Havana (Havana Brown)

Havana je rijetka pasmina mačaka s bogatom poviješću. Ima istočne korijene, počeo se pojavljivati ​​u Engleskoj, a konačni oblik stekao je u Americi. Upravo je u Sjedinjenim Državama pasmina najpopularnija. Izrazite karakteristike Havane su vitko tijelo, smeđa kosa i zelene oči.

Povijest podrijetla

Krajem XIX stoljeća mačke iz Tajlanda aktivno su se uvozile u Englesku. Već tada su među sijamskim mačkama neprekidne boje pronađene mačke kontinuirane boje. Različite azijske ljepote bile su izložene zajedno, sve dok u 20-ima XX. Stoljeća britanski klub sijamskih mačaka nije odlučio da jedinke čvrste boje s plavim očima više ne trebaju sudjelovati u uzgoju.

Uzgajivači su dugo vremena zaboravili na obojene sijamske mačke. Samo zahvaljujući nekolicini entuzijasta, tip je preživio do pedesetih godina, kada su mu opet posvetili pažnju. Engleski uzgajivači postavili su sebi zadatak: uzgajati postojanom smeđom bojom. Ubrzo su primili kestenastu mačku kao rezultat križanja s britanskom kratkodlakom crnom mačkom i smeđom siamskom točkom. Daljnjoj selekciji prisustvovale su ruske plave mačke i burmanke. Udruženje ljubitelja mačaka prepoznalo je pasminu 1964. godine.

Stoga je jedina veza s Kubom sličnost boje luke s tankim cigarama s istoimenog otoka na Karibima.Video pregled pasmine havana (Gaana Brown):

Izgled

Havana bi trebala stvoriti dojam snažne dobro građene, ali istovremeno graciozne mačke s dobro osmišljenim mišićavim tijelom i kratkom, smeđom čvrstom dlakom. Među ostalim pasminama, karakterističan oblik njuške također se razlikuju po velikim ušima i izrazitim očima. Havana se često miješa s čokoladnim orijentalnim mačkama, ali samo morate pogledati fotografiju kako biste bili sigurni da su dvije rase samo na daljinu slične.

U Velikoj Britaniji Havana Brown smatra se vrstom orijentalne pasmine mačaka, dok se u SAD-u jednostavno naziva Havana i prepoznata je kao zasebna pasmina. Izvana se mačke s različitih kontinenata malo razlikuju.

Glava je klinastog oblika, primjetno se sužava prema nosu. Njuška je uska, dulja manje od široke. U profilu je zavoj jasno vidljiv na prijelazu čela u nos. Konture su jasne, vrh nosa i brade tvore okomitu liniju, pa se čini da je njuška kvadratnija nego okrugla. Uši su velike, zaobljene sa širokom bazom u obliku čaše. Zračni otvor je nagnut prema naprijed i prekriven je malim dlačicama iznutra i izvana. Oči su ovalne, srednje veličine, širom otvorene. Izgledajte čuvano, ekspresivno. Boja očiju je zelena.

Tijelo srednje veličine je izduženo, snažno i mišićavo. Vrlo izražen seksualni dimorfizam. Mačke su primjetno veće od mačaka. Ne postoje strogi okviri za rast i težinu. U pasmini je glavna ravnoteža i omjer. Noge su u odnosu na tijelo umjereno visoke, ravne i vitke. Zadnje noge su nešto duže od prednjih. Šape su kompaktne, ovalnog oblika. Na prednjim nogama, 5 prstiju na leđima 4. Rep je proporcionalan veličini tijela, ne previše širok u podnožju, sužava se prema vrhu.

Dlaka je kratka, glatka i sjajna. Boja - bogata, ujednačena nijansa smeđe boje, koja ima tendenciju da bude više crveno-smeđa nego crna-smeđa. Nos je smeđi. Hrpe ružičaste boje. Havana je jedina pasmina u standardu koja određuje boju vybrisa. Kao i vuna, moraju biti smeđe boje.

Karakter

Havana je vrlo orijentirana na ljude. Pasmina je stvorena za one koji u mačjem licu žele dobiti druželjubivog, simpatičnog i inteligentnog prijatelja. Kao i druge mačke iz siamsko-orijentalne skupine, Havana je vrlo pričljiva, hvaleći se raznim zvukovima. Osim riječi, pomoću šapa mogu privući pažnju ili dok istražuju novi predmet. Mogu biti prilično zahtjevni ako im se ne pokaže dovoljno pozornosti.

Većina recenzija pasmine vrlo je pozitivna. Luku opisuju kao pametne, aktivne, ljubazne i susretljive mačke, stvorene za život u ljudskom društvu.

Znatiželja čini da Havana sudjeluje u svim poslovima u domaćinstvu. Jednostavno nema stvari koje ne bi pobudile njezin interes. Havana može biti dobar prijatelj djetetu koje može s poštovanjem postupati prema životinjama. Dobro se slaže s drugim životinjama, mačkama i prijateljskim psima.

Održavanje i njega

Lako i brzo, Havana prihvaća režim dana vlasnika, rijetko je previše uporna ili surovita. Vrlo čist, pa se ladica mora izvaditi vrlo često. Šetnja ulicom poželjna je, ali neobavezna. Havana može mirno živjeti samo u stanu, ako ima igračke i kompleks u kojem možete potrošiti svu energiju. Osim toga, Havana, koja može slobodno hodati vani, riskira da je ukradena.

Njega je jednostavna. Dovoljno je češljati mačku tjedno posebnom gustom četkom. Poliranje antilop vune daje joj karakterističan sjaj. Rijetko se treba okupati. Za prevenciju bolesti usne šupljine mačića preporučljivo je naviknuti na četkanje zuba od rane dobi i postupak provoditi najmanje jednom tjedno. Zrak i oči redovito se pregledavaju, ali čiste samo po potrebi. Ako mačka ne ide vani, svaka 2-3 tjedna potrebno je skraćivati ​​kandže za nekoliko milimetara.

Zdravlje i životna dob

Havana je uzgajana korištenjem nekoliko pasmina, a ubuduće je odabir podrazumijevao strogi izbor proizvođača prema vanjskim podacima i zdravlju. Ipak, u pasmi postoje razni problemi koji su genetske prirode. U mladoj dobi Havana je sklona infekcijama gornjih dišnih puteva.

Izbor mačića Havana Brown, cijena

Mačiće je bolje kupiti u rasadniku registriranom u nekoj od felinoloških udruga. Djeca moraju imati dokumente koji dokazuju njihovo podrijetlo. Uvjeti i izgled svih mačaka u stočari govorit će o odgovornosti uzgajivača i zdravom stanju stoke. Mačići i mladi havani mogu na kosi imati blage tragove: prstenovi na repu, pruge ili mrlje na tijelu. S godinama nestaju, boja postaje čista i ujednačena.

Havana je vrlo rijetka pasmina, na svijetu ima manje od 1000 mačaka. Glavno je stanovništvo koncentrirano u državama i zapadnoj Europi.

Mnoge organizacije, posebno CFA, dopuštaju križanje u svojim uzgojnim programima za poboljšanje izgleda i genetske raznolikosti. Najčešće se križa s orijentalnim mačkama. Mačići sličnih pasmina standardne boje i izgleda mogu se registrirati kao Havana.

Trošak havanskog mačića u rasadnicima SAD-a i Europe otprilike je u istom rasponu od 500 do 1000 dolara. Mačići s rukama obično ne koštaju više od 200 dolara.

Fotografije

U galeriji prikupljenih fotografija rijetke pasmine mačaka Havana (Havana Brown):

Pogledajte video: Havana Brown - We Run The Night ft. Pitbull Explicit (Studeni 2019).

Loading...