Kako se sfinga rađa

Ovaj članak će govoriti o tome kako se odvija rođenje sfinge. Uz to, razmotrit će se tema prvog rođenja kod mačaka, primarni znakovi janjadenja i razdoblje nakon porođaja.

Opće informacije o rođenju sfinge

Kanadski i don sfinge sjajne su mame za svoje mačiće. Pojedinci ove pasmine prirodno posjeduju visoko razvijeni majčinski instinkt.

Razdoblje trudnoće kod ove pasmine, kao i kod većine mačaka, traje od 58 do 72 dana. Najčešće mačka sfinga rodi 3 do 6 mačića.

Kod mačaka sfinge porođaj se odvija u pravilu bez komplikacija i problema, što se tiče gestacijskog razdoblja, tada se rijetko pojavljuju i poteškoće.

Sfinge nakon porođaja

Kad se rodi posljednje mače, mačke nakon poroda počinju se aktivno baviti vlastitom higijenom i lizati mačiće. Mama se mačka opusti i procijedi.

Ako se kućni ljubimac ne može nositi s lizanjem mladunaca, tada joj je potrebno pomoći. Da biste to učinili, mačku samo obrišite ručnikom s toplom vodom i stavite ga pod njušku.

Odmah nakon janjenja potrebno je leglo promijeniti u čisto, mački dati toplo mlijeko i staviti mačiće ispod nje. Ne možete stvarati buku i nepotrebno uznemiravati kućnog ljubimca.

Pored svega navedenog, potrebno je osigurati da svaki mačić pronađe bradavicu i počne je sisati. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja su vitalna za bebe.

Nakon janjenja mačka će imati vaginalni iscjedak još tjedan dana. Ako se iscjedak i dalje pojavljuje, tada je potrebno pokazati mačku veterinaru. Posebno je vrijedno obratiti pažnju na boju iscjedaka, oni ne bi trebali biti crveni i posebno gnojni.

Značajke prvog rođenja

Nema posebnih karakteristika ove pasmine tijekom trudnoće i janjadbe. Stoga, pitanje kako roditi sfinge? Možete odgovoriti samo na jednu stvar - prilično lako.

Međutim, kada se sfinge rode, posebno prvi put, mogu zahtijevati prisustvo domaćina. Oni to izjavljuju uz glasnu meow.

U tako presudnom trenutku kućni ljubimac treba moralnu potporu i prisustvo osobe koja joj je blizu.

Ipak, postoji niz stvari na koje je potrebno voditi računa unaprijed kako bi majčino prvo jagnjenje išlo nesmetano.

Prije rođenja potrebno je pripremiti mjesto za mačku, Kartonska kutija s otvorenim vrhom je idealna; na stranama se mogu napraviti rupe za bolju ventilaciju. Također je vrijedno voditi brigu o izolaciji kutije ručnicima ili drugim stvarima. Nije loše koristiti jastuk za grijanje, mačići trebaju biti topli.

Najčešće, sfinge rađaju mačiće bez pomoći (tj. Pomoć vlasnika). Međutim, potrebno je imati niz improviziranih sredstava i alata za hitne slučajeve i olakšati rodni kanal potomstva. Glavni se popis sastoji od sljedećih stvari:

 • Pipetom za uklanjanje sluzi iz usne šupljine i dišnih putova;
 • Sterilne škare i konac;
 • Pelene ili čiste krpe;
 • Čista voda s temperaturom od 38 stupnjeva;
 • Tečni parafin;
 • Zamjena za mačje mlijeko;
 • antiseptik;
 • Broj veterinara koji će vam pomoći u slučaju više sile.

Sfinge prije porođaja - znakovi

Prvi znakovi početka porođaja kod pojedinca počinju se pojavljivati ​​2-3 dana prije janjenja. Prema tome, s pristupom "dana X" mačka se počinje ponašati sve više i nemirnije.

Simptomi:

 • 24-72 sata prije početka porođaja rektalna temperatura sfinge može pasti na 36,7-37 stupnjeva;
 • Za 24-48 sati, kućni ljubimac počinje aktivno lizati ingvinalnu regiju, genitalije stječu crvenu ili ružičastu nijansu;
 • 4-8 sati prije početka borbe, mačka, "slauči", također može biti jako zabrinuta, meow (nazovite vlasnika), pokušajte je ostaviti na osami;
 • Nije potrebno, ali tkiva oko bradavice mogu nateći i imati groznicu;
 • Najčešće se smanjuje apetit, žeđ ostaje stabilna;
 • Neposredno prije samog rođenja, sluzni čep odlazi;
 • Mačići se počinju baciti i okretati i zauzimaju prvi položaj glave;
 • Prve, slabe kontrakcije mogu trajati i do osam sati.

Koliko dugo rodi sfinga

Vrijeme rođenja mačića prvenstveno ovisi o njihovom broju. Mačka jagnjenja u prosjeku traje oko 12 sati, Međutim, ako borbe mačaka traju više od 3 sata, odmah trebate kontaktirati svog veterinara.

Nadamo se da vam je naš članak bio koristan!

Pogledajte video: Drevni Egipat - Tajne egipatskih faraona dok. film (Veljača 2020).

Loading...