Kako nahraniti novorođeno mače bez mačke?

Kako i čime hraniti novorođeno mače, ako je ostao bez mačke? Najbolje rješenje je pronaći nedavno rođenu mačku i staviti mačiće na nju (u pravilu, mačiće ne dijele na prijatelje i neprijatelje). To vam uklanja glavne probleme, a onda ostaje djelovati na onome što je napisano iz knjiga o brizi o mačkama.

Treba imati na umu da u prva dva dana mačka koja je rodila mačku proizvodi kolostrum umjesto mlijeka i to u malim količinama. Ako će vaši mačići biti malo stariji od ostalih, tada ih trebate hraniti, jer u početku možda nemaju dovoljno prirodnog mlijeka. No, vrijedi napomenuti da se kod konzumiranja kolostruma u ranim danima formira primarni imunitet kod mačića. Ako nedavno nije bilo moguće pronaći mačku koja se nedavno rodila, onda možete nazvati veterinarsku kliniku. Postoji mogućnost da imaju takvu mačku registriranu. U ekstremnom slučaju objasnit ćete kako hraniti mačiće i preporučiti zamjenu mačjeg mlijeka.

Režim hranjenja novorođenih mačića

Najteži dio ovog postupka je održavanje rasporeda, jer da biste mogli nahraniti novorođeno mačete, morate ići četiri sata svaka dva do tri sata tokom četiri tjedna, tada će oni početi jesti sami. Koliko često se novorođena mačići hrane:

 • Od 1. do 13. dana svaka dva do tri sata;
 • Od 14. do 24. dana svaka dva do tri sata i jedno noćenje hranjenjem;
 • Od 25. do 35. dana svaka tri do četiri sata i jedno noćno hranjenje.

Pravila za hranjenje novorođenih mačića

Kako hraniti novorođena mačića? U prva dva do tri dana pipeta se koristi za hranjenje. No za daljnje hranjenje najprikladnija je jednokratna plastična štrcaljka s volumenom od dvadeset mililitara. Ali morate je pažljivo koristiti. Sadržaj je potrebno hraniti glatko i ravnomjerno, jer ako stisnete klip, onda postoji šansa da se mačić uguši.

Način hranjenja

Na stol se stavlja spremnik s malo visokim stranama. Preklopljena tkanina se stavlja nekoliko puta u nju, to će stranice učiniti još višim. Mačić je postavljen na takav način da mu stražnje noge budu naslonjene na dno, a prednje noge - na strane vašeg spremnika.

Laktovi su na stolu. Stavite lijevu ruku na stražnju stranu mačića i, držeći ga za vrat, prstima se naslonite na dno posude. Ispada više ili manje stabilno. U tom položaju, pri sisanju, mačići počinju „masirati“ zid spremnika i nakon nekoliko dana prestaju pokazivati ​​nezadovoljstvo ovom metodom hranjenja.

Što je uključeno u prehranu novorođenih mačića

Kako nahraniti novorođeno mače bez mačke? Za samostalno hranjenje novorođenih mačića, treba odabrati zamjenu za majčino mlijeko. Takve smjese mogu se kupiti u trgovini za kućne ljubimce. Za samostalnu pripremu takve smjese trebate dodati jajašca u omjeru ¼ prokuhanog mlijeka i miješati dok ne dobijete homogenu masu.

 • Sa 15 dana starosti možete započeti hranjenje mačića. Za to su prikladne razne smjese, žitarice u mlijeku. Mliječnu smjesu nemojte pregrijavati, ona mora biti topla. Za zagrijavanje ohlađene smjese obično se koristi vodena kupelj. Ne čuvajte gotovu smjesu jedan dan, ona bi uvijek trebala biti svježa.
 • Od 21-28 dana proteinska hrana može se dodati u izbornik mačića. Da biste to učinili, prikladni su nemasni sir, dječje meso, riba, žumanjak, slana govedina.
 • Od 35. dana, polako uvježbajte mače da jede iz zdjele.

Što prvo trebate pripremiti?

Dakle, imate teško pitanje: kako nahraniti mačića starog manje od mjesec dana. Prije nego što pristupite poslu, potrebno je obaviti temeljitu pripremu i kupiti potrebna sredstva i proizvode za hranjenje.

Potreban pribor za mačića

Prije svega, morate kupiti pomoćne uređaje. Trebat će vam:

 • plastična kapalica;
 • 20 ml špric za jednokratnu upotrebu;
 • kateter;
 • bradavica;
 • mala bočica sa suženim nosom (dječja ili namijenjena za lemljenje mačića);
 • mjerna žlica;
 • prikladna zdjela.

Bolje je uzeti nekoliko različitih pipeta i bradavice odjednom, jer neke možda nisu prikladne zbog loše kvalitete ili ne mogu podnijeti često pranje. Šprice također uvijek trebaju biti na zalihama.

2 mogućnosti feeda

Što se tiče prehrane malih mačića bez majke, tada je prihvatljiv izbor dvije mogućnosti:

 1. Umjetne mješavine iz trgovine za kućne ljubimce ili dječje mješavine.
 2. Mliječna smjesa koju ste pripremili.

Prvi način prehrane je najprikladniji, ali skuplji. Potpuno gotovi obroci mogu se kupiti u veterinarskoj ljekarni ili trgovini za kućne ljubimce, štedeći vrijeme na njegovoj pripremi. Također se uspješno primjenjuje primjena gotovih formula za dojenčad namijenjena prehrani novorođenih mačića. Takvu hranu možete skladištiti duže vrijeme.

Druga opcija značajno će uštedjeti vaš novac, ali trebat će više vremena za postupak pripreme i hranjenja. Prehrambeni sustav mačića kako raste, mijenjat će se i uključivat će sve više i prihvatljivije sastojke.

Organska hrana

Prirodna prehrana za novorođenčad i rastuće mačiće mlađe od 4 tjedna sastojat će se od otopina različitih sastojaka. Što je mačić mlađi, pažljivije poštivanje proporcija i uvjeta za kuhanje zahtijevat će hranjivu smjesu.

Recepti

Najjednostavniji i najljepši recept za novorođenče mačića dostupan je svima:

 1. Prokuhajte 4 dijela kravljeg mlijeka i postepeno u njega ulijte 1 dio jajeta, neprestano miješajući dok ne dobijete homogen sadržaj.
 2. Drugi "tekući" recept zahtijevat će homogenu masu:
 3. 0,5 l mlijeka, 1 žumanjak i 4 žlice. šećer.

Slično tome možete kuhati i više obogaćenog, po hranjivim svojstvima sličnog mačjem mlijeku, mješavine koje zahtijevaju uporabu raznih sastojaka. Preporučene mješavine također su prikladne za tjedne i mačiće mlađe od mjesec dana. Svi se pripremaju na bazi kuhanog svježeg ili koncentriranog mlijeka. Da bi izgledao kao mačja hranjiva vrijednost potrebno ga je pomiješati s drugim proizvodima (mačja mlijeka su gotovo 10 puta bogatija od kravljeg mlijeka). Sljedeći su recepti najpopularniji među "vlasnicima mačaka":

 • na 1. tsp promiješajte koštani obrok i mlijeko i dodajte dobivenom sastavu 5 tsp. 20% kondenzirano mlijeko;
 • pomiješajte 50 mg cjelovitog i kuhanog mlijeka, dodajte pola sirovog žumanjka i 1 žličicu. kukuruzno ulje i pobijediti temeljito;
 • 1 šalica odabranog mlijeka pomiješana sa sirovim jajetom i žličicom meda;
 • u 200 ml mlijeka (možete koristiti kozu umjesto kravljeg) otopite čajnu žličicu biljnog ulja, 1 žumanjka i dodajte cjelini 0,4 ml mačjih vitamina iz veterinarske ljekarne;
 • u 100 ml mlijeka dodajte pileći žumanca, pola žličice biljnog ulja, 20 ml 5% glukoze, 2 žlice. umjetna prehrana za novorođenčad, 0,3 ml vitamina i dobro promiješajte.

Zadnja dva recepta idealna su za jačanje iscrpljenog i oslabljenog tijela, na primjer, mačić koji se nalazi na ulici ili se oporavlja od bolesti.

U ranim danima mačić treba uspostaviti dvosatni interval između hranjenja, postupno ga povećavajući na tri sata. U isto vrijeme, dijete bi trebalo pojesti oko 5 mg smjese. Doza se može mjeriti pomoću pipete ili šprice. Do dobi od dva tjedna preporučuje se povećati ga za 2 puta. U 2. i 3. tjednu života obroci se uzimaju svaka 4 sata. Mačići u trajanju od tri tjedna trebali bi se naviknuti da smjesu i mlijeko izbaci iz posude sami 5 puta dnevno.

Na što paziti pri kuhanju?

Priprema mješavina i postupak hranjenja zahtijevaju određenu pažljivost i pažnju vlasnika:

 • Sastojci koji čine prehrambeni sastav uvijek trebaju biti svježi;
 • Posebno ih pomiješajte dok ne dobijete homogenu masu, bez kršenja proporcija;
 • Tijekom prva 3 dana bolje je hraniti novorođenče iz plastične pipete, nježno ga držeći pod kutom od 45 stupnjeva;
 • Nakon 3 dana, bit će prikladnije koristiti špricu za jednokratnu upotrebu bez igle ili boce;
 • Sve predmete korištene tijekom hranjenja potrebno je svaki put oprati i, ako je potrebno, sterilizirati;
 • Promatrajući koliko se smjese guta odjednom, mrvice mogu povećati ili smanjiti doziranje hrane;
 • Držite smjesu u hladnjaku najviše 24 sata;
 • Prije hranjenja ugrijte hranu na optimalnu temperaturu (30-36 stupnjeva).

Kućni ljubimac koji je navršio četiri tjedna trebao bi se hraniti. Radi pravilne prehrane, žitarice u mlijeku se postupno uvode u prehranu, zatim se žitarice kuhaju s uvijenim ili sitno sjeckanim mesom (u omjeru 1: 1), a povrće u vodi. Hranjenje se uvodi prema standardnoj shemi: dodaje se 200 grama po kilogramu žive mase dnevno. Možete priuštiti svog ljubimca zdravim sirom i proizvodima od kiselog mlijeka.

Spremni feedovi

Glavna prednost specijaliziranih mješavina za novorođena mačića je u tome što je njihov sadržaj što sličniji sastavu mačjeg mlijeka. Pored toga, podijeljeni su prema dobi i namijenjeni su mačićima:

 • novorođenčadi;
 • tjedan;
 • mjesečno.

Nema potrebe izmišljati i razvijati dijetu za različite dobi. Kao bonus, na svako pakiranje pričvršćuje se posebna prikladna bradavica za hranjenje. Osim toga, gotova hrana ne izaziva alergiju kod mačaka, a ako se pojavi na kravljem mlijeku, obvezna je za upotrebu. Ako se odlučite prebaciti na hranjenje gotovim mješavinama, jedino je pitanje koja je od njih najbolja za kupnju.

Od prilagođenih mješavina za hranjenje mačjih beba, veterinari često preporučuju mješavinu poznate nizozemske tvrtke Biafar - Beaphar Kitty-Milk i Royal Canin - Babycat Milk.

 • Kitty-Milk je smjesa žutog mlijeka u prahu atraktivnog medno-voćnog mirisa, koja sadrži potrebne vitamine i proteine.
 • Babycat mlijeko izvrsna je zamjena za mačje mlijeko obogaćeno vitaminima i mineralima, zasićeno proteinima i uljima.

Te se smjese prodaju u pakiranjima od kojih svaka sadrži vreće s 3 grama instant mlijeka u prahu, mjernu žlicu, bočicu s odjeljcima i bradavice s različitim otvorima. Priprema ih je jednostavno i jednostavno: 2 žlice praha otopljene su u 50 g. topla voda. Smjesa se čuva u hladnjaku do 8 sati, a tijekom hranjenja zagrijava se na oko 40 stupnjeva.

Što ne mogu hraniti novorođena mačića?

Postoji nekoliko pravila kojih se vlasnici malih životinja moraju strogo pridržavati. Dakle, što točno ne može hraniti novorođeno mače.

Prvo, morate stalno slijediti raspored, doziranje i pravila hranjenja.

Drugo, ne preporučuje se:

 • Hraniti novorođenu mačiće kravljim mlijekom u svom čistom obliku, jer je vrlo slabo probavljeno, a od probave životinja može umrijeti;
 • Zalijevanje djeteta mlijekom ili vrhnjem razrijeđenim vodom štetno je za zdravlje djeteta;
 • Dajte svom ljubimcu masne mliječne proizvode;
 • Hranite ga kobasicama i svinjetinom u bilo kojem obliku;
 • Koristite sirovi file slatkovodne ribe u hrani - helminth je moguća.

Što je potrebno za rast mačića?

Dobivanje hrane iz jetrenog glikogena, tek rođeni mačići mogu bez hrane prvih nekoliko sati, dok postoji nerazvijenost usisnog refleksa i nepotpuno uključivanje probavnih funkcija. U prosjeku, težina novorođenih mačića kreće se od osamdeset do sto dvadeset grama.

Sljedeća dinamika karakteristična je za normalan rast: njihova masa se udvostručuje nakon prvog tjedna, a tada je težina približno stotinu grama. Prosječna težina dvomjesečnog mačića može doseći 1-1,3 kilograma.

Pupnica se obično suši drugi dan, a nakon tri ili četiri izgubi. Sedam do četrnaest dana kasnije oči mačića počinju voditi, a pojavom tamne granice oko zatvorenih kapka može se pretpostaviti da će bebe uskoro otvoriti oči. To se obično događa u roku od dva do tri dana. Prvo se otvara jedno oko, a zatim drugo. Ako je potrebno, isperu se razrijeđenim juhom od kamilice. Imajte na umu da što više puta date mačićima u prvim tjednima njihovog života, to će se oni bolje osjećati u budućnosti. Jer odraslom mačiću ostat ćete jedina i voljena „majka“ do kraja svojih dana.

Toplina i udobnost

Temperatura u kući za mačiće trebala bi biti oko 28-30 stupnjeva C. Za to je prikladna kartonska kutija, čija je veličina četrdeset do pedeset centimetara. Dok se oči ne otvore, otprilike dva tjedna, kutiju se mora zatvoriti, a mačiće držati u mraku. U tom slučaju, nakon otvaranja očiju, nemojte ih vaditi na jaku svjetlost. A kad hranite, malo zatvorite zavjese i upalite svjetlo.

Na četiri strane kutije treba staviti jedan jastučić za grijanje. Za to su prikladne staklene boce kapaciteta 0,5-0,6 litara. Svakih pet do šest sati u njih se ulije kipuća voda, dok ih omotate ručnikom u 5-6 slojeva. Ne biste trebali koristiti laneni ručnik, jer se toplina i tkanina od vune snažno prenose kroz njega, jer se mačići mogu zapetljati u niti koje vuku kandžama. S takvim grijanjem, ako su zidovi vrući, tada mačići spavaju u sredini okvira.

I obrnuto, ako su se okupili u bilo kojem od uglova, onda opet trebate uliti kipuću vodu u jastučiće za grijanje. To treba kombinirati sa sljedećim hranjenjem, jer ponovno ne biste trebali probuditi mačiće. Tako da se mogu lako kretati, na dno kutije morate položiti glatku krpu.

Higijena

Tijekom svakog hranjenja potrebno je pažljivo pregledati mačiće. Uzmite tvrdu krpu malo navlaženu toplom vodom, posteljina je prikladna za to i nježno obrišite mačića - uši, glava, leđa, stranice i šape. To oponaša proces pranja mačke.

Zatim morate masirati trbuh i prisiliti mačića na mokrenje ako masirate površinu s unutarnje strane bedara oko uretre. U pravilu s tim nema poteškoća. U skladu s pravilima za njegu i hranjenje, mačići jednom u dva ili tri dana hodaju u velikom obimu.

Pogledajte video: Hranjenje mačića velika subota 00h : (Studeni 2019).

Loading...