Savjeti za njegu mačaka nakon sterilizacije

O postupku sterilizacije mačaka možete dugo razgovarati, nabrajajući sve prednosti i nedostatke ove operacije, ali ako se vlasnik krznenog kućnog ljubimca odlučio na ovu mjeru, svakako biste trebali saznati koja je briga za mačku nakon sterilizacije.

Sterilizacija ili kastracija?

Prije svega, vlasnik životinje trebao bi odlučiti što učiniti: sterilizaciju ili kastraciju. Ta se dva postupka međusobno razlikuju. U početku se jajnici ligiraju ili se uklanja maternica, ali jajnici ne dodiruju. Tijekom ove operacije, estrus se nastavlja, ali mačići ne mogu biti. Hormonska pozadina životinje nakon toga postaje nestabilna, pa čak i u rijetkim slučajevima moguća je trudnoća.

Kastracija je uklanjanje i maternice i jajnika. U ovom slučaju, estrus se zaustavlja i hormonalna pozadina nakon takve operacije je stabilnija, budući da su nadbubrežne žlijezde uključene u proizvodnju hormona.

Kako je operacija

Za vrijeme operacije životinja je pod općom anestezijom. Položaj šava može varirati. Može biti poput reza duž bijele linije trbuha ili malo umorna sa strane. U prvom slučaju takav se šav vrši ako postoji upala. U drugom - operacija se izvodi ranom kastracijom, a druga je znatno lakša. U svakom slučaju, mjesto reza mora se stalno obrađivati.

Priprema prije operacije

Važno je pravilno pripremiti životinju na sterilizaciju. Da biste to učinili, morate:

 • pregledajte ga u klinici: veterinar mora osigurati da je životinja zdrava;
 • proći potrebne testove;
 • davati životinjama lijekove protiv buva i glista tjedan dana prije operacije;
 • podrežite mačje kandže kako se nakon sterilizacije ne bi ozlijedio rez;
 • Ne hranite životinju 10-12 sati prije operacije.

Mačje ponašanje nakon sterilizacije

Životinja će biti u uspavanom stanju od 2 do 8 sati. U tom su razdoblju mačke apsolutno dezorijentirane u prostoru.

Mogu se oštro uspraviti, puzati u nepoznatom smjeru, istodobno koračajući. Brižni vlasnik mora nužno doslovno čuvati krznenu dragu. U tom položaju životinja može udariti ili pasti. Da biste to spriječili, trebate ga staviti na čvrstu, ravnu površinu. Preporučljivo je ograničiti područje mačke. Na primjer, možete ga staviti u veliku kutiju, prekrivajući zidove mekim pokrivačem ili pokrivačem.

Briga o životinjama u prvim satima nakon sterilizacije

Razmislite o tome kako brinuti za mačku nakon sterilizacije. Čim je životinja podvrgnuta operaciji, vlasnik ga mora okružiti pažnjom i pažnjom, tako da razdoblje oporavka prođe bez komplikacija. U prvim satima nakon sterilizacije mačka odlazi iz anestezije, Promatrajte stanje životinje kako biste izbjegli komplikacije. Evo nekoliko točaka koje mogu biti alarmi:

 • ako mačka dugo leži bez pokreta, a nos i šape su vrlo hladni, trebate promijeniti njezinu temperaturu (umetnite termometar u anus). Temperatura ispod 37 ℃ - prigoda za savjetovanje s liječnikom. To može biti hipotermija.
 • neprestano krvarenje dulje od 10 sati nakon operacije sugerira da postoji vjerojatnost unutarnjeg krvarenja. Hitno trebate kontaktirati veterinarsku kliniku.
 • visoka tjelesna temperatura životinje - više od 40 also također je nenormalan faktor. Mačka obično može imati groznicu od oko 39 ℃ tijekom 3 dana, ali ne više.
 • oticanje i upala šava mogu trajati i do 5 dana. Ako se ovako nešto promatra više od tjedan dana, tada morate životinju pokazati veterinaru.

Pooperativna njega za mačku nakon sterilizacije za vlasnika je prilično problematična. Životinja se neko vrijeme ne kontrolira, pa je moguće nehotično mokrenje. To je normalno, zato nemojte grditi mačku. Moguće je i povraćanje. To, također, ne bi trebalo uznemiriti vlasnika. Ali ako povraćanje traje više od dva dana, to je patologija.

Mačka je za vrijeme operacije otvorenih očiju. Kad životinju dovedete kući, njezine su oči i dalje otvorene. Da se sluznica ne osuši, trebate usaditi posebno rješenje.

Da biste spriječili da se oči isuše, čak i pri nakapanju, bolje ih je zatvoriti i otvoriti prstima barem jednom svakih pola sata dok životinja ne trepne sama.

Isto vrijedi i za usta. Da biste izbjegli isušivanje, mačku trebate povremeno zalijevati s pipete. To se mora učiniti pažljivo kako se životinja ne bi gušila. Voda treba prilično malo - nekoliko kapi. Ali trebate piti redovito, otprilike svaki sat.

Ako mačka želi koristiti toalet, onda je bolje da joj pomognete, Dovedite životinju na pladanj i nježno je poduprite ručnikom ispod trbuha. Mačka je i dalje vrlo slaba nakon operacije, pa će joj biti teško da se sama nosi s njom.

Pospano stanje u kojem kućni ljubimac ne kontrolira svoje radnje i žure u svemir, može trajati i do 12 sati. Letargija i nedostatak apetita mogu potrajati i do 48 sati.

Ako se mačka ne može oporaviti duže od 3 dana, potrebno je kontaktirati veterinarsku ambulantu.

Neke veterinarske klinike mogu ponuditi da se paučan kućni ljubimac ostavi za razdoblje oporavka u bolnici, jer je briga za mačku prvih dana nakon sterilizacije vrlo važna i dugotrajna. Postoje prednosti i nedostaci takve ponude.

Prednosti bolničkog nadzora

Prvo, prikladno je u zimskoj hladnoj sezoni: nema potrebe voziti životinju kući odmah nakon operacije, mačka neće uhvatiti prehladu. Drugo, ako nema slobodnog vremena ili mogućnosti brige za životinju - ovo je sjajna alternativa. Sve restauratorske aktivnosti izvest će stručni stručnjaci. Treće, nepravilnom njegom uklanja se mogućnost štete mački, Tako zaštitite svog voljenog kućnog ljubimca od komplikacija i nepoželjnih posljedica. I na kraju, ako pahuljasti kućni ljubimac ima zdravstvenih problema, promatranje u bolnici isključit će patologiju.

Nedostaci bolnog oporavka

Nedostaci uključuju stres životinje, koji pada u nepoznate uvjete. Osim toga, mačka može smatrati ponašanje vlasnika izdajom, pa vraćanje povjerljivog odnosa s kućnim ljubimcem neće biti lako. Visoki troškovi držanja životinje u klinici mogu vam naštetiti džepu, I, naravno, nema garancije da savjesni stručnjaci rade u specijaliziranoj ustanovi koji će na vrijeme i redovito provoditi potrebne postupke i životinju držati u ugodnim uvjetima. Uostalom, samo ljubazan vlasnik može pružiti dobru njegu mački nakon sterilizacije.

Njega mačke za oporavak

Evo nekoliko važnih pravila za njegu lepršavog purica nakon sterilizacije kod kuće.

 • U prvih nekoliko dana nakon sterilizacije potrebno je ograničiti životinju od aktivnih djelovanja, inače se šavovi mogu odvojiti. Bolje je smjestiti mačku u ograničeni prostor - u jednu od prostorija u kojoj posebno nema mjesta za kretanje. Dakle, mogu se izbjeći komplikacije i ponovna operacija.
 • Njega šava nakon sterilizacije mačaka posebno je važna. Morate pravilno postupati. Veterinar koji ispisuje mačku uvijek daje preporuke za njegu ožiljaka. Najčešće se šav preporučuje liječiti posebnom masti ili klorheksidinom. Nakon 10 dana, ubodi se mogu ukloniti. U posljednje vrijeme u klinikama se koriste materijali koji se sami apsorbiraju. To je veliki plus, jer u ovom slučaju mačka neće imati dodatni stres prilikom ponovnog posjeta veterinarskoj ambulanti.
 • Nužno je uzeti tečaj antibiotske terapije da se izbjegne infekcija ili upala šavova. Lijek propisuje veterinar.
 • Nakon operacije, kućni ljubimac je odjeven u poseban zavoj - pokrivač. Uklanja se samo u vrijeme obrade šavova. To će spasiti životinju od neželjenog lizanja mjesta incizije i, naravno, od ozljede zglobova. Ne možete skinuti pokrivač ni noću. I nakon uklanjanja šavova, preporuča se nositi zavoj još 2-3 dana. Tako će proces ozdravljenja biti brži. Bolje je ne ostavljati mačku na miru dok nosi deke. Na zavoju su vrpce koje ga fiksiraju na tijelu životinje. Postoji opasnost da kad kućni ljubimac ostane sam kod kuće i skače, može se uhvatiti na ručici vrata ili ormara i zaglaviti. Posljedice mogu biti strašne.
 • Prehrana mačke mora biti točna za brzi oporavak. Ako je pahuljasti kućni ljubimac jeo samo suhu hranu prije postupka, tada je potrebno u prehranu uvesti konzerviranu hranu. Životinji možete ponuditi posebnu postoperativnu hranu (proizvodi je od različitih proizvođača, na primjer, Royal Canin ili Eukanuba). Dalje, otprilike mjesec dana, ljubimca trebate prenijeti na hranu za sterilizirane mačke. Nakon razdoblja oporavka, kućnog ljubimca bolje je ograničiti od poslastica, jer su kateterizirane mačke pretile. Veterinari preporučuju strogu dijetu ili niskokaloričnu dijetu.

Još malo o sterilizaciji mačaka

Nakon nekog vremena, sterilizirana mačka može pokazati želju za šetnjom. To je sasvim prirodno, jer se nakon operacije u životinji izlučuju hormoni odgovorni za seksualnu želju. Strogo je zabranjeno davati posebne kapi tijekom ovog razdoblja.

Ako je brižni vlasnik osigurao mačku nakon sterilizacije kod kuće pravilno, tada će njezin oporavak nakon sterilizacije biti jednostavan i bez nepoželjnih posljedica.

U pravilu, operacija u dokazano pouzdanoj klinici iskusnog veterinara ne uzrokuje komplikacije. Pravilna njega nakon sterilizacije vrlo je važna - to će pomoći održavanju mačke zdravom. Ako vas nešto u ponašanju životinje uznemirava ili alarmira, obratite se veterinarskoj ambulanti.

Pogledajte video: Anika Bull (Siječanj 2020).

Loading...