Kako se brinuti za mačku nakon kastracije

Svi simpatični, mali mačići odrastaju i postaju punokrvne životinje, u kojima će se neizbježno početi pojavljivati ​​nagoni usmjereni na uzgoj. Takve promjene u karakteru i ponašanju stvaraju znatne probleme vlasnicima: mačka počinje obilježavati teritorij i neprestano meuari. Kastracija će biti izvrsna metoda za uklanjanje muka kućnog ljubimca i zadržati će vlasnike mirnom.

Mačka nakon kastracije zahtijeva posebnu njegu. Glavni zadatak veterinara je kvalitetna operacija. Također je dužan prenijeti vlasnicima sva pravila o skrbi za životinje u postoperativnom razdoblju. Pridržavajući se upute liječnika, vlasnici značajno olakšavaju nelagodu ljubimca i koštaju najmanje problema.

Razlika između kastracije mačaka i sterilizacije mačaka

Nemojte misliti da je kastracija išta poput sterilizacije. Postoje ozbiljne razlike između ovih operacija:

 • Kastracija ne predstavlja poteškoće za veterinara.
 • Mačke se nakon operacije mnogo lakše rehabilitiraju.
 • Ukupna invazivnost tkiva tijekom kastracije je manja. Činjenica je da mačke uklanjaju testise koji se nalaze u skrotumu. Kod mačaka su reznice dublje, uklanjaju jajnike i maternicu.
 • Mačke imaju veći prag boli od mačaka.
 • Briga o životinjama nakon kastracije mnogo je lakša nego nakon sterilizirane mačke.

Danas je životinje moguće operirati ne samo u veterinarskim klinikama, nego i kod kuće, pozivajući iskusnog stručnjaka.

Druga opcija značajno smanjuje razinu stresa nakon operacije, omogućava vam da osigurate pravilnu njegu životinja odmah nakon operacije. Pravila kastracije ne ovise o tome gdje će se izvoditi, najvažnije je odabrati dobrog liječnika i osigurati ljubimcu pravilnu njegu. Imate pravo da sami odaberete kliniku i liječnika.

Optimalna dob za kastraciju

Najbolja dob za takvu operaciju je 6-9 mjeseci, Potrebno je uzeti u obzir karakteristike fiziološkog razvoja svakog pojedinog kućnog ljubimca. Testisi se uklanjaju kirurški i životinja nastavlja živjeti zdrav mačji život, samo mačke ga više ne muče.

Pozitivni aspekti operacije kod kuće

Ako možete osigurati potrebnu čistoću, tada će veterinar svoj zadatak ispuniti u vašoj kući. U ovom slučaju:

 • Životinju nije potrebno odvesti u veterinarsku bolnicu, nema potrebe za pronalaženjem vremena za putovanje. Veterinar će doći u vaš dom, a cijeli postupak će trajati do pola sata.
 • Kućni ljubimac je manje pod stresom. Ponekad, zbog jakih emocija, mačke moraju dati dvostruku dozu anestezije.
 • Rizik od infekcije koji se može zaraditi u nekim nekvalificiranim veterinarskim klinikama je smanjen. Jednostavna operacija može dovesti do ozbiljnih problema.
 • Preporukama za njegu možete nastaviti odmah nakon kastracije.

Vlasnik treba pažljivo razmotriti mjesto i razgovarati s liječnikom o svim važnim točkama, unaprijed se pripremiti za brigu o kućnom ljubimcu.

Priprema mačke za kastraciju

Od vlasnika životinje ovisi njegov budući život. Kad ste već odabrali vrijeme za operaciju i našli kvalificiranog stručnjaka, odmah počnite pripremiti mačku za kiruršku intervenciju. Unaprijed dajte krvi i urinu vašeg ljubimca na analizu, Na dan kastracije, također mu je potrebna njega. Ne može se hraniti, a ako liječnik preporuči davati bilo koji laksativni lijek, tada ga dajte u dogovoreno vrijeme. Pijenje treba biti ograničeno, nemojte piti vašeg ljubimca sva tri sata prije operacije.

Pridržavajući se ovih jednostavnih pravila treninga, olakšat ćete stanje mačke tijekom operacije, a ostalo je samo pružiti mu odgovarajuću njegu tijekom razdoblja rehabilitacije.

Rehabilitacija

Oporavak mačke nakon kastracije ovisi o sastavu primijenjene anestezije. Ako je liječnik odabrao lokalnu anesteziju, tada je potrebno koristiti sterilnu ladicu, a za liječenje rane trebaju se koristiti samo posebni lijekovi. Ako se koristi opća anestezija, oporavak traje dulje i teže, Ovdje, osim obrade, prvi put životinja odmah treba vašu njegu: trebate prebaciti s jedne na drugu stranu. Tako izbjegavate oticanje mišića kod kućnog ljubimca.

Odlazak nakon operacije također se sastoji od praćenja reakcije mačke. Dodirnite nos i golicajte uši. Ako kućni ljubimac uobičajeno reagira, tada je sve dobro prošlo. Moguće drhtavo hodanje, blatnjav pogledali ovo je normalna reakcija nakon anestezije i nema se čega bojati. Nakon kastracije mačka će se početi udaljavati od anestezije i vratiti se svom uobičajenom životu, više joj neće trebati skrb.

Možda će se probuditi do šest sati, a možda će se odmah probuditi. Sve ovisi o zdravstvenom stanju mačke, iskustvu liječnika i odabranoj anesteziji.

Pravila za brigu o životinjama nakon operacije

Briga o mački nakon kastracije vrlo je važna, ona zahtijeva posebnu odgovornost vlasnika:

 • Kad anestezija oslabi, nakon sat vremena navlažite sluznicu usta životinje. Ne pijte mačku jer je moguće slomiti refleks gutanja i uzrokovati dodatne probleme mački.
 • Nakon kastracije, mačku nije potrebno prisiljavati da jede. Nahranite ga nakon 7-8 sati. Mali dio obroka neće biti težak i lakše će se probaviti u želucu.
 • Ne možete kupati životinju prvog dana nakon operacije.

Pažnja za mačku pažljivo je potrebna samo prvih dana, tada će se vratiti u normalan život i neće vam stvarati probleme.

Ako je operacija uspješna, tada mačke uopće ne podležu i njega rana nije potrebna. Primjenjivat će se samo kao posljednje sredstvo ako krv počne curati iz skrotuma. Može mu se dopustiti da liže ranu. Ni čisto skladište neće biti prijetnja, mačka može ići u toalet, kao i prije.

Ako se poštuju sva pravila rehabilitacije, tada će postoperativno razdoblje uz pravilnu njegu lako proći za kućnog ljubimca.

Komplikacije

Ako odlučite kastrirati životinju, tada također morate znati ne samo o njegovanju, već i o komplikacijama nakon kastracije mačke. Ako primijetite sljedeće simptome, odmah idite liječniku:

 • Otečeni jezik ili vjeđe.
 • Sluznice su postale neobično svijetle ili obrnuto preko previše blijede boje.
 • U prsima se čuje piskanje.
 • Disanje životinje je otežano.
 • Tjelesna temperatura je nestabilna.
 • Ritam srca je bio slomljen.

Odbijanje hrane je moguće, ali ako su svi refleksi normalni i temperatura ne izaziva zabrinutost, onda nema razloga za paniku.

Vrijedno je znati razloge zbog kojih mačić i dalje obilježava teritorij, kao prije kastracije. To može učiniti jer je još uvijek prekratak nakon operacije. Zrele životinje sa ustaljenim navikama vjerojatno neće odmah zaboraviti na njih. Ipak ova točka ovisi o kvaliteti operacije, točnije iskustvu liječnika. Potrebno je uzeti u obzir pojedinačne karakteristike urogenitalnog sustava kućnog ljubimca. Ili je možda samo želio malo osvete, uskoro će problem biti zaboravljen.

Promjene prehrane

Kastrirana mačka troši puno manje energije, ne treba trošiti energiju u potrazi za mačkama, postat će potpuno domaći i trebati vam pažnju i brigu.

Mačka može početi jesti više, što može dovesti do viška ugljikohidrata u tijelu. Nakupljanje velike količine masti može uzrokovati probleme sa srcem i gušteračom. Stoga prehranu životinje sada treba pomno uravnotežiti. Treba dobiti povrće, meso, mliječne proizvode, kuhana jaja, Ali pržena, dimljena, riblja jela moraju biti isključena iz njegove prehrane. Preciznije savjete o pravilnoj prehrani i brizi o životinjama dat će veterinar.

Ne zaboravite pokloniti svom ljubimcu nove igračke koje ga mogu zabavljati u vašoj odsutnosti. Pažnja vlasnika i aktivne igre pomoći će održavanju vitke mačje figure. Briga za mačku nakon kastracije nije teška, ali vrlo važna.

Sada znate pravila o skrbi za mačku nakon kastracije. Pažljivo razmislite o ovom ozbiljnom koraku, slijedite sve preporuke nakon operacije kastracije, osigurajte pravilnu njegu, a vaš zdravi ljubimac koji se ljubi, oduševit će vas svojim dugim mačjim godinama života.

Pogledajte video: STERILIZACIJA MAČAKA (Veljača 2020).

Loading...