Amoksicilin za mačke

Amoksicilin je učinkovito i sigurno antibakterijsko sredstvo koje se koristi za mačke i mačke s infekcijama gastrointestinalnog trakta, genitourinarnog i dišnog sustava, mekih tkiva. Dugo se uspješno koristi u veterini za razne bolesti bakterijskog podrijetla, jer ima širok spektar djelovanja.

Oblik i značajke lijeka

Amoksicilin za životinje dostupan je u tri oblika doziranja:

 • suspenzija za injekcije;
 • tablete;
 • prah.

Za liječenje mačaka obično se koristi suspenzija za injekcije, povremeno tablete. Zbog male težine, prilično je teško izračunati ispravnu dozu tableta i praha, posebno kod kuće, što znači da se povećava rizik od predoziranja i nuspojava.

Suspenzija je 15% -tna otopina amoksicilin trihidrata, to jest, 1 mg tekućine sadrži 150 mg aktivne tvari. Izvana je uljna viskozna tekućina bijele boje. Pakira se u boce od prozirnog i tamnog stakla. U ljekarnama se nalaze boce od 10, 100 i 250 ml. Za mačke je pametno kupiti samo posude od 10 milimetara.

Amoksicilin je uobičajeni antibiotik. Proizvodi se ne samo za životinje, već i za ljude. Često se nalazi u običnim ljekarnama u obliku tableta, kapsula, suspenzija za oralnu primjenu. Ponekad se ljudi pitaju može li se ljudski amoksicilin dati mačkama. Mačkama nije vrijedno davati ljudski amoksicilin jer je koncentracija aktivne tvari u njemu obično mnogo veća, pa će biti teško izračunati točnu dozu. Ako iz nekog razloga nije bilo moguće kupiti lijek namijenjen životinjama, zamolite veterinara da izračuna potrebnu dozu.

Princip rada

Amoksicilin trihidrat, koji je aktivna komponenta lijeka, ima izražen baktericidni učinak. Mehanizam njegovog djelovanja je blokiranje proizvodnje tvari koja je dio staničnih zidova. Također, lijek ometa proizvodnju enzima u bakterijskoj stanici, što dovodi do njegovog uništavanja. Amoksicilin ima širok spektar djelovanja. Učinkovito utječe na sljedeće patogene:

 • stafilokoki;
 • streptokoki;
 • leptospira;
 • Proteus;
 • salmonele;
 • Listeria;
 • Escherichia coli;
 • enterokoka;
 • klostridija i drugi

Amoksicilin spada u antibiotike penicilina. S mjesta ubrizgavanja dobro prodire u krvotok i širi se cijelim tijelom. Maksimalna koncentracija javlja se za samo 1-2 sata, a terapeutski učinak traje 48 sati. Lijek iz životinjskog tijela uglavnom se izlučuje zajedno s urinom.

Koliko

Pored relativne sigurnosti i visoke učinkovitosti, prihvatljiva cijena može se pripisati prednostima upotrebe Amoksicilina za mačke. Boca od 10 ml košta 220-280 rubalja, a kapacitet od 100 ml - od 500 do 800 rubalja, ovisno o proizvođaču. Istina, kupnja velike boce za mačke nije preporučljiva, jer nakon otvaranja spremnika lijek možete koristiti samo 28 dana. Pakiranje od 20 tableta košta 50-70 rubalja.

Trenutna cijena lijeka možete vidjeti ovdje i kupiti ga ovdje:

Indikacije za uporabu

Prema uputama za uporabu, Amoksicilin se propisuje mačkama u sljedećim slučajevima:

 • s leptospirozom;
 • sa salmonelozom;
 • s enteritisom;
 • s enterokolitisom;
 • s apscesom;
 • s cistitisom;
 • s endometritisom;
 • s mastitisom;
 • s vaginitisom;
 • s kolibakteriozom;
 • s proljevom;
 • s rinitisom;
 • s upalom pluća;
 • s crijevnim infekcijama;
 • s drugim patologijama uzrokovanim bakterijama osjetljivim na penicilin.

Također, lijek se može koristiti u upalnim procesima mekih tkiva, provociranim infekcijama. Lijek se također koristi za sprječavanje komplikacija nakon operacije.

Obratite pažnju! Lijek se, poput ostalih antibiotika, može koristiti za liječenje mačaka samo prema uputama liječnika. Nemojte koristiti Amoxicillin za samo-lijekove, jer ako se ne dozira pravilno i ne koristi, to može uzrokovati loše zdravlje.

Kako se prijaviti

Uputa za uporabu kaže da se injekcije Amoksicilina daju mačkama intramuskularno ili subkutano. Lijek se ne smije davati intravenski. Za injekciju koristite jednokratne sterilne štrcaljke. Može se upotrijebiti tanka igla inzulinska štrcaljka. Prije upotrebe, bočicu sa suspenzijom treba dobro protresti da otopina postane homogena.

Antibakterijsko sredstvo daje se jednom u dozi od 0,1 ml na 1 kg težine. Ako je potrebno, postupak se ponavlja nakon 48 sati. S teškim tijekom bolesti, broj injekcija može se povećati do 3-5 puta. Injekcije se rade u razmaku od dva dana. Trajanje liječenja određuje veterinar ovisno o simptomima, bolesti i općem zdravstvenom stanju. Ako je potrebno opetovano uzimanje lijeka, injekcije je potrebno obaviti na različitim mjestima.

Obratite pažnju! Strogo je zabranjeno miješanje Amoksicilina s drugim lijekovima u istoj štrcaljki.

Tablete

Kada koristite tablete, doziranje se izračunava na sljedeći način - 12,5 mg aktivne tvari na 1 kg težine. Potrebno je uzeti u obzir koncentraciju aktivne tvari. Na primjer, tableta Amoksicilina 250 mg dizajnirana je za 20 kg težine. Za životinju koja teži oko 5 kg, trebat će samo četvrtina jedne tablete.

Bolje je davati tablete na silu, polaganjem na korijen jezika. Budući da je lijek gorak, kod mačaka može izazvati bogato lučenje sline. Trajanje liječenja pri korištenju ovog oblika doziranja je 5-7 dana. Tablete se daju jednom dnevno. S teškom patologijom, Amoksicilin se daje dva puta dnevno ili se jedna doza udvostruči - do 25 mg po 1 kg.

Kontraindikacije i nuspojave

Kontraindikacija za uporabu antibakterijskog sredstva za mačke je pojedinačna netolerancija penicilina. Također je vrijedno odbiti upotrebu antibiotika u takvim slučajevima:

 • s zatajenjem bubrega i ozbiljnim oštećenjem bubrega;
 • s zatajenjem jetre.

Liječnik donosi odluku o korištenju lijeka tijekom trudnoće i dojenja, kao i za male mačiće, u svakom slučaju pojedinačno, nakon što odvaži sve rizike. Iako se u usporedbi s drugim antibioticima Amoksicilin smatra sigurnim lijekom, predoziranje može uzrokovati ozbiljne poremećaje u razvoju potomaka.

Obratite pažnju! Zabranjeno je kombinirati uporabu lijeka s drugim antibioticima.

Na mjestu ubrizgavanja može se pojaviti oticanje. Obično prolazi sam u roku od 1-2 dana i ne zahtijeva poseban tretman. Da biste spriječili pojavu edema, nakon ubrizgavanja otopine lijeka, mjesto ubrizgavanja treba lagano masirati.

S netolerancijom se može razviti alergijska reakcija. U ovom slučaju zaustavlja se uporaba lijeka. Životinji su propisani glukokortikosteroidi i simptomatsko liječenje. Ponekad lijek uzrokuje nuspojave:

 • povraćanje;
 • proljev;
 • tahikardija;
 • kršenje koordinacije pokreta, itd.

Rizik od nuspojava javlja se s predoziranjem. Kada se pojave gornji simptomi, primjena lijeka se otkazuje. Životinji je propisano simptomatsko liječenje.

Pri korištenju Amoksicilina može se razviti disbioza i imunitet, pa se životinji dodatno propisuju vitaminski kompleksi ili imunomodulatori, kao i sredstva koja sadrže laktobacil i bifidobakterije za obnavljanje crijevne mikroflore.

Recenzije vlasnika

Tatjana, ljubavnica trogodišnje mačke:

"Amoksicilin su koristili dvaput za svoju mačku. Prvi put kad su nam je propisali u liječenju cistitisa, drugi put nakon sterilizacije radi sprečavanja komplikacija. Oba puta Marquise je dobro podnijela injekcije. Injektirali su je supkutano (sami). Jeftin, ali dobar lijek."

Marina, vlasnica britanske mačke:

"Nisam ni sumnjao da mačke mogu imati upalu pluća. Kad je naš Britanac u početku imao kašalj, nisu pridavali veliku važnost, ali kad je disanje postalo otežano, otišli su u bolnicu. Liječnik je propisao složeno liječenje, ali glavna funkcija je dobila antibiotik Amoksicilin. 2 sata nakon toga nakon prve injekcije mačka je počela disati ravnomjernije i lakše, postala je aktivnija (prije toga ležala je gotovo nepomično). Bilo je potrebno još dvije injekcije da se potpuno oporavi. Sada ništa ne podsjeća na neugodan događaj. "

Pregledi veterinara

Lyudmila Anatolyevna, veterinarka sa 16 godina iskustva:

"Amoksicilin je djelotvoran antibiotik širokog spektra djelovanja. Mislim da je ovaj lijek jedna od najboljih opcija za životinje, jer ima blagi učinak. U mojoj praksi rijetko je bilo slučajeva alergijskih reakcija, ali nikad nije bilo smrti od ovog lijeka, iako sam ga koristio čak i za male mačići. "

Victor, veterinar sa 7 godina iskustva:

"Izvrsno antibakterijsko sredstvo. Često ga propisujem mačkama i psima. Među prednostima želim spomenuti širok raspon djelovanja, rijetku pojavu nuspojava, visoku učinkovitost, dostupnost (prodaje se u svim veterinarskim ljekarnama). Ali ne biste je trebali koristiti bez recepta liječnika."

Pogledajte video: Probala sam origano !!! fuj (Studeni 2019).

Loading...