Alergija na pile na psa

Alergija na piletinu kod psa - postoji li znanstvena podloga za ovaj koncept? Shvatimo to pitanje. Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca smatraju se istinskim stručnjacima u veterinarskoj medicini. Čini im se da otkad čitaju mnoge članke i postove na obrascu, znaju apsolutno sve. A kad je doista riječ o zdravlju, onda prije svega takvi "specijalci" obratite pažnju na savjete članova foruma (isti "stručnjaci" kao i oni sami), a ne na preporuke veterinara. Neki čak čitaju svakakve mitove i vjeruju da je to stvarnost.

Isto se odnosi i na mitove o piletini i psu. Gotovo svi „stručnjaci za čuda“, primijetivši simptome alergije kod svog ljubimca, sigurni su da razlog leži upravo u hranjenoj piletini (ili u hrani koja sadrži ovu pticu). Ali nije sve istina. Pogledajmo što je stvarnost, a što je zapravo mit.

Stvarnost ili mit?

Pogledajmo najčešća mišljenja o alergijama pasa na piletinu i s čime se mogu povezati.

Pas je počeo svrbeti, ali buve nisu vidljive / ne, što znači da životinja ima alergiju na hranu

U stvarnosti to nije tako. Možda nećete odmah pronaći štetni insekt koji uzrokuje da vaš ljubimac stalno svrbi. Dovoljno je da neki psi pokupe samo jednu buhu, a oni reagiraju kao da stotine parazita usisavaju krv iz njih. Pa, postoje takve preosjetljive šapice. A ogrlice i kapi protiv buva i krpelja ne štede (ili je došlo vrijeme obrade, a zaštita je oslabila). Takvi će kućni ljubimci imati osip na svojoj koži (točnije, dermatitis).

Ali čak i ako nema ektoparazita, tada se pojava svrbeža i dermatitisa može povezati s hrpom drugih razloga.

  • To mogu biti i šamponi (nikad ne znate što je oprati životinju, neki "grijeh" pomoću ljudske kozmetike);
  • I lijekovi (alergije na lijekove često se bilježe kod životinja);
  • I na kemikalijama za kućanstvo (slabo opran pod nakon uporabe deterdženata i sredstava za čišćenje);
  • Čak i životinjske prostirke imaju preosjetljivost;
  • Sobne biljke, prašina i drugi alergeni mogu uzrokovati da pas vrlo svrbi.

A apsolutno nije nužno da pas počne svrbež kože zbog hrane.

Psu se ne smije dati suha hrana s piletinom, inače će kućni ljubimac razviti alergiju. Bolje je odabrati hranu s janjetinom / govedinom i drugim mesom.

Zapravo, ovo je čisti mit. Ne tako često tijelo psa reagira na piletinu. Ali za svinjetinu, soju, govedinu i mliječne proizvode puno češće. Stoga će svaku hranu u početku morati davati na vlastitu odgovornost i rizik. I tek tada, procijenivši reakciju šapta, donesete odluku hoćete li dati ovu hranu ili ne. Ne bojte se hrane s piletinom. Samo s visokoproteinskim namirnicama morate biti oprezni. Oni su gotovo uvijek alergeni za tijelo. Stoga bi prehrana za psa trebala biti sastavljena uzimajući u obzir njegovu osjetljivost na određeni prehrambeni proizvod.

Čim je pas počeo jesti pileću hranu, odmah je počeo svrbeti. Alergična je na piletinu.

Teško je reći je li ovo mit ili stvarnost. Možemo reći da je 50 do 50. Ili je pas stvarno alergičan na piletinu (što se ne bilježi često), ili je kućni ljubimac toliko preosjetljiv na neke druge komponente hrane (na primjer, soju). Ne vrijedi sami otkriti uzrok bolesti. Slažete se, ako izbacite ovu hranu, onda simptomi mogu nestati, jer osim piletine u prehrani neće biti pravog alergena. I nećete moći otkriti je li ta ptica tačno izazvala takvu reakciju u životinji ili nešto treće.

Šlag možete prenijeti na dijetnu hranu (u njemu nema proteina). Izuzetno je važno da u ovom periodu psa ne mazite sa stola, da mu daje dobrote. Inače nećete znati je li hrana svrbež. Ne očekujte da će životinja prestati svrbež odmah nakon otkazivanja hrane. Ovo će potrajati neko vrijeme (neki se kućni ljubimci oporave za par dana, dok drugi trebaju gotovo mjesec dana).

Najtačniji rezultat može se dobiti u dobroj veterinarskoj klinici. Veterinar će provesti alergijski test kako bi se uvjerio da brkovi imaju takvu reakciju.

Veterinar ne zna ništa. Ali na internetu neki stručnjaci sjede na forumu, a susjed je to već imao.

Svaki je pas individualan, A ako je susjedovom psu dijagnosticirana alergija na piletinu, onda to ne znači da i vaš susjed ima istu alergiju. Ne treba se oslanjati samo na riječi uzgajivača pasa. Da biste u potpunosti isključili pticu iz prehrane vašeg kućnog ljubimca, bilo bi lijepo imati rezultate testova na rukama. Idite u veterinarsku kliniku. Jednostavnim testom krvi već će biti jasno je li vaš ljubimac trenutno alergičan. Ako ste to "otkrili", tada možete provesti testove alergija kako biste s apsolutnom sigurnošću znali što točno treba ukloniti iz prehrane (a možda čak i kod kuće).

Shvatite da na forumima često sjede jednostavni vlasnici životinja, a ne stručnjaci. I kažu da su i oni negdje čuli, vidjeli, čitali. Nekakav gluh telefon. Većina podataka je iskrivljena, što rezultira da takvi "profesionalci" i "stručnjaci" zavode druge. Osim toga, vrijedno je razumjeti da čak i "iznutra" jedna pasmina može biti poput "oboljelih od alergije" u odnosu na piletinu, kao i predstavnika koji ovu pticu jedu u bilo kojem obliku.

Alergija ili ...

Neki vlasnici zbunjuju simptome drugih bolesti s alergijama. Uz to, događa se da su „izravni“ (s izravnim kontaktom s „iritantnim“ faktorom: hranom, lijekovima, šamponom, kemikalijama za kućanstvo i dr.) I „neizravni“ (na pozadini druge bolesti). Na primjer, s mnogim zaraznim i parazitskim bolestima, životinja razvija simptome koji su slični znakovima alergije.

Vrlo je važno započeti ispravan i učinkovit tretman na vrijeme, eliminirajući vjerojatnost da životinja dođe u kontakt s iritantnim čimbenikom. A za to se mora otkriti i ovaj faktor. I daleko je to uvijek moguće brzo.

Davanje lijekova protiv alergija bez otkrivanja razloga nije opcija. Da, simptomi će nestati, ali imunološki sustav će patiti, a cijelo tijelo će početi "propadati" iznutra. Kakva će biti ova terapija za životinju, nemoguće je nagađati.

Posavjetujte se s dobrim i iskusnim veterinarom. Samo će on pomoći da shvatite što se događa s vašim kućnim ljubimcem. Pas je alergičan na piletinu ili nešto drugo, ili to možda nije uopće, nego neka druga bolest. Ako je potrebno, provedite dodatne preglede, napravite dijetnu terapiju.

Shvatite da savjeti iskusnih i iskusnih uzgajivača pasa ne samo da ne mogu biti prikladni za vaš slučaj, već će naštetiti i životinji. Ako se jedan veterinar nije mogao nositi, to ne znači da su svi takvi i da morate slijediti savjete onih koji su navodno "uspjeli izliječiti" svog psa. Idite na drugu kliniku, idealno onu koja ima laboratorij (da bi se krv mogla pregledati).

Malo o alergijama na pse u principu (uključujući hranu) u videu:

Još imate pitanja? Možete ih pitati kod veterinara naše stranice u polju za komentare ispod, koji će na njih odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Pogledajte video: The Food Matrix - 101 Reasons to Go Vegan (Studeni 2019).

Loading...