Kako hraniti mjesečnog mačića?

Mnogi ljudi, usvojili su malu pahuljastu kvržicu, ne znaju kako nahraniti mjesečnog mačića bez mačke, kako se igrati s njim i brinuti se za njega. Naravno, najbolja opcija za tek rođenog kućnog ljubimca je majčino mlijeko i svaka osoba koja to najmanje zna reći će da ne možete oduzeti životinju od majke u tako mladoj dobi.

Mačić u dobi od 1 mjeseca još uvijek nije dovoljno jak za neovisan život, njegov imunitet je još uvijek prešibak, a većinu navika koje osiguravaju zdrav život djeteta treba usaditi u mačku. Ali slučajevi u kojima pitanje - kako hraniti mačiće bez mačke, postaje relevantno, i dalje se događaju, a postoji potreba da vlastitim naporima nahranite dijete. Pa, pogledajmo pravila hranjenja jednomjesečnog mačića i saznaćemo sve korisne informacije u vezi s tim pitanjem, uzimajući u obzir nijanse koje uključuju sigurnost zdravlja i života malog stvorenja.

Pravila hranjenja

Da biste hranili mačića 1 mjesec prema svim kanonima, morate se pridržavati pravila:

 • nemojte hraniti dijete mljevenim mesom;
 • dodajte vitamine u prehranu mačića;
 • ne dajte peradi meso dok mrvice ne počnu žvakati goveđe meso;
 • Za kontrolu reakcije kućnog ljubimca na nepoznatu hranu, novu hranu je potrebno davati postepeno, jedan obrok dnevno.

Ako se mrvica mora naviknuti na suhu hranu, učinite to na sljedeći način: natopite malu količinu hrane u prokuhanu vodu. Zatim razmažite dobivenu kašu po nebu mačića. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta, svaki put kad namočite hranu manje. Ponavljajte postupak dok kućni ljubimac ne počne sam grickati hranu.

Kiselo-mliječni proizvodi

Mačiću životni vijek od mjesec dana nije dovoljan i on, kao i svakoj bebi, treba mliječne formule. Za nadoknadu potrebe za ovim zdravim proizvodom izvrsno je kuhano mlijeko s malom količinom meda (mala žlica po čaši). Ako govorimo o prioritetima pri odabiru mliječnog proizvoda, onda je bolje zaustaviti izbor na kremi (udio masti od 8%). Ako je moguće, bilo bi lijepo ako dijete mažete kozjim mlijekom ili nekim kiselim mliječnim proizvodom:

 • fermentirano pečeno mlijeko;
 • jogurt;
 • jogurt i nadjev.

Čvrsti proizvodi

Čvrsta hrana poput kaše, sir, treba uvesti u prehranu mačića u 1 mjesecu postupno i postepeno. Obavezno dajte djetetu puno vode. Najbolje je ako uzmete kašu od zdroba kao osnovu čvrste prehrane.

Tada mu možete dodati malo skute. Nakon toga mačić se može tretirati kuhanim jajetom, ali ne svim, već samo žumanjkom. Jaje treba davati nekoliko puta tjedno. Bit će bolje ako ga prethodno mijesite, a mrvice ne hranite u komadima. Isto se odnosi i na naknadni proizvod - meso i ribu. Također ih treba izrezati na male trake. Bilo koji drugi čvrsti proizvod može se pomiješati s kašom. Prema pravilima hranjenja riba, mačiću treba davati ne više od jednom svakih 5-7 dana, dok ga je bolje kuhati ili izrezati vrlo sitno. Mačići u dobi od mjesec dana ne preporučuje se davati slanu i dimljenu ribu.

Povrće i voće stavite kao zasebnu stavku.

Vitamini i vlakna

Beba se može i treba hraniti hranom koja sadrži mnogo vitamina:

 • jabuke;
 • krastavci;
 • sve vrste zelenila.

Da bi se kućni ljubimac uspješno nosio s predloženom delicijom, proizvod će mu trebati mljeven. Jednom tjedno dijete možete hraniti juhom bez ikakvih začina. Ima smisla davati povrće i voće samo povremeno - 1-2 puta tjedno i po malo.

Općenito, to su glavne odredbe o tome kako hraniti mačiće bez mačke. Ako se pridržavate barem nekih preporuka i djetetu date vitamine, kućni ljubimac će se razviti u pravom smjeru i oduševiti vas dobrim zdravljem i dobrim apetitom.

Kako naučiti mjesečnog mačića da jede sam?

Stoga smo postavili jedno od glavnih pitanja koja se tiču ​​skrbi mjesečnog mačića - kako i kada ga trebate naučiti samostalno jesti, a za dovršenje ovog postupka bit će potrebno vrijeme. Tipično, mačić počinje pokazivati ​​interes za tanjur u dobi od tri tjedna. U ovom trenutku više ga zanima proces konzumiranja hrane odraslih životinja nego sama hrana.

Ali u svakom slučaju, tročasovna dob je najbolje razdoblje za početak navikavanja mačića da jede sam.

Počnite s mlijekom. Da biste to učinili, ulijte mlijeko u mačji tanjur, a zatim umočite prst u njega i pustite da se kvržica raspadne. Beba će brzo shvatiti da je to vrlo ukusna poslastica i posegnuti će za zdjelom. Nakon toga mačić se već može pokositi licem u mlijeku, ali glavna stvar je ne pretjerati, inače se dijete može uplašiti ili ugušiti. Nakon što mačić liže lice nekoliko puta, možete mu pokušati pružiti slobodu pokreta. Najvjerojatnije, kućni ljubimac će posegnuti za tanjurom i nakon kratkog trzaja priroda će preuzeti svoj danak i on će početi krcati. Ako prvi pokušaj nije bio uspješan, postupak treba ponoviti.

U početku beba može njuškati i čak kihnuti - to je normalno, jer samo uči. Drugo se mače može oduzeti i penjati se šakama pravo u šalicu, takve trenutke treba zaustaviti i životinju vratiti u svoj uobičajeni položaj za jelo. Da biste to učinili, izvadite djetetove udove s tanjura i obrišite ih. Ako se situacija ponovi, držite zvijer i dajte mu do znanja da se to ne smije učiniti. Tada će takvi incidenti prestati.

Budite pažljivi i strpljivi prema svojoj maloj životinji, a za nekoliko dana mačić će početi jesti sam. Općenito, dob u tom pitanju nije od temeljne važnosti, ovdje je najvažnije pokazati strpljenje i revnost. Kad se mačić počne hraniti, ne žurite ga puniti sirovim mesom i krumpirom. Uostalom, prehrana mačića od 1 do 3 mjeseca treba se planirati uzimajući u obzir njegovo neformirano tijelo, a za najbolji rezultat bolje je dati ljubimcu mogućnost da postupno prepozna i drugu hranu osim mlijeka.

Dijeta mjesečnih mačića

Koja je dijeta najbolja za mjesečnog mačića - suhu hranu ili prirodnu hranu? To je teško pitanje i u krugovima uzgajivača mačaka već dugi niz godina postoje ozbiljne sporove o prednostima određene vrste hranjenja.

Naravno, ako uzmemo hranu kao osnovu, u koju je proizvođač stavio sve što je potrebno za mrvicu za zdravlje: vitamine, minerale i druge korisne dodatke, bilo bi lijepo ako mjesečnog mačića hranite upravo takvom hranom. Osim toga, vlasnik životinje oslobođen je mnogih konvencija koje se pojavljuju kod ljudi koji hrane mrvice domaćom hranom. I s gledišta veterinara, uravnoteženo hranjenje korisno je za cjeloviti razvoj kućnog ljubimca. Ali je li suha hrana prikladna za vaše mače i sadrži li sve ono što proizvođač obeća. Da, možda ste upravo uzgajali više od jedne generacije mačića na zdravoj domaćoj hrani i ne vjerujte sumnjivim suhim komadima. Situacije su različite, pa ćemo analizirati obje mogućnosti, a koja će odgovarati vašem mačiću, sami ćete odabrati. Ali s bilo kojim ishodom, trebali biste se sjetiti glavnih važnih pravila:

 1. Nazvat ćemo prvo pravilo - "ili - ili." To znači da ako ste počeli hraniti mjesečnog mačića prirodnim proizvodima, tada ne trebate dodavati suhu hranu u njegovu prehranu. Uostalom, različita hrana se probavlja na različite načine. Osim toga, mačić koji konzumira suhu hranu pije puno više tekućine od kućnog ljubimca koji jede isključivo prirodne proizvode. Stoga, ako želite zaštititi životinju od nevolja poput gastroenteritisa, koprostaze i drugih probavnih tegoba, slijedite prvo pravilo.
 2. Nadalje, je li moguće hraniti mjesečnog mačića različitim hranjenjem - bolje da ne vrijedi. Ako ste odabrali određenu marku hrane za mrvice, tada se zaustavite. Uostalom, svaka marka ima svoje karakteristične karakteristike i određene komponente. Ako se hrana miješa ili mijenja, rizik je da će mačić dobiti određene probleme povezane s razinom kalcija ili, primjerice, čudnu sliku aminokiselina. Nisu isključeni ni problemi s probavom.
 3. Posljednje osnovno pravilo je kupovina prave hrane. Za bebu nije potrebno uzimati proizvod klase - "masovno tržište". Ova je hrana slična brzoj hrani i sve ove jeftine, žive naljepnice neće donijeti mrvicama ništa dobro. Kupite premium mačiće hranu, a još bolje, super premium mačiće. Na hrani ove razine kućni ljubimac će definitivno biti zahvalan.

Prirodna hrana

Ako nastojite osigurati da se vaše mače navikne na prirodnu prehranu, pridržavajte se određenih uvjeta:

 1. Prehrana bi trebala biti raznolika. Ako se od rane dobi životinja nije navikla na određene namirnice, to se s godinama vjerojatno neće učiniti. Iz tog razloga pokušajte diverzificirati bebinu hranu, ponudite različite stvari - to će pomoći da se dijete svejedi, ne pretvori u izbirljivo stvorenje i doprinese pružanju dobre prehrane.
 2. Ne hranite komade kućnih ljubimaca sa vašeg stola. Prije svega, u velikoj ste opasnosti odgajati neprestanog prosjaka, a drugo, može oštetiti mačića, jer ljudska hrana sadrži mnogo začina i soli štetne za mlado tijelo.

Kako hraniti mjesečnog mačića, osim primarnog proizvoda - mlijeka? Mrvicu možete nahraniti s sirom. Samo je u početku bolje da ga promiješate s mlijekom do konzistencije slične kiselom vrhnju. Skuta je dobar izvor kalcija koji pomaže u sprečavanju razvoja rahitisa.

Sljedeći proizvod je pileći žumanjak (kuhani protein se može dati od 2 mjeseca). Prvo, također ga treba pomiješati s mlijekom. Sljedeći proizvodi će također imati koristi od mačića:

 • žitarice na mesnim i mliječnim juhama;
 • kuhano povrće;
 • neutralna (bez začina) juha na juhi.

Istina, neće svaki mačić s oduševljenjem bacati takvu hranu. Uostalom, čak i mjesečnik je predator. Mesni proizvodi mogu biti bilo koji. Osnovno je pravilo da meso ne smije biti masno i svako mače prvo treba kuhati, a zatim nasjeckati. Meso se kuha ne radi praktičnosti ga jede, već kako bi se spriječile razne bolesti i zarazili kućnog ljubimca helminthima.

Mačić raste prilično intenzivno, pa njegovom tijelu treba dovoljna količina minerala i vitamina. Konzumirajući običnu hranu, dijete ne dobiva uvijek pravu količinu hranjivih sastojaka u potpunosti. Stoga neće biti moguće dodavati posebne vitaminske komplekse u hranu vašeg ljubimca koje možete kupiti u bilo kojoj trgovini gdje prodaju proizvode za kućne ljubimce. Na tržištu postoji dovoljno ove vrste pripravaka i uvijek možete pokupiti nešto za svog ljubimca. Još uvijek možete uzgajati razna korisna bilja, na primjer, za klijanje pšenice.

Kao što je već spomenuto - diverzificirajte prehranu. Nepoželjno je hraniti životinju jednim mesom ili jednom ribom, ili čak samo kašom. Usput, često nije potrebno davati ribu. Dokazano je da učestalo konzumiranje ribe dovodi do upalnih bolesti bubrega. A ako s vremenom odlučite kastrirati životinju, onda je bolje potpuno isključiti ribu iz jelovnika. Prehrana mačića trebala bi biti blizu prirodnim uvjetima, to se odnosi i na temperaturni režim. Nemojte davati hladnu hranu (iz zamrzivača) i pretjerano vruću hranu. Hrana za kućne ljubimce nije soljena.

Zapamtite da bi beba trebala imati pristup vodi. To je posebno važno ako životinja jede suhu hranu, jer se u tom slučaju potrošnja vode povećava nekoliko puta u usporedbi s normalnim uvjetima. Voda bi trebala biti svježa i čista, svakodnevno je mijenjajte i praznu posudu isperite vrućom vodom ili kipućom vodom.

Gotova hrana za mjesečne mačiće

Na tržištu mačje hrane mnoge su različite marke stekle popularnost:

 • Hill's Science Plan;
 • iz malene pasmine Eukanuba Junior;
 • Royal canin size nutrition mini junior i mnogi drugi.

Pogledajmo nekoliko konkretnih primjera iz segmenta super premium mačje hrane.

 1. Royal Canin suha hrana za mačiće

Uvijek se morate sjetiti da je premium klasa najbolja hrana među najgorim predstavnicima proizvoda ove orijentacije. A ako na paketu nema prefiksa „super“ - ovo je dobar argument za sumnju u kvalitetu predstavljenog feeda. Ali ipak morate biti objektivniji. Prvo, pogledajmo prednosti Royal Canina za mačiće:

 • pristupačna cjenovna politika;
 • širok izbor okusa;
 • dostupnost kupcima;
 • veterinarski vladar.

Aktualnu cijenu hrane za mačiće možete vidjeti ovdje:

 1. Sljedeći je predstavnik super-premium hrana za mačiće Akana.

Acana nudi hranu u tri kategorije okusa: janjetina, piletina, riba.

Ako razmotrimo prednosti, Akana odlikuju sljedeće pozitivne kvalitete:

 • uravnotežena prehrana;
 • nedostatak usjeva u sastavu proizvoda;
 • nedostatak kemijske boje.

Glavni nedostaci su mali ukusi i nema preventivnih dijeta.

 1. Također vrijedi spomenuti hranu za mačiće 1 mjesec Almo Nature.

Izvori popularnosti stočne hrane nalaze se u trostrukom ispitivanju kvalitete proizvoda i prirodnosti komponenata. Općenito, hrana Almo Natur u kvaliteti je slična hranilištima VIP klase. Doista, u ovoj talijanskoj prehrani, pileće meso (kao osnova proizvoda) i njegovi derivati ​​zauzimaju 53% ukupne težine proizvoda. Još 14% ide na nealergijsku rižu.

Glavni nedostatak predstavljenog proizvoda je njegova prilično visoka cijena.

Što se ne može hraniti mjesečno mače?

Na mogućnosti i prehrambene standarde malog kućnog ljubimca treba obratiti veliku pažnju. Uostalom, ovo nije odrasla zvijer sa etabliranim organizmom i njeni su probavni organi još uvijek u fazi razvoja. Imajte na umu da mnogo toga ovisi o tome koliko pravilno hranite dijete - čak i njegov život, pa bi svaki brižni vlasnik to trebao razumjeti.

Mlijeko i meso

Što se tiče mlijeka, bolje je uzeti kozje ili sušeno, koje se prodaje u specijaliziranim prodavaonicama za životinje. Ako uzmete mliječne proizvode kao osnovu ishrane, tada životinja više odgovara hrani s malo masti.

Kućni ljubimac se ne može hraniti sirovim mesom, a u njemu su crvi i patogeni mikrobi. A bebino se tijelo neće loše nositi s tako grubom hranom.

Monotona hrana

Mače ne treba hraniti monotonom hranom. Na primjer, dajte jednu ribu ili neku žitaricu. Ova vrsta hranjenja dovodi do činjenice da će beba dobiti nedovoljnu količinu korisnih minerala. A također, ako u budućnosti ne naviknete jednomjesečnog mačića na raznoliku kuhinju, ono će postati vrlo izbirljivo, što će uzrokovati određene poteškoće.

Hrana sa stola

Mačiću nije potrebno hraniti hranu sa stola. Postoje mnogi začini neprirodni za bebino tijelo. Štetno je dati kobasice i razna dimljena mesa, a nije važno što je uključeno u njihov sastav. Isto vrijedi i za kiseli krastavac, jer se svi ti proizvodi mogu nazvati hranom za ljude, koja sadrži suvišne masnoće, sol i druge komponente.

Ne možete dati krumpir. A to se odnosi na usjev korijena općenito. Nije važno je li to sirovi gomolj, kuhani ili prženi, upamtite - krumpir ne upije želudac mačića.

Masna hrana

Mali kućni ljubimac potpuno je beskorisna svaka hrana koja sadrži puno masti. Stoga, takvi proizvodi kao što su: sir, maslac, masno meso, sve je to bolje ne davati u početku, već mrvice hraniti postupno.

 • Kosti (ptica, riba) - ovo je još jedna šteta za predstavnike mačje obitelji u cjelini.
 • Svinjetina - ova vrsta mesa za mačiće je potpuno nepotrebna, ne samo da je beskorisna, već nosi i potencijalnu prijetnju.
 • Bilo koja hrana za pse i štenad neće raditi za mačića. Njihov sastav uopće nije one komponente koje su potrebne za puni rast mrvica.
 • Kućnom ljubimcu je bolje ne davati slatkiše, bogate kvasce peciva.
 • Ne zaboravite jedno pravilo - mačića ne možete hraniti različitim hranom i miješati prirodnu hranu i gotovu hranu.

Režim i brzina hranjenja

Ako ne uzmete u obzir režim hranjenja, tada možete shvatiti koliko puta trebate sami hraniti mačića tijekom 1 mjeseca. Da biste to učinili, morate obratiti pažnju na to kako se dijete ponaša. Gladna životinja počinje vrištati, kopati se, pokazujući svoje nezadovoljstvo cijelim svojim izgledom. Takav se mačić mora hraniti u skladu s određenim standardima. A jednomjesečne mrvice koje ostaju bez majčinske skrbi trebaju slijediti određenu prehranu. Koliko puta trebate nahraniti mjesečnog mačića?

Režim hranjenja mjesečnih mačića:

 1. Bebu do dva tjedna treba hraniti 7 puta dnevno. Štoviše, u obzir se uzima i noćno vrijeme. U idealnom slučaju, svih 10 pristupa hranjenja treba podijeliti u jednake intervale.
 2. Mačići koji žive od dva tjedna do mjesec trebaju hranu 6 puta dnevno pod sličnim uvjetima.
 3. Mače u jednom mjesecu i više, može se hraniti 5-6 puta dnevno u malim obrocima.

Koliko hrane treba dati mjesečnom mačiću:

 1. Od tjedna do dva, preporučena količina je - 30 ml na 100 grama težine.
 2. Od dva do tri tjedna norma se povećava s 38 na 48 ml.
 3. Mačiću od mjesec dana potrebno je davati hranu u izračunavanju 48-53 ml sve za istih 100 grama težine.

Mačić 1 mjesec njege i hranjenja

Briga o jednomjesečnom mačiću zahtijeva poseban pristup i temeljitost. Već ste shvatili čime hraniti dijete, ali osim hrane, bebi je potrebna briga i toplina. Zapamtite da je briga za malog kućnog ljubimca usporediva s brigom za malo ljudsko dijete. Životinja se mora hraniti pravom hranom i to činiti redovito.

U ovom slučaju, ljubimcu morate dati određenu slobodu. Pustite ga da gospodari u kući, postepeno ga proučava. A ako volite milovati, a želite maziti dijete - učinite to nježno i vrlo pažljivo.

Pogledajte video: Beba je bespomoćno ležala na krevetu, a ono što je mačka uradila ćete posmatrati u čudu! (Studeni 2019).

Loading...