svrbi i prilično često, doslovno zagrize na mjesta ugriza. Često na koži nastaju rane od takvog češljanja. Ovo će ponašanje pomoći da shvatimo da životinja ima parazite.
  2. Tragovi insekata, Definirati ih nije teško. Dovoljno je baciti mačku na komad bijelog papira i češljati joj dlaku. Druga mogućnost je brisanje mačje dlake bijelim papirnim ručnikom. Ako se na papiru pojave crne i smeđe točkice - tragovi izmeta od buva - postaje jasno da je mačka dobila buhe. Kako biste se na kraju uvjerili da su na ovim mrljama tragovi aktivnosti skakavih insekata, možete na njih kapnuti vodu. Nakon kontakta s tekućinom, mrvice će dobiti smeđi ton. To je glavni simptom buva.
  3. Buhe možete naći u mački tako da ih pretražite izravno u životinjskoj dlaci, Potrebno je uzeti češalj s čestim zubima i s njim širiti vuneni pokrov na nekoliko mjesta. Ako se kukac ne može pronaći, velika je šansa da vidi isti izmet iz buva. Na laganoj mačjoj koži izgledaju kao više crnih točkica, pomoću kojih odmah postaje jasno da je životinja zaražena parazitima.
  4. Posjet veterinaru, To će vam pomoći da se razriješe sve sumnje i utvrdi da mačka ima buhe.

Još nekoliko znakova koji ukazuju na prisutnost buva u mački:

  • dermatitis;
  • vruće točke na koži;
  • gubitak kose i ćelave mrlje.

Ako vlasnik razumije da je njegov ljubimac podvrgnut napadu buha, vrijedi odmah poduzeti mjere za uklanjanje parazita. Buhe su izuzetno plodne i što prije započne liječenje, manje će se razmnožavati u budućnosti. Postoji mnogo modernih i sigurnih načina uklanjanja parazita - od okovratnika do injekcija. Ličinke buva su visoko preživjele. Postaje jasno da, istodobno s liječenjem životinje, vrijedi obaviti i obradu kuće. To će spasiti vlasnika od neprestanog opsesivnog pitanja - kako otkriti ima li mačka buhe?

Pogledajte video: Buhe Na Psu: Kako Prepoznati I Koji Su Simptomi Prisustva Buha Na Psu? (Ožujak 2020).

Loading...