Koliko dugo će živjeti kastrirana mačka?

Koliko kastriranih mačaka živi intrigira sve vlasnike koji razmišljaju o kastriranju svog voljenog četveronožnog prijatelja. I zašto se sve događa? Jer nekastrirani kućni ljubimac donosi tonu problema.

Kad mužjak počne hodati, uvijek vrišti, pokušavajući pronaći partnera. Ali najgore je obilježje teritorija. Sve je u kući ogrebano i ne miriše na prvu svježinu.

naravno, katedrirane mačke žive dulje od dame, Uostalom, puno su mirniji i uravnoteženiji. Kastrirana mačka neće se sukobiti i dugo neće napustiti dom. Plus, nemogućnost hvatanja spolno prenosivih bolesti.

Naravno, postoje i nedostaci. Život je kateteriziran i ugrožava kvar hormonske pozadine, što može dovesti do pretilosti. Da biste izbjegli ove probleme, kućnog ljubimca trebali biste hraniti uravnoteženom prehranom i nadzirati količinu konzumirane hrane.

Prosječni životni vijek mačaka je 7-15 godina. Ali sve ovisi o uvjetima pritvora. Vlasnici se suočavaju sa zadatkom: učiniti sve kako bi životinja bila ugodna.

Veterinari preporučuju kastraciju dok mačka još nije naučila što je intimni život. Budući da to može rezultirati nepredvidivim posljedicama. Bolje je provesti postupak u ranoj dobi, jer to produžava život mačića.

Dom i ljubav

Kod kuće katedrirane mačke žive 18-20 godina, Uostalom, u stanu im nije opasnost od napada, trovanja i ogorčenja. Mačke savršeno osjete prave osjećaje koji proizlaze iz vlasnika. I uvijek će platiti istim novcem.

Svi znaju da upravo te životinje mogu pomoći izliječiti neku bolest, predvidjeti vremenske prilike i zaštititi se od opasnosti. Unatoč činjenici da su kastrirani ili ne.

Kastrirani kućni ljubimac i osigurava mu dug život

Neka pravila koja će vam pomoći da život kućnog ljubimca bude ne samo sretan, nego i dug:

 • Da bi produžili postojanje četveronožnog prijatelja, treba ga voljeti, ali ne pretjerivati;
 • Redovito promatrajte kod veterinara;
 • Hraniti odgovarajućom hranom;
 • Dodajte vitamine i bilje u prehranu;
 • Omogućiti aktivni razvoj;
 • I, naravno, svjež zrak.

Za sve kastrirane i obične mačke vrlo je važno osjetiti pažnju i brigu. Igrajte loptu, trčite po stanu, komunicirajte s njim. U zamjenu će spavati u blizini, uvijen, vidjeti posao i radosno će sresti svog voljenog gospodara ili ljubavnicu.

I ne zaboravite da kastracija štiti mačku od svih vrsta incidenata.

Sterilizirani britanski

Prosječna životna dob britanskih mačaka je 14 godina. Ali bilo je slučajeva kada je mačka živjela do 30. Naravno, ne prežive sve do ove dobi, za što postoji niz razloga:

 • Kvaliteta hrane;
 • Genetske predispozicije;
 • Razne bolesti;
 • Mjesto prebivališta;
 • Stres.

Da, priroda je Britance nagradila dobrim imunitetom, ali nitko nije imun na prenesene bolesti.

Ali ako ih pustite na ulicu, u ekstremnim uvjetima, oni mogu živjeti samo 5 godina. Na to utječe promjena prehrane, infekcija, trauma i stres.

Neograničena ljubav i pretjerana briga skrbnika mogu negativno utjecati na zdravstveno stanje krzna. Svi pokušavaju hraniti sve vrste dobrota do krajnjih granica. Vrijedno je zapamtiti da se zbog toga mogu razviti patologije, bolesti i pad imuniteta.

Britanska kastrirana mačka živi manje od mužjaka s reproduktivnim sposobnostima. U ovom slučaju, svaka osoba sama odlučuje o pitanju, provesti operaciju ili ne.

Pogledajte video: Poruka Tine Košćec uoči Međunarodnog dana kastracije mačaka (Listopad 2019).