Egipatska Mau: mačke i mačke

Egipatski Mau je mrlja, skarab između ušiju i uredan make-up crnim strelicama, to su gracioznost, elegancija, nježnost, izraz i izgled koji se ne može usporediti ni sa čim. Ova pasmina mačaka je mala i skupa. Pripremili smo detaljan opis egipatske pasmine Mau: priroda mačke, savjet o održavanju, njezi i prehrani, povijest podrijetla, kao i preglede vlasnika i pregled cijena mačića.

Povijest podrijetla pasmine

Egipatska Mau s pravom se smatra potomkom svetih mačaka starih Egipćana, nubijskih mačaka.

Prema legendi, nubijske mačke poticale su od afričkih divljih mačaka, koje su u to vrijeme živjele pored ljudi. Upravo su oni čuvali gospodarstvo starih Egipćana od miševa i zmija, kao rezultat, vlasnici su ih počeli ohrabrivati ​​i naseljavati u svoje domove. Mau je uobičajeno drevno egipatsko ime za mačke koje su dobili zbog svog glasnog izgovora riječi "Ma-ah-ah."

Moderna povijest egipatskog Maua započela je prije 100 godina, kada su talijanski, francuski i švicarski uzgajivači mačaka odlučili obnoviti drevnu pasminu i doveli pjegavu kratkodlaku mačku iz Egipta. Nažalost, Drugi svjetski rat loše je utjecao na plemenite uzroke uzgajivača i uništio gotovo cijelo stanovništvo.

Imala je veliku sreću da je u Italiji nakon rata živjela ruska princeza Natalie Trubetskaya, koja je bila u dobrim odnosima sa veleposlanikom Sirije. Jednom, prilikom posjeta, vidjela je ovu pasmu mačaka na njegovom imanju i jednostavno je bila očarana njihovom ljepotom. Upravo je veleposlanik Sirije pomogao princezi da stekne egipatsku Mau izravno iz Kaira. Bili su to: crna mačka po imenu Gregorio, zadimljena mačka po imenu Gappa i srebrna mačka Lilu. Nakon toga, kad se princeza preselila s kućnim ljubimcima u Ameriku, učinila je sve kako bi registrirala svoje stočarstvo Fatima i 10 mačaka egipatske pasmine Mau. Kasnije je nekoliko uzgajivača u Sjedinjenim Državama zauzelo pasminu. Do danas su Amerikanci najizvrsniji stručnjaci u pasmini s najvećom stokom.

Potomci mačaka iz uzgajališta "Fatima" s ponosom nose naziv "Tradicionalna originalna linija".

Službeno su registrirane 3 vrste boja - dimljena, srebrna i brončana. U svakom su leglu odabrani samo oni pojedinci čija se boja mogla vidjeti na slikama na zidovima drevnih egipatskih hramova.

1977. godine pasmina je priznato od strane CFA. Nešto kasnije otišao je na TICA prvenstvo. Ova je pasmina mala i skupa, pa je postati gospodar čistokrvne egipatske Mau prilično problematičan.

Detaljan opis pasmine egipatski Mau pogledajte u videu:

Opis pasmine

Egipatske mačke odišu snagom i milošću. Oni su drski i graciozni s prekrasnom mrljastom bojom i svijetlim karakteristikama - obrascem između ušiju, koji se naziva "skarab hrošč", kao i tamnim "strelicama" koje se odmiču od očiju. Dalje smo pripremili detaljan opis egipatske pasmine Mau.

Glava i lice

Glava mačke ima zaobljen klinast oblik, a između čela i nosa vidi se blagi zavoj. Uši široke u podnožju su široke, a na vrhu blago zašiljene. Moguće su čak i četkice na ušima. Lijepe, velike, bademove oči najvjerojatnije su svojevremeno pogodile princezu Natalie Trubetskaya, zahvaljujući kojoj je ova pasmina postala toliko voljena.

Boja irisa je zelena ili, kako uzgajivači vole reći, boja mladog ogrozda.

Mau njuška ima zaobljene obrise, kod odraslih mačaka dopuštene su nešto izraženije čeljusti. Izljev je ravnomjerno po cijeloj duljini i širini.

Tijelo, šape, rep

Egipatski Mau ima elegantno, srednje veličine tijela s jakim mišićima. Između stražnjih nogu na trbuhu nalazi se slobodni nabor kože, što im omogućuje da naprave širi korak i pruža veliku pokretljivost. Noge srednje duljine proporcionalne su tijelu. Šape su male. Rep srednje duljine i debljine sa šiljastim vrhom u obliku šiljaka.

Vuna

Egipatska Mau - kratkodlake mačke s elastičnom, prilično mekom dlakom, koja je tijesna uz tijelo. Kod zadimljenih mačaka krzneni kaput je svilenkast na dodir. Podlaka praktički nema.

Boje i oznake

Prihvatljive boje za egipatsku Mau razlikuju triObavezna egipatska Mau marka Ciljevi egipatskih uzgajivača Mau
 • Srebrno - svijetlosivi ili sivi glavni ton s kontrastnim uzorkom od tamno sive do crne boje. Rub očiju, nosa i usta je crn.
 • Brončana - glavni ton je tamno smeđe boje, u svjetlijoj nijansi ide do trbuha. Crtež je tamno smeđe boje.
 • Dimna - osnovni ton je od tamno sive do gotovo crne boje sa srebrnim podlankom, ali bez krpelja. Oznake su crne, jasno vidljive.
 • Dvije crte od sredine obraza i očiju idu donjem rubu uha
 • Jedna ili više izrezanih ogrlica
 • Označite na čelu u obliku slova M
 • U obliku slova W također se naziva "skarab" između ušiju
 • Na stražnjoj strani na stranama postoje isključivo mrlje, ne smiju se spojiti u jednu crtu. Također obavezne mrlje na trbuhu
 • Dobivajte jasno mjesto bez vertikalnih oznaka
 • Riješite se trokutastih mrlja, ostavite samo ovalne i okrugle
 • Dobijte savršen kontrast između uzorka i glavne pozadine.

Karakter

Egipćanka Mau ima uravnotežen karakter, pametna je i razumljiva. Oni koji su upoznati s pasminom tvrde da su očajno odane mačke, a ako nerado komuniciraju sa strancima, tada vrlo nježno kontaktiraju s vlasnicima, obožavaju ih i pokušavaju ih uključiti u sve njihove poslove. U pravilu je pasmina egipatske Mau vrlo bliska s jednim ili dva člana obitelji, a ostaju im vjerni do kraja života. To su inteligentne mačke, vrlo su znatiželjne, vole se igrati s bilo kojim predmetom.

Posebno vole igrati igre koje oponašaju lov. Hvatanje malih glodavaca za njih je ozbiljna stvar - posudili su je od svojih predaka.

Egipatski Mau ne mogu se nazvati previše pričljivim, ako žele jesti ili piti, potrudit će se da vam to objasne tihim glasom ili samo da pokažu. U kući više vole povišena mjesta s kojih će biti prikladno promatrati sve što se događa na njihovom kontroliranom teritoriju. Mogu naučiti samostalno otvaranje vrata i ladica, tako da ne skrivajte igračke od njih "iza zatvorenih vrata" - ionako će ih dobiti. Većina se voli igrati s vodom - neki samo pljuju šape u vodu, drugi vole piti vodu iz slavine.

Zajednički život s drugim kućnim ljubimcima

Što se tiče zajedničkog života s drugim životinjama, ovdje je teško predvidjeti ponašanje Egipćana. S mačkama se obično lako slažu. Psi imaju manju vjerojatnost da će naći zajednički jezik, a mali glodavci i ptice uvijek će ostati objekt lova na njih.

Recenzije pasmine

Egipatsku Mau odlikuje uravnotežen i smiren karakter. Dovoljno su zaigrani i jako se vežu za vlasnike, ali ostat će tiho sami i pronaći nešto za napraviti. Zatim smo od vlasnika pripremili recenzije o pasmini:

Egipćani pokušavaju biti u središtu pozornosti, sudjelovati u svim poslovima u domaćinstvu ili povezati druge sa svojim problemima.

Često ove mačke pokazuju strast prema igrama s vodom, tako rijetku za svoju obitelj.

Teško ih je nazvati vrlo glasnim, ali oni nisu tihi. Mau prenosi svoje osjećaje čitavom gipkom tihih i tihih zvukova.

Te su mačke prilično pametne i pametne, brzo se prilagođavaju novim uvjetima, navikavaju se na životni stil obitelji i pamte važna pravila.

Mau je u svakom pogledu dobar i po izgledu i po karakteru, možda im je jedini nedostatak cijena.

Održavanje, njega i prehrana

Egipatski Mau može živjeti u stanu, ali imajte na umu da su to vrlo aktivne mačke kojima će biti dosadno bez kompleksa za igru ​​i nekoliko igračaka, čak i u prostranim stanovima. Predstavnici pasmine imaju lovni instinkt, vole gledati ptice i loviti insekte, pa na prozorima moraju biti mreže. Ako će mačka imati priliku izaći, definitivno će je iskoristiti i ubuduće će joj trebati šetnje na svježem zraku.

Mačke egipatske pasmine Mau prilično su jednostavne za njegu, jer je njihova dlaka prilično kratka, a podlanka praktički nema. U većini slučajeva mačke se same brinu o sebi, ali ne odbijajte ako ih povremeno češljate, trljate oči i čistite uši. Također se preporučuje izrezati vrhove kandži.

Imajte na umu da egipatska pasmina Mau pripada elitnim pasminama, dakle, nemoguće ju je hraniti bilo čime. Nepravilna i neuravnotežena prehrana utječe na stanje njezina kaputa i zdravlje. Odrasle je potrebno hraniti dva puta dnevno, dok mačke tijekom trudnoće i mali mačići - 4 puta dnevno. Mačja hrana može biti suha i konzervirana super premium klasa.

Zdravlje i životna dob

Kao i svaka čistokrvna mačka, egipatski Mau ima svoje predispozicije za bolesti.

Najčešće nasljedne bolesti uključuju astmu i hipertrofičnu kardiomiopatiju. Predstavnici pasmine često su skloni alergijama. Uzgajivači mačaka daju sve od sebe za poboljšanje stanja mačaka i njihovih mačaka, dok neki zdravstveni problemi i dalje postoje.

Važno je da vlasnik ne zaboravi na pravovremene preventivne mjere. Vakcinacija i odmrzavanje su obavezni čak i za mačke koje nikad ne izlaze van.

Egipatski Mau u prosjeku žive 13-15 godina.

Izbor i cijena mačića

Egipatski Mau rijetka je i skupa pasmina mačaka koju vjerojatno neće biti moguće kupiti na pijaci. Nedavno su se uzgajivači počeli pojavljivati ​​u velikim gradovima zemalja ZND, a s njima i oni koji nisu uključeni u sustavni uzgoj, ali plete svoje mačke u kućnim ljubimcima kako bi prodali mačiće „čistokrvne, ali bez dokumenata“.

Ako vas zanimaju ne samo spotovi u bojama, prije kupnje trebali biste se upoznati s rodovnikom proizvođača. Egipatski Mau mora imati dokaz o podrijetlu u knjizi najmanje 4 plemena (CFA - 8 plemena). Mačići bi trebali biti aktivni i zdravi, a dok se kreću, trebali bi biti u potpunosti cijepljeni, naviknuti na toalet i ogrebotine.

Zašto neki mačići izgledaju pahuljasto?

Egipatski Mau jedna je od rijetkih pasmina koju karakterizira postupno postupno. To znači da u dobi od 2 do 5 mjeseci mačići imaju dugu dlaku i pretvaraju ih u obične ružne patke. Nakon šest mjeseci prorijede se duge dlake, a kvaliteta dlake i boje postaje vidljiva.

Faze se ne nalaze kod svih mačića, a u prstenu bebe bez prijelazne dlake nadmašuju i pahuljaste.

Mačići amaterskih uzgajivača koštat će do 10 000 rubalja.

U profesionalnim vrtićima djeca su puno skuplja od 40 000 rubalja. i više ako roditelji pripadaju elitnim stranim linijama.

Fotografije

Fotografije mačaka egipatske pasmine Mau:

Pogledajte video: Miraculous Čudesna Bubamara I Crni Mačak II Rogercop (Listopad 2019).