Psihologija grabežljivca i "plijena", ili je moguće prijateljstvo?

U prirodnim uvjetima, purica pleni glodavcima, pokušavajući zaštititi svoj teritorij i kuću vlasnika od štetočina. Ali sada mnogi drže kod kuće ukrasne štakore koji su, za razliku od onih na ulici, vrlo simpatični i smiješni. Poput pasa ili mačaka, štakori imaju ogroman broj pasmina. I svaki je na svoj način sladak.

Mnogi, vidjevši fotografiju simpatičnog glodavca, žele je nabaviti za sebe. Netko počne proučavati tematsku literaturu, komunicirati na forumima, tražiti dobre uzgajivače pasmine koja im se sviđa u svom ili susjednom gradu. Drugi kupuju bez razmišljanja prvog glodavca koji naiđe, a da uopće ne misle da se na ptičjim tržištima prodaju ne uvijek zdravi kućni ljubimci.

Ali danas ćemo govoriti o tome kako se mačka i dekorativni štakora spoje, što im je prirodno. Hoće li se glodavac brinuti zbog prisutnosti kvrga ili će se mačka više bojati štakora? Kako se sprijateljiti? I vrijedi li pokrenuti simpatičnog ušiju ako mačka već živi kod kuće?

Kako se slagati s mačkom i štakorom

Mnogo ovisi o prirodi kućnih ljubimaca. Ako je mačka, kao i obično, mirna i potpuno ravnodušna prema svim stanovnicima kuće, tada ne bi trebalo biti problema. Može se bojati štakora, ali samo zato što nikada ranije nije vidjela tako slatkog Mickey Mousea. Tu će sigurno biti prvo zanimanje. Mačka dolazi i njuška kavez glodavcem. A ako se mačka jako boji, onda se više neće približavati kavezu. Da biste napadali sve više, jednostavno će se držati koliko je to moguće.

Ako je mačka u početku agresivna ili iz roda Pied Piper, onda je bolje osigurati se. Takav će puk uvijek biti spreman za napad i zadaviti glodavca. Ovdje vlasnik treba razmisliti: ili ne uzimati štakora ili ga zaštititi od napada grabežljivca (kavez stavite visoko, van dosega mačke, ne ostavljajte životinje same ni nakratko). Ne treba se osloniti na slučajnost. Bit ćete odgovorni i za bebu i za mačku. U svakom slučaju, to će biti stresno za oba ljubimca. Samo za jedan "duet" hoće li brzo završiti, životinje će se sprijateljiti. A za drugi savez, ovaj će stres trajati sve dok obje životinje žive na istom teritoriju.

Međutim, ne biste trebali misliti da to ovisi samo o prirodi mačke kako će se grabežljivac i ukrasni štakor slagati. Vjerujte mi, ovaj simpatični glodavac je daleko od obrambenog. Naoružan je upornim šapama s oštrim kandžama i snažnim oštrim zubima. A ako netko posegne za teritorijom ili životom djeteta, tada će se boriti za njih. A čini se da nije dovoljno.

Puno korisnih i zanimljivih podataka o ukrasnim štakorovima nalazi se na web stranici //ratmania.ru

Bilo je slučajeva kada su domaće mačke postale "žrtve". Neki su glodavci u strahu držali vrisak, neustrašivo ih napadajući ili maltretirajući (gurajući im šapke ili dlake, pokušavajući zagristi nos ili šapu ako se mačka preblizu šipkama u kavezu). A onda vlasnici već moraju razmišljati o tome kako zaštititi mačku od napada cutie eared. Ali takve se badasi ne susreću tako često. Pa čak i ako imate upravo takve neustrašive zablude, to ne znači da ga možete ostaviti na miru s mačkom. Da, zalaže se za sebe, ali što ga može koštati?

Mačke koje se boje svega, čak i vlastite sjene, puno su rjeđe naići. A takvi će kućni ljubimci ostati što dalje od kaveza s glodavcem. Ne forsirajte poznanstvo ili komunikaciju životinja jedni s drugima. Ovo će biti stresno za oboje. I ne zaboravite da štakor za bebe štakorica ima sićušno srce, kilogram puno brže od mačke. A zbog straha čak će i drhtati, što je vrlo loše.

Kako shvatiti je li moguće istovremeno dobiti mačku i štakora?

Mnogi pokušavaju sprijateljiti se s predatorom i "plijenom" za prekrasne fotografije. Ali to je ogroman rizik. To je ekvivalent ako ste posađeni u blizini obučenog tigra. Evo pravog "ruskog ruleta". Ili će sve biti u redu, ili će vas ugristi, usprkos treneru. U svakom slučaju, strah će i dalje biti jedan. Dakle, vrijedi li to učiniti s štakorom? Jedna je stvar ako se kućni ljubimci sami posegnu i zainteresiraju se. Još jedna stvar, ako ćete biti pokretač ovog "prijateljstva".

U svakom slučaju, dobro razmislite unaprijed: jeste li spremni za takvu odgovornost? Nije lako sebi nabaviti novu zvijer. Preuzimate odgovornost za njegov život i zdravlje. Možete li mu pružiti dostojanstven i miran život? Imate li mjesta u kući u koju mačka neće doći? Samo ovo mjesto za kavez ne smije biti u propuhu ili u hladnoj / vlažnoj sobi.

Također, razmislite o tome kako će vaša mačka reagirati na novog člana obitelji. Znate njezin lik, primijetili ste kako reagira na goste ili druge životinje. Ljubomoran ljubimac ili je spreman podijeliti vas s barem cijelim svijetom.

Kućni ljubimci nisu igračke. Izuzetno je važno da sve razmislite unaprijed, a da ne propustite prvu životinju koja vam se dopadne, odvučete je u kuću, a onda se zapitate hoće li se mačka i štakor slagati ili ne?

Druga je stvar kad već imate glodavca i našli ste / kupili ili vam predstavili mačku. S djetetom je malo lakše, iako njegova znatiželja i žudnja za igrama mogu ozlijediti šapta glodavaca. Sve kontakte među životinjama morat ćete ne samo kontrolirati (tako da se mačić ne igra previše i ne nanosi štetu ili ga uplašeni štakor ne nanosi štetu), već i dozirati ga. Mačići su neustrašiviji od odraslih mačaka. To je zbog činjenice da svijet još uvijek znaju i svi su zainteresirani i novi. Iako se u prvom susretu gotovo svi sitni kvrgavi plaše, oni postaju luk i pokušavaju odskočiti. Iako tada to još uvijek zanima, i mačić posegne za mirisom i dodirom neznanca. U svakom slučaju, ove dvije vrste ne možete ostaviti bez vašeg nadzora. Čak i ako se ne boje jedno drugo i sprijatelji se od prve sekunde, može se dogoditi bilo što. To su životinje i nemoguće je pročitati njihove misli.

I zapamtite, ako mačka (ili njeni rođaci) pripadaju rodu mišolovki ili hvatača štakora, onda je bolje da glodavce ne držite kod kuće. Geni prije ili kasnije preuzmu svoj danak.

Pogledajte video: O omalovažavanju drugih Lk 18, 9-14 (Studeni 2019).

Loading...