Kako podrezati pseće kandže kod kuće

Pasji kandži prirodno bruse na asfaltu i drugim čvrstim površinama. Međutim, svi kućni ljubimci ne hodaju ulicom dovoljno vremena, zimi je zemlja prekrivena snijegom, osim toga životinja ima rosišta, koja sama po sebi ne mogu biti dovoljno tla. Zato vlasnik kućnog ljubimca treba provesti postupak obrezivanja noktiju. Da biste to učinili, morate znati ispravno izrezati kandže psa kod kuće, a ne povrijediti je.

Osnovna pravila

Životinju morate naviknuti na postupak u dobi šteneta. Tako će se pas lakše naviknuti i ubuduće će se, dok obrezivanje ploče nokta, ponašati veselo i opušteno. Neke poteškoće mogu se pojaviti ako prvo režete kandže odraslog psa. U takvim se slučajevima može izbiti i tugovati.

Postoje određena pravila kako smanjiti kandže za psa da biste smanjili nelagodu:

 • Potrebno je pažljivo pregledati pseće šape, ako dlaka raste između prstiju, prvo je treba odrezati škarama sa zaobljenim vrhovima kako bi se oslobodio pristup noktima. Uz to, ove suvišne dlake mjesto su nakupljanja prljavštine, tako da uklanjanje vune s jastučića šapa smanjuje vjerojatnost infekcije.
 • Pas pasa sastoji se od dva dijela - snažne vanjske ljuske i unutarnje osjetljive pulpe, koja se sastoji od krvnih žila i živčanih završetaka. Ako je pulpa oštećena, počet će krvarenje. Stoga morate pažljivo razmotriti odakle počinje osjetljivo područje, kako ne bi naštetili životinji. Položaj pulpe mnogo je bolje vidljiv na bijelim prozirnim kandžama, u slučaju crnih, možda ćete morati kontaktirati veterinara za prvi postupak.

 • Lakši dio nokta ćete rezati ako podrezivanje učinite odmah nakon pranja šapa.
 • Vlasnik mora ostati miran, razgovarati sa životinjom nježno.
 • Postupak je lakši ako je pas na podignutoj platformi. Ako se životinja nalazi na podu, može biti potreban pomoćnik koji će je čvrsto držati oko vrata i podupirati šapu. Vlasnicima kućnih ljubimaca ponekad je teško obrezati nokte svog psa na zadnjim nogama. Da biste to učinili, morate položiti životinju na njenu stranu, a kako biste olakšali pristup kandžama, možete kliknuti na vrh prsta.

Tijekom postupka trebate pažljivo pregledati šape psa, ako se otkriju pukotine, žuljevi, manja oštećenja, treba provesti higijenski tretman oštećenih površina.

Važnost procesa

Duge kandže pasa mogu narasti u kožu uzrokujući bol i rane. Takvo oštećenje potencijalna je opasnost, jer postoji rizik od infekcije tijekom šetnje i daljnjeg gnojenja šape.

Predugo ploče nokta često se puknu, osim toga, utječu na hod psa. Životinja s dugim kandžama mora krivo postaviti šape, što utječe na stanje zglobova i ligamenata. Najopasnije posljedice neblagovremenog rezanja noktiju su trovanje krvlju ili zakrivljenost kostura.

Ali duge kandže kućnog ljubimca opasne su za vlasnika. Pas može nenamjerno ozlijediti osobu, pokvariti namještaj ili tepihe u kući. Zbog toga, čim čujete zveckanje šapa, dok se pas kreće po stanu, trebalo bi provesti higijenski postupak.

Koliko često će pas morati rezati nokte kod kuće? Odrasle pse potrebno je obrezivati ​​svaka 4 tjedna, za štenad se taj period može povećati na 6 tjedana.

Alati

Da biste pravilno izrezali kandže psa, morate unaprijed pripremiti potrebne alate i lijekove. Skup bi trebao sadržavati sljedeće elemente:

 1. Škare za nokte. Ne možete koristiti obične škare, one mogu ozlijediti platnu nokta. Trebali biste se pobrinuti za poseban alat koji se prodaje u trgovinama za kućne ljubimce. Postoje dvije vrste rezača kandži: prvi nalikuju rezačima s oštrim noževima, a drugi izgledaju kao giljotine s rupama, u koje je umetnuta isječena kandža. Za pse velikih pasmina s tvrdim pločama na noktima, bolje je kupiti šiške za nokte u obliku čeljusti, u svim ostalim slučajevima možete koristiti bilo koji uređaj po vašem izboru.
 2. File za nokte.
 3. Hemostatska sredstva - dječji prah ili brašno.
 4. Antiseptik - jod, peroksid, kalijev permanganat.
 5. Pamučni jastučići za liječenje rana.

Vlasnik treba unaprijed pripremiti omiljenu poslasticu psa Pomoći će odvratiti pažnju životinji tijekom postupka i bit će ugodna nagrada za završetak postupka.

Važna nijansa je biti strpljiv i odabrati najbolje vrijeme za šišanje. Optimalno, ako je pas tek pojeo ili se vratio kući nakon duge šetnje. U tom se stanju neće moći aktivno oduprijeti vašim postupcima.

Faze postupka

Da biste pravilno izrezali pseće kandže, trebate koristiti slijedeće upute:

 1. Pažljivo pregledajte nokte kućnog ljubimca i utvrdite mjesto reza. Optimalno, ako je udaljenost pulpe najmanje 2 mm.
 2. Ako početak osjetljivog područja nije vidljiv, trebali biste početi obrezivati ​​ploču nokta od samog vrha.
 3. Uzmite u ruku pseću šapu i čvrsto je popravite.
 4. Namjestite rezač kandži pod kutom od 45 stupnjeva za pažljivo rezanje.
 5. Očvrstite nokte pilingom nokta na glatku površinu kako biste spriječili njihovo odlaganje.
 6. Pohvalite i nagradite kućnog ljubimca poslasticom.

Nekim je životinjama teško dugo ostati nepokretan. U takvim slučajevima, kućni ljubimac će morati dati pauzu da vrati snagu. Svaki put možete rezati sve više i više noktiju i kao rezultat toga cijeli se postupak može izvoditi odjednom.

Liječenje rana

Ako ste slučajno pogodili pulpu i počeli krvariti, trebali biste umiriti životinju, a zatim liječiti ranu:

 1. Isperite oštećeno područje hidrogen peroksidom ili jodom.
 2. Nanesite slabu otopinu kalijevog permanganata na pamučni jastučić ili gazu i pričvrstite na ranu. Držite barem minutu.
 3. Pritisnite prašak do vrha nokta i držite dok se krvarenje ne zaustavi.

Preporučljivo je ne pustiti psa taj dan u vodu da ne bi zarazio infekciju u svježu ranu.

Ako redovito režete nokte, pulpa se postupno povlači, što pojednostavljuje postupak i smanjuje vjerojatnost ozljede životinje. Ponekad se kućnom ljubimcu daje sedativ prije postupka ili u slučaju ozbiljnog oštećenja osjetljivog tkiva. Imenovanjem takvih lijekova trebao bi se baviti veterinar.

Pogledajte video: Klinika vet nega noktiju pasa 2 Vetgate (Kolovoz 2019).